More

  PETNAESTI PROTEST “ 1 OD 5 MILIONA” U NIŠU: NA PRVIM SLOBODNIM I FER IZBORIMA POBEDIĆEMO LAŽNOG CARA I MESIJU SRBIJE

  • Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković  kazao je večeras da su se Nišlije na protestu okupili bez ikakve prisile, dok je na miting SNS u Beogradu iz Niša otišlo 150 autobusa sa ljudima  koji su ucenjeni
  • Opozicija će da pobedi na prvim slobodnim i fer izborima, ali je za to neophodno da vlast ispuni zahteve opozicije, rekao je Stanković
  • On je konstatovao da ” vlast sprovodi nasilje nad institucijama, vladavinom prava i zdravim razumom, dok se na njihovim medijima, koji su zarobljeni, govori se  o navodnom nasilju opozicije, koje zapravo oni sprovode”
  • Jovan Tamburić, predsednik Sindikata penzionisanih vojnih lica,  pozdravio je odluku “slobodne i nezavisne opozicije“ da ne učestvuje na izborima dok oni ne budu slobodni i demokratski
  • On je naglasio da učesnici protesta „ne žele bilo čiju glavu“, već samo „elementarnu slobodu, promenu sistema i budućnost za našu decu“.
  • U Nišu posle uskršnjih i prvomajskih praznika više neće biti protesta, već će biti organizovane akcije, tribine i štandovi
  foto Vesna Torović

  Predsednik niških demokrata i odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković rekao je večeras  u Nišu da će opozicija da pobedi na prvim slobodnim, fer i poštenim izborima.

  -Na miting Srpske napredne stranke u Beogradu, u okviru kampanje Aleksandra Vučića “Budućnost Srbije”, iz Niša je danas otišlo 150 autobusa, a mi smo se ovde okupili bez ikakve prisile i pritiska, za razliku od onih koji su ucenjeni . Nišlije su otišle da podrže one koji vladaju uz pomoć  lažnog patriotizma, lažnog ekonomskog uspeha, zarobljenih medija i veštačke podele na građane i opoziciju- rekao je Stanković na 15. protestu “Za Niš bez straha- 1 od 5 miliona”.

  Pred nekoliko stotina građana okupljenih na centralnom niškom trgu, Stanković je ponovio opozicione zahteve, saopštene na mitingu održanom 13. aprila u Beogradu- održavanje slobodnih i fer izbora, izbor novog sastava REM-a, kao i novog uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a.

  On je upitao vlast, koju je nazvao “najnesposobnijom u istoriji Niša i Srbije”, zašto ne ispuni ove, elementarne zahteve ukoliko se zaista oseća jakom, kao što uporno tvrdi.

  foto Vesna Torović

   -Oni sprovode nasilje nad institucijama, vladavinom prava i zdravim razumom, a na njihovim medijima, koji su zarobljeni, govori se  o navodnom nasilju opozicije, koje zapravo oni sprovode. Pa, zamislite vlast koja štrajkuje glađu protiv opozicije. Da li je to normalno i ima li toga igde u svetu? Ništa u Nišu  i Srbiji nije normalno- zaključio je Stanković, pozivajući još jednom vodeće državne funkcionere da podnesu ostavke.

   Jovan Tamburić, predsednik Sindikata penzionisanih vojnih lica, ocenio je da se u Nišu večeras  bolje disalo jer su “neki otišli za Beograd da podrže ludilo u Srbiji”.

  On je kazao da aktuelna vlast mora da ode kako bi Srbija i njeni građani počeli bolje da žive, ocenjujući da su je građanski protesti “uzdrmali” i “izazvali paniku” u njenim redovima.

  – I pored zaklinjanja da to neće da urade, smanjili su penzije, a tajno su prekinuli i usklađivanje penzija sa troškovima života. Od 2012. do 2018. godine penzionerima je po ovim osnovama oteto najmanje pet do šest milijardi evra i ova lopovska vlast je u pravu kada kaže da su penzioneri spasili finansijsku stabilnost Srbije. Otetim novcem pokrivali su rupe u javnim preduzećima, koja nemilice pljačkaju kroz zapošljavanje stranačkih trutova i botova, kao i kroz dilove sa stranim investitorima koji naše radnike pretvaraju u robove- rekao je on.

   Tamburić je pozdravio odluku „slobodne i nezavisne opozicije“ da ne učestvuje na izborima dok oni ne budu slobodni i demokratski, ocenjujući da se izbori ipak „dobijaju na lokalu, kod svakog rođaka i komšije“. Preduslov za pobedu je i da se „opozicija oslobodi likova koji su svojim činjenjem omogućili da ovi dođu na vlast“.

  Nazivajući Vučića „lažnim carem i lažnim mesijom Srbije“, on je kazao da učesnici protesta „ne žele bilo čiju glavu“, već samo „elementarnu slobodu, promenu sistema i budućnost za našu decu“.

  Nakon okupljanja na trgu, građani su otišli u protestnu šetnju do RTS-a u Nišu. Građani su uzvikivali „ lopovi, lopovi“ i „ RTS, SNS“.

   Protestno okupljanje u Nišu je, inače, bilo jedini protest  „1 od 5 miliona“ koji je večeras održan na jugu Srbije, na kojem je prethodno organizovan u nekoliko gradova i opština.


  POSLEDNJI PROTEST U NIŠU

  Marjan Mitrović, iz Pokreta mladih, koji  je organizovao niških proteste u Nišu, saopštio je da je ovo bio poslednji protest u Nišu.

  -Posle uskršnjih i prvomajskih praznika više nećemo da protestvujemo na ovakav način, već ćemo da organizujemo akcije, tribine, štandove po svim delovima Niša.Naša borba ne prestaje, samo dobija drugačiji oblik-rekao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi