More

  PETKOVIĆ: NEZVANIČNI IZVORI TVRDE DA JE VUČIĆ STOPIRAO NAPLATU KAZNE JUŽNIM VESTIMA

  • Dejan Petković, jedan od osnivača internet portala Južne vesti, rekao je da su iz kabineta predsednika Srbije dobili nezvaničnu informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da „učini uslugu“ ovom internet portalu, sugerišući na taj način da smo „krivi“
  • Poreska inspekcija tokom šestomesečne kontrole nije našla nijedan prekršaj, ali je odlučila da kazni Južne vesti pozivajući se na Uredbu Vlade koja ne važi za privatni sektor, rekli su u ovom portalu
  • I ovaj slučaj pokazuje da institucije u Srbiji  služe za dodvoravanje Vučiću jer moraju  da odgovaraju njemu, a ne građanima, ocenio je Petković
  • Petković je konstatovao da je u Srbiji „jedan čovek zamena za sve institucije“, koje su potpuno razgrađene

  foto: Južne vesti

  Južne vesti još nisu platile kaznu Poreske inspekcije od oko milion dinara jer je, prema nezvaničnim  informacijama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stopirao naplatu, kazao je Dragan Petković, jedan od osnivača ovog internet portala.

  On je precizirao da nema potvrdu te informacije, koju su inače dobili iz kabineta predsednika Srbije.

  -Rečeno nam je da nam je Vučić na taj način „učinio uslugu“. Dakle, Južne vesti jesu „krive“, ali je on odlučio da ih poštedi- rekao je Petković.

  Poreska inspekcija je letos kaznila Južne vesti sa oko milion dinara, pozivajući se na Uredbu Vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor.

  Inspektori su konstatovali, pozivajući se i na Zakon o informisanju, ali bez navođenja bilo kog člana, da urednik Predrag Blagojević mora da bude zaposlen u Južnim vestima, što on nije, već je zaposlen u privatnoj firmi.

  Inače, u obimnom izveštaju poreske inspekcije se navodi da prilikom njihove šestomesečne kontole nije utvrđen bilo kakav prekršaj.

  Petković je konstatovao da i ovaj slučaj pokazuje da institucije „služe za dodvoravanje Vučiću“.

  – Institucije u Srbiji moraju  da odgovaraju njemu, a ne građanima. I sama vlast, odnosno Vučić, veruje da pobeda na izborima znači da može da radi sve što misli da treba, a da nema obavezu da polaže račune građanima-rekao je on.

  Osnivači Južnih vesti su prethodno tvrdili da su inspektori prilikom kontrole prekoračili ovlašćenja jer su između ostalog posećivali komercijalne klijente ovog medija i njegovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili zakonitost njihovog poslovanja- samo zbog povezanosti sa ovim medijem.

  Poreski inspektori su, kako je rečeno u tom portalu, uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.

  Poreska uprava nije demantovala ovakve navode, ali je Vlada saopštila da su „poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu sa poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima“.

  Predsednica Vlade Ana Brnabić je povodom ovog slučaja rekla da „ima puno poverenje u Poresku upravu“.

  -Ta uprava se bavi jako značajnim i užasno teškim poslom. Južne vesti, ako smatraju da odluka Poreske inspekcije nije u skladu sa zakonom, mogu da se žale- rekla je premijerka.

  Protiv ovakvog postupanja Poreske uprave protestvovalo je više novinarskih udruženja i organizacija.

  Zbog „sistematskog urušavanja kritičkih medija u Srbiji“, a posebno naglašavajući „administrativno uznemiravanje“ Južnih vesti kroz pritiske Poreske uprave, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres”, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija obratili su se evropskim institucijama, organizacijama i ambasadama.


  PETKOVIĆ: U SRBIJI  JEDAN ČOVEK ODLUČUJE O SVEMU

  Dragan Petković je kazao da situacija u kojoj su se našle Južne vesti govori o potpunoj razgradnji institucija i države.

  -Ovde je jedan čovek zamena za sve institucije i on odlučuje o svemu. Iako vam poreska inspekcija ne izlazi iz medija punih šest meseci,  kažnjava vas iako sama konstatuje da nema prekršaja, što donosi takvu odluku na osnovu propisa koji ne važi za privatne medije, a onda posle svega dobijete informaciju da je naplatu takve kazne „stopirao“ predsednik države koji vam na taj način „čini uslugu“- objasnio je Petković.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi