More

  POČEO DIJALOG VLASTI I (DELA) OPOZICIJE O IZBORNIM USLOVIMA, UZ POSREDOVANJE EVROPSKOG PARLAMENTA

  • U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je počeo međustranački dijalog uz posredovanje bivšeg poslanika Evropskog parlamenta (EP) Knuta Flekenštajna
  • Početku međustranačkog dijaloga prisustvovali su predstavnici svih političkih stranaka vladajuće koalicije, kao i dela opozicije
  • U razgovoru nisu učestvovale članice Saveza za Srbiju, kao i Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranke, iz različitih razloga
  • Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je kazala da je “zadovoljna” početkom razgovora, a poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je najavio da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koji se tiču izborno procesa, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka
  • Predsednik opozicione SDS Boris Tadić je kazao da je došao da “evropskim prijateljima” direktno kaže da nema dijaloga sa ovakvom temom bez prisustva cele opozicije, a da od sutra više neće u učestvovati u razgovorima
  • Uoči početka razgovora, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd postavili su ispred zgrade Skupštine neku vrstu tepiha sačinjenog od naslovnih strana provladinih tabloida kako bi, kako su objasnili, ukazali na ozbiljnost problema u srpskim medijima

  U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je počeo međustranački dijalog uz posredovanje bivšeg poslanika Evropskog parlamenta (EP) Knuta Flekenštajna.

  Međustranački dijalog, koji predstavlja temu prve sesije ovih razgovora, vodi predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

  Početku međustranačkog dijaloga prisustvovali su predstavnici svih političkih stranaka vladajuće koalicije, kao i dela opozicije.

  Na sastanku su učestvovali poslanici Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Đorđe Milićević i Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije, Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije (JS), Đorđe Komlenski i Bojan Torbica iz Pokreta socijalista, Milorad Mijatović iz Socijaldemokratske partije Srbije, Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke i poslanica Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

  Početku dijaloga iz redova opozicije prisustvovali su predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, predsednik Libralno demokratske partije Čedomir Jovanović, presednik Lige socijaldemokrata Nenad Čanak, Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović.

  Od vanparlamentarnih stranaka na sastanku su bili predstavnici Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i Petar Miletić i predsednik Srpskog partiotskog saveza Aleksandar Šapić.

  Stranke okupljene u Savezu za Srbiju (SzS), kao što je i najavljeno, nisu učestvovale u razgovorima.

  Sastanku nisu prisustvovale ni Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

  Dijalog je počeo oko 15 časova, a oko 19 sati većina učesnika dijaloga napustila je zgradu, što ukazuje da je prva runda razgovora završena.

  Vlast: Spremni smo na unapređenja zakonodavstva, ali izgleda da smo džabe krečili

  Predsednica parlamenta Maja Gojković kratko je izjavila izlasku iz sale da dijalog i dalje traje i da je njen lični utisak da je „vrlo zadovoljna kako su razgovori krenuli“.

  Poslanik SNS-a Đukanović je najavio da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koji se tiču izborno procesa, a prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka.

  On je, po izlasku sa prvog sastanka, rekao da je vlast spremna da „unapredi nešto ako će to zaista doprineti boljem izbornom procesu.

  – Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to, ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog. Osim široke priče da im sve smeta, čini mi se da im najviše smeta što nemaju podršku naroda- rekao je Đukanović novinarima.

  Odgovarajući na pitanje da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, Đukanović je kazao da je „moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu“.

  – Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da im udovoljimo ali oni onda ne dođu, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna, jedni plaču što ne mogu da dođu jer im važniji od njih zavrću uši i kažu da ne mogu da idu- rekao je Đukanović.

  Predsednik JS Marković je, međutim, kazao: “Što bi rekli moji Pomoravci, džaba smo krečili!“

  – Ništa novo nismo čuli, nije bilo nekih argumenata gde je opozicija mogla da potvrdi ono što je sve vreme govorila da joj smeta. Skoro 90 odsto njihovih primedbi je u parlamentu prihvaćeno, i Vlada je takođe prihvatila njihove primedbe, i ja mogu slobodno da napravim neki zaključak šta je tu najveći problem- da vanparlamentarna opozicija ucenjuje parlamentarnu opoziciju- rekao je Marković.

  Opozicija: Ako cela opozicija ne učestvuje onda nema dijaloga

  foto: facebook

  Predsednik SDS Tadić je ranije napustio sastanak i saopštio da sutra neće prisustvovati drugom delu razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima sa predstavnicima EP.

  Tadić je istakao da je na početak razgovora došao da prenese predstavnicima EP da u tim razgovorima moraju da učestvuju sve opozicione stranke.

  On je kazao da je došao da “evropskim prijateljima” direktno saopšti da je „dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije“.

  – Došao sam da im to lično prenesem da je to uslov bez kojeg se ne može, a ne da diskutujem sa predstavnicima vlasti. Ukoliko se taj uslov ne ispuni, onda nema dijaloga. Ako je neko hteo da nametne međunarodna pravila, morao je da učini napor da dovede sve predstavnike opozicije- rekao je on.

  On je dodao da hoće da učini sve što može da predstavnici SzS i drugih opoziconih stranaka učestvuju u ovom dijalogu ili u bilo kom dijalogu koji može da dovede do rešenja.

  Pet sesija dijaloga, sutra nastavak

  U razgovorima u Skupštini učestvuje i šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović, koji je inače clan Vladine radne grupe za unapređenje izbornih uslova, kao i predstavnici nevladinih organizacija CRTA, CeSID i Fondacije za otvoreno društvo.

  Razgovori se vode u pet sesija, o pet ključnih tema: izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spisak i finansiranje kampanje. 

  Dijalog uz posredstvo evropskih parlamentarca nastavlja se sutra.


  NE DAVIMO BEOGRAD: TEPIH OD NASLOVNIH STRANA PROVLADINIH TABLOIDA, UMESTO CRVENOG TEPIHA

  foto: Ne davimo Beograd

  Uoči početka dijaloga, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd postavili su ispred zgrade Skupštine neku vrstu tepiha sačinjenog od naslovnih strana svih provladinih tabloida kako bi, kako su objasnili, ukazali na ozbiljnost problema u srpskim medijima.

  Oni su kazali da su umesio crvenog tepiha postavili ovakvu stazu jer je problem slobode medija u Srbiji izuzetno veliki.

  Pokušali su da uđu u zgradu Skupštine, ali im obezbeđenje nije dozvolilo pošto nisu na spisku.

  Radomir Lazović iz Inicijative rekao je da nisu dobili poziv za razgovor sa predstavnicima vlasti, opozicije i EP.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi