More

  Žandarmi osuđeni zbog prebijanja braće Aleksandra Vučića i Siniše Malog dobili otkaz?

  • Petorica pripadnika odreda Žandarmerije u Nišu koji su osuđeni na uslovne kazne od osam meseci sa rokom provere od tri godine zbog toga što su tokom „Parade ponosa 2014“ pretukli Andreja Vućića i Predraga Malog, inače braću predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, dobili su otkaze, pišu pojedini beogradski mediji
  • Prema rečima advokata Vladimira Vučinića, osuđeni Zlatko Gigić dobio je rešenje o otkazu 19. decembra prošle godine, kada je presuda Apelacionog suda postala pravosnažna
  • Dvojica od sedmorice osuđenih žandarma u međuvremenu su penzionisana
  • Advokati žandarma su na pravosnažnu osuđujuću presudu Apelacionog suda iz decembra prošle godine podneli zahtev za zaštitu zakonitosti i ustavnu žalbu
  • Sedmorica žandarma su osuđeni za zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe
  • Prema presudi, žandarmi su upotrebili nepotrebnu i prekomernu silu prema Andreju Vučiću i Predragu Malom, kao i vojnim policijacima koji su bili zajedno sa njima
  • Tadašnje zakonodavstvo nije dozvoljavalo da pripadnici vojne policije obezbeđuju članove porodice državnih funkcionera

  Petorica pripadnika odreda Žandarmerije u Nišu koji su osuđeni na uslovne kazne od osam meseci sa rokom provere od tri godine zbog toga što su tokom „Parade ponosa 2014“ upotrebili prekomernu silu prema Andreju Vućiću i Predragu Malom, inače braći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, dobili su otkaze, piše dnevni list Danas, pozivajući se na advokata Vladimira Vučinića, koji zastupa žandarme.

  Advokat Filip Domazet, koji zajedno sa Vučinićem i još dvojicom advokata zastupa šest od ukupno sedam žandarma koji su osuđeni za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog, kaže da „još uvek nema pouzdanu informaciju o otkazima“.

  Advokat Zoran Saveljić, koji zastupa sedmog osuđenog žandarma, inače prvooptuženog Predraga Mitrovića, koji na snimku Televizije N1 koji je „obišao“ medije udara pendrekom brata Aleksandra Vučića, takođe kaže da ga klijent nije obavestio da mu je uručen otkaz.

  Dvojica od sedmorice osuđenih žandarma u međuvremenu su penzionisana.

  Advokat Vučinić  je za Danas potvrdio prethodnu izjavu predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića da su pet od sedam osuđenih žandarma- Predrag Mitrović, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Dalibor Đurdjević i Mitar Milosavljević, dobili otkaze.

  On je precizirao da je osuđeni Zlatko Gigić dobio rešenje o otkazu 19. decembra prošle godine, kada je presuda Apelacionog suda postala pravosnažna.

  Prema njegovim rečima, rešenje o otkazu, koje „potpisuje“ kabinet ministra policije, poziva se na Zakon o državnim službenicima koji navodi da službeniku prestaje radni odnos kada presuda kojom mu je izrečena uslovna osuda na šest meseci bez obzira na period provere postane pravosnažna.

  Zakon o policiji, takođe, navodi da pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova prestaje radni odnos kada se utvrdi da je pravnosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci, kao i kada postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova u Ministarsvu.

  Apelacioni sud u Beogradu je, inače, u decembru 2019. godine odbio kao neosnovane žalbe sedmorice osuđenih žandarma i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, donetu u aprilu te godine, kojom su oni osuđeni na osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine.

  Presuda protiv žandarma je na taj način postala pravosnažna.

  Žandarmi su osuđeni zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe.

  Žandarmi su pred Višim sudom prvobitno bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci, ali je Apelacioni sud u junu 2018. godine ukinuo takvu presudu zbog „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“. Advokati Domazet i Saveljić tada su kazali da je sud uvažio ključne zahteve odbrane.

  Andrej Vučić i Predrag Mali su u toku sudskog postupka tvrdili su da su tokom održavanja “Parade ponmosa” krajem septembra 2014. godine mirno hteli da odu do stana Vučićevih roditelja, a da su vojni policajci i S.S. i S.J, koji su bili u njihovom društvu, žandarmeriji u kordonu koja je obezbeđivala “Paradu” „pokazali službenu značku i legitimaciju“.

  Žandarmi su, međutim, kazali da su se Vučić, Mali i dvojica vojnih policajaca više puta oglušili o naređenja “lezi dole” i “odbij”, te odbili da se ligitimišu, uz rečenice: „Ko si ti da me zaustavljaš“, „Čobani“ i „Sad ću da vas rasformiram“.

  Oni su kazali da ih je tadašnji premijer Aleksandar Vučić posle incidenta pozvao na razgovor, a kada mu je jedan od njih kazao da ga je Andrej udario u bradu, premijer je odgovorio: “lažeš”.

  Oštećeni su tvrdili da pripadnici vojnog obezbeđenja “nisu obezbeđivali” Andreja Vučića i Predraga Malog već su ih „slučajno sreli“ i pošli sa njima.

  Prema tadašnjem zakonodavstvu nije bilo dozvoljeno da pripadnici vojne policije obezbeđuju članove porodica državnih zvaničnika.


  Slede zahtev za zaštitu zakonitosti i ustavna žalba

  Advokat Vladimir Vučinić je podneo Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti kojim traži ukidanje presuda Apelacionog suda šestorici žandarma osuđenih na kazne zatvora od šest meseci, uslovno na tri godine.

  Kako Medijska kutija saznaje, advokat Zoran Saveljić je podneo ustavnu žalbu na osuđujuću presudu Apelacionog suda.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi