More

  POKRET „ DOSTA JE BILO“ POKRENUO PETICIJU ZA VANREDNE LOKALNE IZBORE, A ZA NIŠKU OPOZICIJU TO JE GUBLJENJE VREMENA

  • Nišlije moraju da se odupru apsolutnoj centralizaciji i poltronstvu niških čelnika prema partijskim centralama u Beogradu, zbog čega je neophodna smena gradske vlasti, kaže Marko Stojanović, predsednik Gradskog odbora “ Dosta je bilo”.
  • On smatra da je poklanjanje Aerodroma “ Konstantin Veliki “ samo jedna od štetnih odluka jer je ova gradska vlast I do sada rasprodavala imovinu grada.
  • Izborimo se zajedno da Niš ponovo bude u rukama njegovih građana i da o sudbini grada i imovine ne odlučuje centrala SNS u Beogradu-veli Stojanović.
  • Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe „ Niš, moj grad“ smatra da je ta inicijativa gubljenje vremena jer je izvesno da će vlast u martu sledeće godine da raspiše vanredne parlamentarne izbore i referendum o pitanju Kosova,  a najverovatnije i prevremena izbore na lokalu.
  • Nije dobro što je DBJ pokrenuo peticiju bez dogovora sa udruženom opozicijom , kaže Vladimir Domazet, odbornik DS.
  • Za peticiju neophodno 25.000 potpisa, odnosno 10 odsto od upisanih birača u Nišu.

  Zbog poklanjanja Aerodroma “ Konstantin Veliki” državi Pokret „ Dosta je bilo“ (DBJ)pozvao je Nišlije da potpišu peticiju za raspisivanje vanrednih izbora u Nišu.

  foto: Vesna Torović

  – Bez obzira na političku opredeljenost  Nišlije moraju da se odupru apsolutnoj centralizaciji i poltronstvu niških čelnika prema partijskim centralama u Beogradu, pa smo zato pokrenuli akciju prikupljanja potpisa za smenu gradske vlasti i raspisivanje lokalnih izbora-kaže Marko Stojanović, predsednik Gradskog odbora I odbornik “ Dosta je bilo”

  Stojanović podseća da je DBJ u više navrata zahtevao “raspisivanje vanrednih lokalni izbora zbog štetnih odluka koje ova vlast donosi”.

  Prema njegovim rečima, na sednici Skupštine Niša odbornici nisu prihvatili naš predlog da se građani na referendumu izjasne o poklanjanju aerodromu.

  -Ova gradska vlast do sada je rasprodavala imovinu grada, prodavala lokale na najboljim mestima u gradu, a od tog novca ništa nije kupila. Sada je poklonila imovinu u vrednosti od 50 miliona evra koliko ovog momenta vredi niški aerodrom – kaže čelnik niškog odbora DBJ.

  Stojanović precizira da se raspisivanjem vanrednih izbora i raspuštanjem gradske skupštine, automatski raspuštaju i sve skupštine opština u svih pet gradskih opština.

  -Izborimo se zajedno da Niš ponovo bude u rukama njegovih građana i da o sudbini grada i imovine ne odlučuje centrala SNS u Beogradu-konstatuje Stojanović.

  Međutim, opozicione stranke u Nišu smatraju da je ta inicijativa za vanredne izbore na lokalu gubljenje vremena.

  foto: Vesna Torović

  -Zašto bi smo se nepotrebno angažovali oko raspisivanja vanrednih lokalnih izbora kad je veoma izvesno da će vlast najkasnije u martu sledeće godine da raspiše prevremene parlamentarne izbore I referendum o pitanju Kosova.Verovatno će u paketu da budu održani I prevremeni lokalni izbori-kaže Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe “ Niš, moj grad”.

  Vladimir Domazet, odbornik DS I advokat, veli da demokrate još nisu donele odluku o tome da li se pridružiti inicijativi za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

  foto: Vesna Torović

  -Nije dobro što je Pokret “ Dosta je bilo” bez dogovora sa udruženom opozicijom  odlučio da pokrenu peticiju za prikupljane potpisa za vanredne lokalne izbore. Smatram da će biti teško da vlast prihvati tu peticiju jer prevremena izbore na lokalu mora da raspiše predsednik Narodne skupštine-konstatuje Domazet.

  Prikupljanje potpisa za prevremene lokalne izbore u Nišu već je počelo svakog radnog dana od 16 do 19 časova u prostorijama DJB na adresi 7. juli 28 lokal 1.

  -Uskoro ćemo postaviti štandove  i na lokacijama po gradu, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti građane.Potpise će mo prikupljati I akcijom  “od vrata do vrata”-kaže Stojanović.


  ZA PETICIJU NEOPHODNO 25.000 POTPISA ILI 10 ODSTO OD UPISANIH BIRAČA

  Da bi bio prihvaćen predlog za vanredne lokalne izbore u Nišu peticiju mora da potpiše najmanje 25.000 građana, odnosno 10 odsto od upisanih birača. Vanredne izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine.

  Mandat odbornika izabranih na vanrednim izborima traje do raspisivanja redovnih izbora. Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana. Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora, kao i dan od kada počinju teći rokovi za vršenje izbornih radnji. Odluka o raspisivanju izbora objavljuje se u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi