More

  PETICIJA ZA UKLANJANJE SA NIŠKE KLINIKE ZA KARDIOHIRUGIJU SPOMEN- PLOČE SA GRBOM AMERIČKE VOJSKE I PORUKOM ZAHVALNOSTI AMERIČKOJ VLADI I NARODU

  • U peticiji se zahteva da se sa klinike ukloni grb Američke vojske i poruka zahvalnosti narodu, Vladi i vojsci te države koja se označava kao odgovorna za bombardovanje Srbije 1999. godine i bacanje kasetnih bombi na Niš
  • Zar da se zahvaljujemo vojsci zbog koje je nastala epidemija malignih tumora od kojih obolevaju deca i mladi-kaže Marina Adamović, humanitarka koja je pokrenula peticiju
  • Spomen ploča je postavljena nedavno nakon što je Klinika za kardiohirurgiju od Američke vojske dobila opremu vrednu 400.000 evra, koja će, prema rečima direktora Dragana Milića, omogućiti duplo više kardiohiruških operacija nego do sada
  • Direktor Milić, koji je inače i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva, nije bio dostupan za komentar

  Peticija da se sa Klinike za kardiohirgiju i traumatologiju Kliničkog centra u Nišu ukloni spomen-ploča američkom narodu, vojci i vladi, koja je nedavno otkrivena u znak zahvalnosti za donaciju  Američke vojske od 400.000 evra, pokrenuta je juče na društvenim mrežama.

  foto: Vesna Torović

  -Zahtevamo da se sa zida iznad ulaza u Kardiohiršku kliniku  ukloni ovakva zahvalnost i grb Američke vojske, koja nas je bombardovala 1999. godine i čiji su  avioni bacali kasetne bombe na Niš. I mi se toj vojsci zahvaljujemo za donaciju nekih medicinskih aparata, ali podsećamo  da je zbog onoga što je ta vojska uradila nastala epidemija malignih tumora od kojih nam obolevaju i umiru deca i mladi-kaže za Medijsku kutiju Marina Adamović, pokretač peticije i humanitarka koja godinama u Obrenovićevoj ulici u centru Niša prikuplja pomoć za lečenje dece i mladih obolele od malignih bolesti.

  Adamović kaže da nije mogla da veruje da se “ takva sramotna ploča našla na medicinskoj ustanovi”.

  Prema njenoj oceni,  Amerikanci “i jesu dužni da nam doniraju medicinske aparate sve dok naša deca umiru od karcinoma i leukemije“.

  Ona  kaže  da dok se “u Nišu zahvaljuju  Vojsci, narodu i Vladi SAD” Srbija formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine po zdravlje ljudi i prirodnu okolinu.

  U peticiji koju je pokrenula se podseća da je NATO bombardovao Niš kasetnim bombama 7. maja 1999. sa dva kontejnera kasetnih bombi (sa oko od 100 do 150 bombi po kontejneru).

  Meta je navodno bio Niški aerodrom kao vojni cilj, koji se nalazi na kraju grada, ali su bombe „promašile“ i pale unutar šireg centra Niša. Kasetne bombe su, tako, pale na lokacije koje su udaljene tri do pet kilometara od aerodroma- na ili pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra, zgrade Banovine, glavne gradske pijace, glavne autobuske stanice, zdravstvenog centra 12. februar i parkinga Niš Ekspresa pored Nišave.

  Pokretači peticije dodaju da je dan posle tog bombardovanja tadašnji generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, potvrdio  odgovornost NATO-a za napad rekavši da je oštećenje pijace i klinike prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj“.

  -Na Niš je tokom NATO bombardovanja ukupno bačeno 36 tovara kasetnih bombi. I pored nekoliko akcija čišćenja terena od zaostalih kasetnih bombi, njihovo definitivno uklanjanje još nije završeno-podseća se u peticiji.

  Klinika za Kardiohirurgiju dobila je 21. juna od Vojske SAD medicinsku opremu, koja će, prema rečima direktora ove klinike Dragana Milića, omogućiti duplo više kardiohirurških operacija nego do sada.

  -Najvredniji deo donacije je aparat za ekstrakorporarnu cirkulaciju koji košta 220.000 evra.To je osnovna mašina za svaku kardiohiruršku operaciju, tako da će, uz već postojeću, ova klinika sada imati dve, pa od početka jula radi po dve kardiohirurške operacije dnevno-rekao je tada Milić.

  Kardihiruška klinika tada je dobila i  „hiper kuler“, mašinu koja hladi pacijenta tokom kardiohirurške operacije i „ekmo pumpu“ koja zamenjuje rad srca i pluća.

  Donacija je uručena neposredno pred obeležavanje stote godišnjice od kada je 28. jula 1918. godine američki predsednik Vilson objavio proglas u kojem je istakao značaj doprinosa srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Tada se na Beloj kući prvi i jedini put zavijorila srpska zastava.

  Direktor Milić je tada kazao da će se u znak sećanja na tu činjenicu operacioni blok na Kardiohirurgiji zvati  „Vudro Vilson“.


  DIREKTOR DRAGAN MILIĆ BEZ ODGOVORA

  Direktor Klinike za kardiohirurgiju I traumatologiju Dragan Milić danas nije odgovarao na telefonske pozive i poruke Medijske kutije.

  Milić je, inače, i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi