More

  POJEDINI MEDIJI SUMNJAJU DA SE OVOGODIŠNI KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMEŠTA ZA „POVLAŠĆENE“ MEDIJE

  • Koalicija novinarskih i medijskih udruženja javno je zatražila od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da hitno povuče izmene u ovogodišnjem medijskom konkursu kojima je gornji novčani limit po jednom projektu uvećan sa četiri na čak devet miliona
  • Gradonačelnik se nije izjasnio povodom ovakvog zaheva, a gornji limit posle nekoliko dana nije umanjen
  • Pojedini mediji sumnjaju da je uvećanje maksimalnog iznosa novca po jednom projektu predviđeno za medije bliske vlastima
  • Načelnik gradske uprave Niša Ljubiša Janić takve sumnje naziva „zlonamernim“ i kaže da je prvobitno njegovom tehničkom omaškom objavljen niži gornji limit po projektu

   

  foto: Danas

  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uputila je javno pismo gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću u kojem zahteva da hitno povuče naknadne izmene u ovogodišnjem Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja. Gradonačelnik Bulatović povodom takvog zahteva nije se javno izjasnio.
  Reakciju Koalicije, koju čine NUNS, NDNV, ANEM, AOM i LP, izazvala je činjenica da je u tekstu konkursa koji je objavljen na gradskom veb sajtu 8. marta navedeno da donji limit po medijskom projektu iznosi 100.000, a gornji četiri miliona dinara, da bi već sledećeg dana usledila „ispravka“, po kojoj je donji limit po projektu porastao na 300.000, a gornji na čak devet miliona dinara. „Niški“  gornji  limit po jednom projektu bezmalo je dvostruko veći od onog koji propisuje Ministarstvo kulture.

  Za ovogodišnji konkurs je, inače, iz gradskog budžeta izdvojeno 54 miliona dinara, što je dvostruko izdašnije nego prošle godine.

  –  S obzirom da se izmena teksta konkursa odnosi na maksimalnu visinu sredstava koja mogu biti opredeljena po jednom projektu, postavlja se pitanje kojim kriterijumima ste se vodili kada ste odlučili da ovaj limit podignete sa četiri na devet miliona. Takvim postupanjem se otvara sumnja da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu građana Niša, navela je Koalicija u obraćanju Bulatoviću.

  Ona ga je pozvala da konkurs „sprovede u skladu sa javnim interesom građana Niša“, upozoravajući da „ne postoji projekat koji je moguće realizovati za devet miliona u periodu od maksimalno sedam meseci“.

  Ljubiša Janić, načelnik gradske uprave Niša, koji će potpisati rešenje o dodeli budžetskih sredstava medijskim projektima na ovom konkursu, negirao je da je konkurs namešten za povlašćene medije, nazivajući takve tvrdnje „zlonamernim“.

  On je kazao da su njegovom ličnom tehničkom omaškom u tekstu ovogodišnjeg konkursa navedeni donji i gornji limit sa prošlogodišnjeg konkursa, kada se „delilo“ svega 20,5 miliona dinara, a da da su čim je greška primećena ti limiti uvećani, srazmerno povećanju ukupne sume.

  – Naš jedini motiv bio je da ove godine značajnije sagledamo medije i na pravi način finansiramo projekte koji vrede. Ovakav gornji limit ne znači i da će bilo koji projekat dobiti devet miliona dinara, to će zavisiti od kvaliteta projekta, rekao je Janić za Cenzolovku, dodajući da će predloge o izboru projekata i visini sredstava koje će oni dobiti dati Stručna komisija za ocenu projekata, u kojoj su novinari, te da on „nema pravo da menja njenu odluku“.

  Predstavnici internet portala Južne vesti i City radija predhodno su izrazili sumnju da je „astronomski“ gornji limit po projektu predviđen za medije bliske vlasti, podsećajući da su se slične manipulacije dešavale i na konkursima u predhodne tri godine, od kada postoji ovaj vid medijskog finansiranja.

  Na tim konkursima su mediji u vlasništvu članova porodica Radomirović, Gašić i Milovanović, a koji su u Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, a koji je Savet za borbu protiv korupcije objavio u februaru 2015. godine, označeni kao vlasnički, finansijski ili uređivački bliski vlastima, dobijali ubedljivo najviše sredstava- čak do 86 odsto.

  Konkurse su pratile i optužbe za pristrasnost Stručnih komisija u korist medija bliskih vlastima, nepravilno trošenje dobijenih sredstava od strane vlasnika medija ili otvoreno promovisanje vlasti kroz budžetski podržane medijske sadržaje. Zbog sumnji u ovakve i slične propuste bili su organizovani protesti, intervenisao je tadašnji ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport, a konkurs iz 2016. godine je poništen.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi