More

  PETNAESTA SLOBODNA ZONA U NIŠU: OVAJ GRAD JE ZATVOREN, BLOKIRAN, OKUPIRAN, KORUMPIRAN…

  • Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Branislav Jovanović najavio je da će opozicija u Nišu „najverovatnije preduzeti mnogo oštrije akcije, od kojih će se sve zatresti“ ukoliko vladajuća većina u Skupštini grada usvoji izmene skupštinskog Poslovnika o radu koje će omogućiti sankcionisanje bojkota skupštinskih sednica od strane opozicije, što je nezvanično najavljeno na prošlom zasedanju niškog parlamenta
  • Jovanović je podsetio da je opozicija bojkotovala pet poslednjih skupštinskih sednica zbog, kako je rekao, suspendovanja demokratije u najvažnijem telu u gradu, u kojem, recimo, gradonačelnik može da govori neograničeno, dok je ukupno vreme za postavljanje odborničkih pitanja, koje uglavnom koristi opozicija, smanjeno je na svega deset minuta
  • Dejan Ilić, predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije, dodao je da je za ovaj sindikat, ipak, najveći problem medijski mrak
  • Slobodna zona je bila posvećena izveštaju Transparentnosti Srbije, po kojem je Niš na neslavnom  106 mestu po transparentnosti rada gradske vlasti od ukupno 145 gradova i opština u Srbiji

  Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović najavio je večeras u Nišu da će opozicija u tom gradu „najverovatnije preduzeti mnogo oštrije akcije“ ukoliko vladajuća većina u Skupštini grada usvoji izmene skupštinskog Poslovnika o radu koje će omogućiti sankcionisanje bojkota skupštinskih sednica od strane opozicije, što je nezvanično najavljeno na prošlom zasedanju niškog parlamenta.

  – Nemamo nikakve zvanične informacije o takvoj promeni Poslovnika o radu, ali ukoliko se to bude dogodilo predložiću niškom Savezu za Srbiju (SzS) mnogo oštrije metode borbe od bojkota skupštinskih sednica, o kojima za sada ne bih govorio. Ukoliko se novim Poslovnikom omogući i sankcionisanje opozicionog bojkota sednica, koji je reakcija na takvo ponašanje vlasti, to će biti jedinstven slučaj u Srbiji, tako da mi moramo imati odgovor od kojeg će se „sve zatresti“- rekao je Jovanović.

  On je podsetio da opozicija bojkotuje već pet skupštinskih sednica zbog, kako je rekao, suspendovanja demokratije u najvažnijem telu u gradu, u kojem, recimo, gradonačelnik može da govori neograničeno, dok je ukupno vreme za postavljanje odborničkih pitanja, koje uglavnom koristi opozicija, smanjeno je na svega deset minuta.

  Na 15. slobodnoj zoni u Nišu, posvećenoj izveštaju Transparentnosti Srbije, po kojem je Niš jedan od najmanje transparantnih gradova, Jovanović je kazao da je odbornička grupa „Niš, moj grad“, kojoj kao odbornik pripada, zahtevala da se u dnevni red prošle sednice Skupštine grada uvrsti i tačka „utvrđivanje odgovornosti Gradskog veća i resornih većnika za stanje u gradu u pogledu transparentnosti“.

  On je kazao da je zahtev odbijen jer je, kako je obrazloženo, „podnet sa zakašnjenjem“, a navodno zakašnjenje bilo je obrazloženje i za odbijanje prethodnih zahteva ove odborničke grupe za proširenje dnevnog reda, među kojima je utvrđivanje odgovornosti zbog zaduživanja gradskih javnih preduzeća i ustanova ili odsustvo borbe protiv korupcije.

  Prema njegovim rečima, Niš je u izveštaju Transparentnosti Srbija “zaslužio” lošu poziciju zbog „katastrofalnog stanja u transparentnosti rada Skupštine, trošenja novca iz gradskog budžeta i borbi protiv korupcije“.

  Dobio je ocenu „nula“ za brojne ocenjivane kriterijume, a između ostalog i za to što na gradskom veb satu nema informacija o tome kako se troši gradski budžet, ili o javnim raspravama o budžetu, ili o konkursima za direktore javnih preduzeća i ustanova, a nema ni mogućnosti da građani prijave korupciju.

  – Leskovac i Vranje su, po izveštaju Transparentnosti Srbija, na sedmom, odnosno osmom mestu po transparentnosti u radu, dok je Niš na 106. mestu od ukupno 145 lokalnih samouprava. Ovo je samo još jedna ilustracija da je Niš zatvoren, blokiran, okupiran, jednopartijski grad, pri tom ophrvan korupcijom, javašlukom i strahom, u kojem vladaju mediokriteti, kupljene diplome , negativna selekcija kadrova i medijski mrak…- rekao je on.

  On je kazao da je najveći problem što u Nišu nema odgovornosti za bilo šta od toga, pa ni za nameštanje tendera, lažni izveštaj o uspešnom poslovanju niškog aerodroma, gašenje kantine u gradskoj ustanovi Pčelica, zatvaranje odmarališta Divljana koje koriste đaci, gubitke u javnim preduizećima „Gorica“  ili „Tržnica“…

  foto: Savez za Srbiju

  Dejan Ilić, predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije, dodao je da je za ovaj sindikat, ipak, najveći problem medijski mrak.

  – A u takvom mraku se pri tom skraćuje i ukupno vreme za odbornička pitanja na neverovatnih deset minuta, te se ni na sednicama Skupštine, koje se direktno prenose, ne može čuti kritika na račun rada vlasti ili ukazivanje na njene greške- kazao je on.

  Prema istraživanju Transparentnosti Srbija, u kojem je meren indeks transparentnosti lokalne samouprave u 2019. godini, najnižu tranparentnost u funkcionisanju ima Beograd, a odmah iza njega Niš, dok Novi Sad i Kragujevac u odnosu na njih imaju bitno bolji rezultat, mada se i on ne ubraja u dobre.

  Na listi 145 gradova i opština Beograd se nalazi na 118. mestu (sa 30 poena), Niš na 106. mestu (sa 34 poena), Kragujevac na 58. mestu (sa 42 poena) i Novi Sad na 52. mestu (sa 42 poena). Ukupan zbir poena kreće se u rasponu od 0 do 100.

  Svi najveći gradovi imaju gori rezultat nego 2015. godine, kada je ova organizacija prvi put merila indeks transparentnosti u 145 gradova i opština u Srbiji.

  Prosečna ovogodišnja ocena transparentnosti u radu gradova i opština u Srbiji je svega oko 40, što je relativno nisko, a najveći broj indeksnih poena je svega 67, navodi ova organizacija.

  Indeks transprentnosti, inače, predstavlja zbir poena dobijenih ocenjivanjem 95 indikatora (indikatorskih pitanja), na koje su odgovori prikupljani pregledanjem zvaničnih internet prezentacija jedinica lokalne samouprave, posećivanjem svih uslužnih centara i prostorija uprave, dobijanjem informacija JLS po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, kao i pribavljanjem podataka od drugih organa, kao što su Poverenik za informacije od javnog značaja ili Agencija za borbu protiv korupcije.

  Nišku zonu slobode, inače, organizuju SzS, Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su Demokratska stranka, SSP, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  sindikat  „Sloga“.


  ČETRDESETI PROTEST „1 OD 5 MILIONA“ U BEOGRADU: POZIV NA BOJKOT IZBORA, VRATA RTS-A OFARBANA U RUŽIČASTO

  Protest “1 od 5 miliona” u Beogradu, 40. po redu, završen je večeras posle šetnje ispred Radio televizije Srbije (RTS) , gde su učesnici i organizatori Udruženja “1 od 5 miliona”, ružičastom bojom farbali vrata Televizije.

  Govornici na protestu pozvali su na bojkot izbora “jer volimo Srbiju”, a okupljeni su skandirali „bojkot, bojkot“.

  Jedan od organizatora protesta Srđan Marković poručio je da ko izađe na ove izbore biće samo, kako je kazao, frakcija Srpske napredne stranke.

  – To nisu izbori, već se biraju lokalni šerifi i sprovodi podela plena. Nećemo dozvoliti da Srbija bude vaš plen- rekao je Marković.

  Prema njegovim rečima kad već „falsifikuju diplome, falsifikovaće i izlaznost na svojim izborima“.

  On je rekao da učesnike protesta mesecima „slikaju, prate, prave dosijee“ i da su „pre dve nedelje pred njegovom kućom bili batinaši“.

  – Ne bojimo vas se- poručio je Marković.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi