More

  POČETAK GRADNJE „DELTINOG“ ŠOPING MOLA U NIŠU KASNI GODINU DANA ZBOG SPORENJA KOMPANIJE SA GRADOM OKO IZNOSA NAKNADE ZA ZEMLJIŠTE

  • Kompanija „Delta holding“, na čijem je čelu Miroslav Mišković, saopštila je da je „zamrzla“ projekat izgradnje tržnog centra „Delta planet“ u Nišu jer ju je lokalna vlast „dovela u neravnopravan položaj“ time što je „tražila da plati gradske takse koje nije zahtevala od drugih investitora“
  • Grad Niš je negirao takve tvrdnje, navodeći da jedva čeka izgradnju ovog tržnog centra, ali da ta kompanija mora da plati zakonski obaveznu naknadu za konverziju zemljišta na kojem će on da se gradi
  • Konverziju je zatražio „Niš- ekspres“, čiji su vlasnici “Delta Real Estate“, kao deo “Delta holdinga“, i konzorcijum radnika
  • „Niš- ekspres“ nad tim zemljištem već decenijama ima pravo korišćenja, a prošle godine je zatražio „pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine“, što se još uvek nije dogodilo zbog sporenja vezanog za iznos naknade za tu konverziju od oko 72 miliona dinara
  • Ministarstvo finansija je u avgustu prošle godine odbilo žalbu „Niš- ekspresa“ na rešenje o iznosu te naknade, ali on je još nije platio, iako je to preduslov da postane vlasnik zemljišta 
  • Tržni centar „Delta planet“ trebalo bi da se gradi na zemljištu površine 69.607 kvadratnih metara na Bulevaru Nemanjića na kojem je „Niš- ekspres“ decenijama imao garaže, a 2015. ih iselio zbog te gradnje
  foto: Delta holding

  Predstavnici „Delta holdinga“ saopštili su ovih dana da je lokalna vlast u Nišu tu kompaniju „dovela u neravnopravan položaj“ jer je „tražila da plati gradske takse koje nije zahtevala od drugih investitora“, zbog čega je ona „zamrzla“ projekat izgradnje svog tržnog centra.

  Grad Niš je negirao ovakve tvrdnje, navodeći da jedva čeka izgradnju tržnog centra „Delta planet“, ali da ta kompanija mora da plati zakonski obaveznu naknadu za konverziju zemljišta na kojem će on da se gradi. Zbog ovakvog sporenja, početak gradnje „Deltinog“ šoping mola kasni godinu dana, pošto je prvobitno najavljen za februar prošle godine.

  „Delta holding“: Ne možemo da se obavežemo na konkretan datum početka gradnje

  Prema navodima medija, predstavnici „Delta holdinga“, čiji je osnivač i predsednik Miroslav Mišković, početkom ove sedmice kratko su saopštili da je „projekat izgradnje tržnog centra u Nišu zamrznut zbog zahteva lokalne vlasti da plati gradske takse, čime je dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na ostale investitore“.

  Ovakva izjava je na tragu one s kraja prošle godine, kada su u toj kompaniji kazali da „ne mogu da se obavežu na konkretan datum početka radova, jer u ovom trenutku nisu rešeni svi detalji vezani za konverziju zemljišta na kojem šoping mol treba da se izgradi“. Konverziju je zatražio „Niš- ekspres“, čiji su vlasnici “Delta Real Estate”, kao deo “Delta holdinga”, i konzorcijum radnika.

  Prema planu, tržni centar „Delta planet“ trebalo bi da se gradi na građevinskom zemljištu površine 69.607 kvadratnih metara na Bulevaru Nemanjića, gde je ovaj niški prevoznik decenijama imao garaže, a 2015. godine ih iselio zbog planirane gradnje tog centra. „Niš- ekspres“ nad tim zemljištem ima pravo korišćenja, a početkom prošle godine zatražio je „pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine“, što se još nije dogodilo zbog sporenja između te firme i Grada oko iznosa naknade za tu konverziju.

  Rešenje Gradske uprave Niša o iznosu konverzije za zemljište postalo pravosnažno pre četiri meseca

  U Gradskoj upravi Niša su kazali da „Niš- ekspres“ još nije platio takvu naknadu, koja je inače određena rešenjem niškog Sekretarijata za imovinsko- pravne odnose u julu prošle godine. Pošto se taj prevoznik tada izjasnio da će naknadu platiti jednokratno, njen pun iznos od 103.138.468 dinara  je umanjen za 30 odsto, te je ova firma u konačnom trebalo da uplati 72.196.928 dinara. Umesto toga, „Niš ekspres“ se zbog visine utvrđene naknade žalio Ministarstvu finansija.

  foto: sajt Niš ekspresa

   – Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ je u avgustu prošle godine odbilo žalbu „Niš- ekspresa“ kao neosnovanu. Protiv takvog rešenja Ministarstva , „Niš-ekspres“ nije pokrenuo spor pred Upravnim sudom. Nakon isteka zakonskog roka za pokretanje upravnog spora,  odnosno u oktobru prošle godine, rešenje Sekretarijata za imovinsko- pravne poslove je postalo pravosnažno. Ipak,  „Niš ekspres“ nije izvršio obavezu plaćanja po tom rešenju, a upis prava svojine nad tim zemljištem nije izvršen jer je za to neophodno da stranka uz zahtev za upis prava svojine dostavi i dokaz da je naknada isplaćena- rekli su nadležni u Gradskoj upravi.

  Oni su naglasili da ova naknada „ne spada u gradske takse“, a da je njen iznos određen u skladu sa Zakonom o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. Prema njihovim rečima, ovu naknadu- koja se ne odnosi samo na zemljšte ispod objekta ili pristupnice objektu, moraju da plate svi podnosioci zahteva za konverziju, bez izuzetaka.

  Gradski većnik: Nije reč ni o kakvoj diskriminaciji, već o poštovanju zakona

  Gradski većnik resorno zadužen za privredu Mihajlo Zdravković je precizirao da ovakvu naknadu, koja se obračunava „strogo u skladu sa zakonom“, moraju da plate svi, te tako i investitori. Zemljište koje je poklonjeno ili prodato investitorima koji su poslednjih godina došli u Niš nije ulazilo u postupak konverzije iz prava korišćenja u pravo vlasništva, a da jeste- i oni bi morali da plate tu vrstu naknade.

  foto: Delta holding

  – Izgradnja „Deltinog“ tržnog centra u Nišu je izuzetno značajna investicija, za koju smo i veoma zainteresovani i veoma otvoreni. Već su usvojeni urbanistički projekat i sva planska dokumenta, i mi čekamo da ta kompanija krene u ovakav posao. Nije, dakle, reč ni o kakvoj diskriminaciji, naprotiv. Takođe, odluka o ovakvoj naknadi i njenom iznosu je zasnovana isključivo na zakonu, nije politička, niti je nama kao Gradu važno ko je vlasnik kompanije- rekao je Zdravković.

  Prema prethodnim najavama, vrednost tržnog centra „Delta planet“ je oko 80 miliona evra, a investitor je „Delta real estate“. O izgradnji takozvanog „Delta sitija“ u Nišu zvaničnici govore poslednjih desetak godina.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi