More

  PARLAMENTARNI IZBORI NA KOSOVU: VODE OPOZICIONI POKRET SAMOOPREDELJENJE I DSK, A SRPSKA LISTA UBEDLJIVA NA SEVERU

  • Na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu vode Samoopredeljenje I DSK, dok je Srpska lista osvojila više od 90 odsto glasova u opštinama sa srpskom većinom
  • Prema rezultatima Centralne izborne komisije(CIK), na osnovu 80,57 posto pregledanih glasačkih listića, Pokret Samoopredeljenje  osvojio je  26 odsto, Demokratski savez Kosova 25,03, Demokratska partija Kosova 21,17, Koalicija Alijansa za budućnost Kosova – Socijal demokratska partija 11,63, a Srpska lista – 5,96 odsto
  • Na osnovu 100 odsto obrađenih glasova iz severne Kosovske Mitrovice, Srpska lista osvojila je 98,07 odsto glasova, tako da mi je ovo jedna od najdražih pobeda jer  ostvarena u najtežim uslovima, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić
  • On je ocenio da će zahvaljujući rezultatu Srpske liste, Srbi imati snažno predstavljanje u kosovskom parlamentu, gde će moći da se bore za nacionalne interese
  • Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 odsto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 odsto građana sa pravom glasa, a najveća izlaznost zabeležena je u opštinama sa srpskom većinom
  • Na Kosovu je uhapšeno 29 osoba zbog kršenja izbornog procesa, a u Kosovskoj Mitrovici određen je pritvor za dva člana biračkog odbora jer su jednoj ženi omogućili da glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih

  Na prevremenim parlamentarnim izborima  Kosovu, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojile su stranke koje su dosad bile u opoziciji –Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova(DSK), a Srpska lista ubedljivo je pobedila u opštinama sa srpskom većinom.

  Prema rezultatima Centralne izborne komisije(CIK), na osnovu 80,57 posto pregledanih glasačkih listića, Pokret Samoopredeljenje  osvojio je  26 odsto, Demokratski savez Kosova 25,03, Demokratska partija Kosova 21,17, Koalicija Alijansa za budućnost Kosova – Socijal demokratska partija 11,63, a Srpska lista – 5,96 odsto.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srpska lista osvojila više od 90 odsto glasova u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, 

  -Na osnovu 100 odsto obrađenih glasova iz severne Kosovske Mitrovice, Srpska lista osvojila je 98,07 odsto glasova. Ovo mi je jedna od najdražih pobeda jer  ostvarena u najtežim uslovima. Sve što je rađeno činjeno je sa željom da se Srpska lista uništi, da se pronađu podobni Srbi koji ne žele da imaju bilo kakve veze sa Beogradom- ocenio je predsednik Srbije.

  Dodao je i da su se Srbi na Kosovu ujedinili i na izborima „odbranili svoju državu“.

  -Jasno vam je da je ovo 10:0, osim ako iz svemira ne dođu neki glasovi- rekao je Vučić ističući da će zahvaljujući rezultatu Srpske liste, Srbi imati snažno predstavljanje u kosovskom parlamentu, gde će moći da se bore za nacionalne interese.

  Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DnD),  Demokratski savez Kosova osvojio je prvo mesto sa 24,83 odsto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 23,63 odsto glasova, dok je na trećem mestu Demokratska partija Kosova sa 22,83 odsto.

  Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova osvojila je 12,8 odsto, dok je koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde dobila 5,29 odsto glasova.

  Od srpskih stranaka vodi Srpska lista sa 6,35 odsto glasova, koalicija Sloboda osvojila je 0,19 odsto, Samostalna liberalna stranka 0,16 odsto, a Partija kosovskih Srba 0,08 odsto glasova.

  Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 odsto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 odsto građana sa pravom glasa.

  Najveća izlaznost zabeležena je u opštinama sa srpskom većinom, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije (CIK). Najveći odziv birača zabeležen je u opštini Zubin Potok, gde je glasalo 57,31 odsto upisanih glasača. Na drugom mestu je opština Štrpce sa 55,18 odsto, slede Klokot sa 51,91, Novo Brdo sa 51,86 odsto, Zvečan sa 51,63 i Ranilug 51,20 odsto.

  Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 odsto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 odsto, Ranilugu 51,20 odsto, Zvečanu 51,63 odsto, severnoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 odsto.

  Birači na Kosovu danas su birali sedmi saziv Skupštine Kosova, a pravo glasa imalo je 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa.

  Na kosovskim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a za 120 mesta poslanika u Skupštini Kosova takmiči se 1.067 kandidata za poslanike. Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

  Kada su srpski politički subjekti u pitanju, za glasove 117.808 birača upisanih u srpskim sredinama, nadmetaće se tri partije i jedna koalicija.

  Građani će moći da se izjašnjavaju na 2.547 glasačkih mesta, što je za 42 glasačka mesta više u odnosu na prethodne izbore.

  Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

  I sa bezbednosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova.

  Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.


  NA KOSOVU UHAPŠENO 29 OSOBA ZBOG KRŠENJA IZBORNOG PROCESA

  Kosovska policija saopštila je večeras da je tokom izbornog dana uhapšeno 29 osoba zbog sumnje da su izvršila različita krivična dela u vezi sa kršenjem pravila o sprovođenju izbora, a u 23 slučaja osumnjičenima je određen pritvor.

  Pored toga, dodaju da su današnji izbori protekli „bez većih incidenata“.

  Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u Severnoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-časovnog pritvora dvema osobama koje su bile uključne u taj slučaj.

  Prethodno je iz tog tužilaštva saopšteno da su u Severnoj Mitrovici po nalogu tužioca dve osobe (članovi izborne komisije u biračkom centru u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, kontrolor reda i predsedavajući izborne komisije) pritvorene zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tokom izbora  jer su jednoj ženi dozvolili da glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih.

  Policija Kosova u Prizrenu saopštila je da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.

  Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj „ugrožavanja tajnosti glasanja“.

  Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

  Zbog istog dela i dvojica građana u opštini Klina su privedena i prema rečima portparola Regionalne policije u Peći Dževata Ibraja njima je određen pritvor od 48 sati.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi