More

  Pedeset deveti protest “1 od 5 miliona” u Beogradu: Šetnjom obeležena druga godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića

  • U Beogradu je šetnjom i paljenjem sveća ispred Hrama Svetog Save obeležena druga godina od ubistva Olivera Ivanovića
  • Zbog poštovanja prema Ivanoviću nije bilo obraćanja govornika, ali su emitovani njegovi govori, između ostalih i onaj u kojem navodi da „na terenu“ odlučuju neformalni centri moći i da ga „zabrinjava“ što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao „primer borca za opstanak Srba na Kosovu“
  • Udruženje “ 1od 5 miliona” će nastaviti da zahteva imena počinioca ovog političkog ubistva jer se dve godine još uvek ne zna ko su nalogodavci tog događaja

  Građani su večeras šetnjom, u okviru 59. protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, obeležili dve godine od ubistva predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

  foto: Twitter nalog 1 od 5 miliona

  Šetnja za Ivanovića, političkog predstavnika Srba sa Kosova, završena je ispred Hrama Svetog Save, gde su okupljeni građani palili sveće.

  Na čelu kolone, koja je krenula sa Studentskog trga, nošen je transparent-šetalica na kojoj piše „Nas je ipak više!“. 

  Zbog poštovanja prema Ivanoviću nije bilo obraćanja govornika, kako je to uobičajno, umesto toga emitovali su se njegovi govori. 

  Između ostalih, emitovao se govor u kojem on kaže: „Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno“. „Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu“, kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na „naše i njihove“. 

  Čuo se i deo govora u kojem navodi da „na terenu“ odlučuju neformalni centri moći i da ga „zabrinjava“ što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao „primer borca za opstanak Srba na Kosovu“.

  foto: Twitter nalog 1 od 5 miliona

  Među prisutnima je brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

  -Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s leđa u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao- naveo je organizator.

  Dodaje se da će Udruženje “1 od 5 miliona” nastaviti da zahteva imena počinioca ovog političkog ubistva i nećemo prestati da ponavljamo rečenicu kojom nas Oliver Ivanović inspiriše iako nije više sa nama: “Nas je ipak više”.

  Ivanović je ubijen 16. januara pre dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljenih iz automobila u pokretu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi