More

  PETA ZONA SLOBODE U NIŠU: SRBIJA JE PRESTALA DA BUDE DEMOKRATSKA DRŽAVA

  • Predstavnici Demokratske stranke ocenili su da se nasilje koje  generiše aktuelna vlast prenelo iz institucija na ulice, posebno osudivši  „ćutanje“ vlasti na nedavne fašističke incidente u Nišu
  • Dejan Nikolić, potpredsednik DS i republički poslanik, pitao je zašto na nedavnom antifašističkom skupu na Nišavskom keju- organizovanom zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića zbog toga što je nosio majicu sa natpisom „antifašista“, a koji je grupa mladića ispratila nacističkim pozdravima i skandiranjima Ljotiću i Nediću, uopšte nije bilo policije
  • Srbija se nalazi u vanrednom stanju i iz njega može da izađe samo na izborima, ali izborima koji su slobodni, demokratski i fer, rekao je on
  • Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i bivši gradonačelnik Niša, ocenio je da su se napadi  i lične uvrede prema neistomišljenicima iz parlamenta preneli na arhitektu i sociologa Bakića, sudiju Majić, studente u Novom Sadu, srednjoškolce, pa čak i osnovce koji su protestvovali  zbog testova
  • Govornici su ocenili da je bojkot partlamenta „uspeo“, a protesti dali neke rezultate, uz tvrdnju da je to  „priznao“ i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU

  Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke (DS) i republički poslanik, kazao je večeras u Nišu da je Srbija prestala da bude demokratska država i da se nalazi u vanrednom stanju, a da su jedini izlaz iz toga slobodni i fer izbori.

  – Srbija je prestala da bude demokratska država, a kičma demokratskog društva je polomljena, u svakom segmentu. Srbija se nalazi u vanrednom stanju, a iz tog stanja se izlazi na izborima, ali izborima koji su slobodni, demokratski i fer. Da bi do toga došli, moramo da nastavimo proteste, slobodne zone i drugu vrstu pritiska. Ako izbori, pak, ne budu demokratski, bojkotovaćemo ih, i nastaviti sa pritiscima- kazao je on na petoj Niškoj zoni slobode, održanoj večeras u centru grada.

  Na tribini, organizovanoj u okviru slobodne zone, kojoj je prisustvovalo više desetina pristalica DS, Nikolić je ocenio da je aktuelna vlast „zasejala mržnju“ u društvu, te stoga i ne čudi što je  personifikovana  u nabildovanim ćelavcima koji nožem ili šipkom napadaju političke i druge neistomišljenike.

  On je kazao da se zato i moglo dogoditi da u Nišu prošle sedmice nožem bude napadnut i ranjen student Uroš Janjić  samo zato što je nosio majicu na kojoj je pisalo „antifašista“, a da antifašističku šetnju prošlog vikenda „isprati“ grupa mladića sa nacističkim pozdravima i skandiranjem Ljotiću i Nediću.

  – Na tom antifašističkom skupu nije bilo policije. Ko je napravio procenu da policije ne treba da bude? I da li je to bila bezbednosna ili politička procena? – rekao je Nikolić, podsećajući da je samo pokazivanje fašističkih simbola krivično delo, koje se novčano kažnjava do milion dinara.

  Nikolić i drugi govornici su osudili upadljivo „ćutanje“ vlasti na fašističke incidente u Nišu i ocenili da se nasilje koje  generiše aktuelna vlast prenelo iz institucija na ulice.

  – Napadi i lične uvrede prema neistomišljenicima iz parlamenta su se preneli  van njega. Sada se na isti način napadaju arhitekta Dragoljub Bakić i sociolog Jovo Bakić, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, studenti u Novom Sadu, srednjoškolci, pa čak i osnovci koji su protestvovali  zbog testova.  Moramo da dignemo glas protiv toga- kazao je Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i bivši gradonačelnik Niša.

  On je ukazao  i na problem korupcije, koja godišnje „pojede“ do tri milijarde evra, kao i na činjenicu da je čak 63 odsto rukovodilaca u javnom sektoru u v.d. statusu, čime ih vlast ucenjuje da budu poslušni.

  – Vlast nema nameru da rešava ove probleme, a bez suzbijanja koruocije i slobode pojedinaca nema razvoja- rekao je on.

  Svi govornici su ocenili da je opozicioni bojkot parlamenta „uspeo“,  a da su protesti „1 od 5 miliona“ doveli do nekih pomaka. Prema njihovim rečima, to je potvrdio i najnoviji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku  Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

  Čelnik  resornog odbora DS za evropske integracije Marko Čomić je kazao da opozicija mora što pre da odluči koji su njeni sledeći koraci, a stranačkim kolegama poručio da se republički izbori mogu dobiti „velikim pričama“, ali lokalni isključivo- poderanim cipelama.

  Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković je dodao da uprkos tome što je „aktuelna vlast najgora vlast u istoriji Srbije“ opozicija ne treba da izađe na izbore ukoliko nisu fer i demokratski.


  NIŠ- POROBLJEN GRAD

  Dragoslav Ćirković, predsednik  niškog odbora Socijaldemokratske stranke, kazao je da su se 90.te vratile, te da su tadašnji radikali danas samo obukli druga odela, a da suštinski vladaju na isti način.

  – Niš je otkad njime upravljaju naprednjaci porobljen grad u kojem cvetaju  kriminal, namešteni tenderi i druge afere, a mladi ljudi u kolonama odlaze- kazao je on.

  Ocenio je da će uprkos svemu aktuelna vlast  na sledećim izborima „biti poslata na smetlište istorije“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi