More

  Počeo četvrti talas epidemije kovida 19 u Srbiji

  • Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će verovatno sutra biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 jer su lekari veoma zabrinuti zbog aktuelne epidemiološke situacije
  • Ona je kazala da je prošlog petka imala sastanak sa Nacionalnim telom za imunizaciju, koje će Kriznom štabu za borbu protiv kovida 19 do 23. jula dati svoje mišljenje o trećoj dozi vakcina, a Štab će do 1. avgusta doneti preporuku o tome za građane
  • Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je danas da je efikasnost vakcina i dalje na visokom nivou kod sprečavanja hospitalizacije u jedinicama intenzivne nege i na mehaničkoj ventilaciji, ali da ona pada kada je reč o sprečavanju zaražavanja, čak i kod najefikasnije „Fajzerove“ vakcine
  • Pošto je situacija u vezi sa efikasnošću mnogo problematičnija kod kineske „Sinofarmove“ vakcine, kojom su vakcinisani uglavnom stariji sugrađani, jako je bitno da država što pre donese plan za primanje treće doze te vakcine, jer oni ne smeju dočekati septembar nespremni, rekao je on
  • Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan upozorio je prošle sedmice da broj obolelih od korona virusa u tom gradu počinje da raste

  Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će verovatno sutra biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 jer su lekari veoma zabrinuti zbog aktuelne epidemiološke situacije, ponavljajući apel mladim ljudima da se vakcinišu.

  – Pratimo brojke na dva sata, predsednik i ja, gledamo kako je to u opštinama i gradovima. Najbeznednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim broj vakcinisanih- rekla je Brnabić.

  Ona je za Televiziju Pink kazala da je prošlog petka imala sastanak sa Nacionalnim telom za imunizaciju, koje će do 23. jula Kriznom štabu dati svoje mišljenje o trećoj dozi vakcina protiv kovida 19, a Štab će do 1. avgusta doneti preporuku o tome za građane.

  Premijerka Srbije je prethodno kazala da Nacionalno telo za imunizaciju intenzivno radi studije, te prati studije proizvođače vakcina i preporuke Svetske zdravstvene organizacije .

  – Ne kasnimo u ovome, donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni- rekla je ona.

  Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je danas da su lekari potpuno saglasni da smo na početku četvrtog talasa epidemije kovida 19.

  – Ne postoji apsolutno nikakva šansa da će nas zaobići, moramo podići ukupan stepen imunizacije, a motivisati na to pre svega mlade ljude. Nema apsolutno nikakvog drugog izlaza iz svega ovoga sem podizanja imunizacije, a taj procenat koji je kod nas u opštoj populaciji čak ispod 40 odsto je loš, da ne kažem katastrofalan. Neće nam biti dobro u septembru- rekao je Janković.  

  On je za RTS kazao da studije govore da je efikasnost vakcina i dalje na visokom nivou kod sprečavanja hospitalizacije u jedinicama intenzivne nege i na mehaničkoj ventilaciji, ali da efikasnost vakcina pada kada je reč o sprečavanju zaražavanja, čak i kod najefikasnije „Fajzerove“ vakcine.

  – U tom pogledu mnogo je problematičnija situacija sa kineskom „Sinofarmovom“ vakcinom, kojom su vakcinisani uglavnom stariji sugrađani, i to na početku imunizacije. Zbog toga je jako važno objasniti tim ljudima zašto je bitno da prime treću dozu vakcine. Jako je bitno da država što pre donese plan i za te ljude, oni ne smeju dočekati septembar nespremni- rekao je Janković.

  On je kazao da je “možda preteška reč i poražavajuća informacija da smo od lidera u regionu, pa  i jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih, što je “apsolutno neprihvatljivo i ispostaviće svoju cenu u septembru, a veruje i već polovinom avgusta“.

  Janković je dodao da “nije realno” očekivati pooštravanje mera, kao i povećane discipline građana. Leto je, ljudi su željni da žive normalno i slobodno, a mnogi su na letovanju.

  – Ono što je problematično je da se većina njih bez ikakve kontrole vraća u Srbiju. Već ima naznaka da se mnogi, a među njima ima i dece sa ekskurzija, vraćaju zaraženi- rekao je on.


  Jerkan: Raste broj obolelih u Nišu

  Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan upozorio je prošle sedmice da broj obolelih od korona virusa u tom gradu počinje da raste.

  Jerkan je tada rekao novinarima da u Nišu deset dana nije bilo obolelih od korona virusa, a da je u poslednja dva dana petoro inficiranih, što “jasno ukazuje da se korona priprema za povratak“.

  On je rekao da se povratak kovida 19 očekuje u oktobru, ali da je siguran da će to biti ranije, bez obzira na veliki broj vakcinisanih u Nišu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi