More

  Pedesetprvi protest “ 1 od 5 miliona“ u Beogradu: poništavanje ministrovog doktorata mora da zabrine vlast

  • Poništavanje doktorske disertacije mininistra finansija Siniše Malog mora da zabrine vlast i ukaže joj šta treba da radi, kako bi se branila akademsku čestitost i društvo, poručili su učesnici večerašnjeg protesta “ 1 od 5 miliona” u Beogradu
  • Profesor Slobodan Prvanović  zahvalio se studentima koji su „uspeli da spasu Univerzitet“ blokadom zgrade Rektorata
  • Parafraziraću Nila Armstronga, ovo je veliki korak za Univerzitet a mali za Srbiju, rekao je on
  • Profesorka Biljana Stojković  kazala je da je talačka kriza Beogradskog univerziteta trajala je šest godina, a da je talac bila univerzitetska čestitost, integritet, ponos Univerziteta
  • Napad na Borka Stefanovića i aktiviste Levice Srbije 23. novembra prošle godine u Kruševcu otvorio je oči onima koji nisu verovali šta se dešava u zemlji, ujedinio opoziciju i označio početak kraja režima Aleksandra Vučića, ocenili su danas učesnici tribine koju su Kruševcu, povodom godišnjice tog napada

  Učesnici 51. protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu poručili su večeras da poništavanje doktorske disertacije mininistra finansija Siniše Malog mora da zabrine vlast i ukaže joj šta treba da radi, kako bi se  branila akademsku čestitost i društvo.

  Okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta obratio profesor Slobodan Prvanović koji je zahvalio studentima koji su, kako je ocenio, „uspeli da spasu Univerzitet“ blokadom zgrade Rektorata.

  -Zahvaljujem se  i profesoru Raši Karapandži jer je 2014. godine doveo u pitanje doktorski rad Malog. Parafraziraću Nila Armstronga, ovo je veliki korak za Univerzitet a mali za Srbiju- rekao je Prvanović povodom zaključka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da u doktorskom radu ministra finansija postoje elementi „neakademskog ponašanja“, čime je praktično utvrđeno da je reč o plagijatu.

  Profesorka Biljana Stojković, koja je podržavala student za vreme blokade Rektorata u septembru, ocenila je nisu tačni navodi da bi pitanje spornog doktorata Malog bilo rešeno i bez blokade Rektorata.

  Profesorka Biljana Stojković čestitala je profesorima i studentima slobodan Univerzitet.

  -Talačka kriza Beogradskog univerziteta trajala je šest godina. Talac je bila univerzitetska čestitost, integritet, ponos Univerziteta. Sve je to bio talac tokom šest godina pod ovom vlašću. Srbija je sedam godina u talačkoj krizi koja još nije razrešena- kazala je Stojkovićeva.

  Na kraju protesta učesnicima protesta trebalo je da se obrati profesor Raša Karapandža, ali nije bio u mogućnosti te je aktivistkinja „Jedan od pet miliona“ Valentina Reković pročitala njegov tekst sa Peščanika „Epilog“, objavljen nakon sednice Odbora za profesionalnu etiku u četvrtak.

  Ispred Ministarstva finansija okupljenima se obratio aktivista „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković i kazao da su studenti odneli jednu pobedu, ali da ne treba još slaviti.

  Marković je kazao da se u Ministarstvu finansija nalazi „dokazani lopov“ koji zavlači „ruke u naše džepove“.

  Protest „Jedan od pet miliona“, 51. po redu, završen je večeras oko 20 časova ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu

  Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ krenuli su nešto pre 18.30 časova u šetnju centralnim gradskim ulicama, a kolonu su zajedno predvodili studenti koji su držali pod blokadom zgradu Rektorata i profesori Univerziteta u Beogradu

  Prvi protest održan je 8. decembra prošle godine i to pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.


  GODIŠNJICA NAPADA NA BORKA STEFANOVIĆA

  foto: Medija centar Beograd

  Napad na Borka Stefanovića i aktiviste Levice Srbije u Kruševcu otvorio je oči onima koji nisu verovali šta se dešava u zemlji, ujedinio opoziciju i označio početak kraja režima Aleksandra Vučića, ocenili su danas učesnici tribine koju su Kruševcu, povodom godišnjice tog napada, priredili Savez za Srbiju i Ujedinjena opozicija Kruševca.

  Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, kazao je da je osam godina bilo „pedesetak žrtava režima“ ali da je u noći kada su npadnuti on i aktivisti u Kruševcu „nama smrklo, a u Srbiji je nešto zasvetlelo“, „upaljen je reflektor“.

  On je ocenio da se potom Srbija, u proteklih godinu dana, „probudila i podigla“ jer se „sve više čuje da ovu zemlju vode prevaranti, kriminalci, lopovi, plagijatori, da u ovoj zemlji nema niti jednog tendera ili posla u koji se naprednjaci nisu ugradili“.

   Stefanović, tadašnji lider Levice Srbije, i aktivisti stranke Boban Jovanović i Marko Dimić napadnuti su 23. novembra u kruševačkoj Mesnoj zajednici „Rasadnik“ pred početak tribine Saveza za Srbiju.

  Više tužilaštvo u Kruševcu podiglo je u martu ove godine optužnicu protiv napadača Miloša Šaponjića, Marka Živkovića i Danijela Gmijovića za krivično delo „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“, a protiv Šaponjića i za krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

  Glavni pretres je pred kruševačkim Višim sudom održan 29. oktobra. Trojica optuženih su ponovila da ne priznaju izvršenje tih krivičnih dela, a saslušana su i dvojica oštećenih, dok će treći oštećeni biti saslušan na sledećem glavnom pretresu zakazanom za 3. decembar.

  U Kruševcu je nedelju  dana posle napada održan protest opozicije i građana pod sloganom „Stop krvavim košuljama“ da bi ubrzo pod sloganom „Jedan od pet miliona“ takvi skupovi bili organizovani širom Srbije, dok se u Beogradu i dalje održavaju svake subote.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi