More

  OTPUŠTENI SINDIKALISTA “GORICE” KOJI JE UKAZIVAO NA ZLOUPOTREBE MENADŽMENTA I PROZIVAO GRADONAČELNIKA NIŠA NIJE DOBIO STATUS UZBUNJIVAČA

  • U odluci Višeg suda navodi se da se tužba Radeta Rašovića odbacuje kao “nedozvoljena” u delu kojim on traži zaštitu kao uzbunjivač
  • Rašović je izneo optužbe na račun menadžmenta pogrebnog preduzeća “Gorica” zbog navodnog sahranjivanja socijalnih slučajeva u sanducima od daska, neuplaćivanja dela novca od sahrana na račun preduzeća, raspadanje leševa u KC-u Niš zbog neispravnih hladnjača “Gorice” i druge zloupotrebe
  • Uveren sam da su političari uticali na ovu odluku, kaže Rašović i najavljuje i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu
  • On kaže da je na sednici Skupštine grada izneto da je gradonačelnik Darko Bulatović pokušao da zataška zloupotrebe u “Gorici” i da je  “policija, posle više meseci, pronašla dopunu izveštaja o tom zlouprebama u njegovom kabinetu, ispod televizora”
  • Sudija Višeg suda Dragan Krstić je nedelju dana nakon izricaja ove presude unapređen u sudiju Apoelacionog suda
  • Menadžment ovog gradskog javnog komunalnog preduzeća negirao je uglavnom sve optužbe, a  Bulatović na prozivke nije odgovarao.

  foto: m.k.

  Viši sud u Nišu nije omogućio status uzbunjivača Radetu Rašoviću, nekadašnjem sindikalnom lideru i članu gradske Radne grupe za kontrolu poslovanja niškog pogrebnog preduzeća “Gorica”, koji je dobio otkaz nakon što je ukazivao na sahranjivanje socijalnih slučajeva u sanducima od dasaka i druge zloupotrebe. Sud je odlučio da se Rašovićeva tužba odbacuje kao “nedozvoljena” u delu kojim traži zaštitu kao uzbunjivač.

  Rašović je za zloupotrebe optuživao menadžment “Gorice”, a javno je prozivao gadonačelnika Niša Darka Bulatovića zbog njihovog “zataškavanja”. Menadžment ovog gradskog javnog komunalnog preduzeća negirao je uglavnom sve optužbe, a  gradonačelnik Bulatović na prozivke nije odgovarao.

  “Sud nije nadležan”

  U odluci Višeg suda, koju je potpisao sudija Dragan Krstić, navodi se da se Rašovićeva tužba odbacuje kao nedozvoljena u delu kojim je tražio da se utvrdi da je JKP “Gorica” rešenjem o otkazu, donetom u februaru ove godine, prema njemu izvršila štetnju radnju zbog prethodnog uzbunjivanja.

  U odluci se takođe navodi da taj sud “nije stvarno nadležan da sudi o zakonitosti pojedinačnog akta poslodavca koji je vezan za radne odnose”, već je za to nadležan Osnovni sud.

  Sudija Krstić precizira da Zakon o uređenju sudova propisuje da o sporovima vezi sa radnim odnosom u prvom stepenu odlučuje osnovni sud, a da se po Zakonu o zaštiti uzbunjivača u parničnom postupku za dobijanje te vrste zaštite “ne može pobijati zakonitost pojedinačnog akta poslodavca koji je u vezi sa pravima, obavezama i  odgovornostima zaposlenog po osnovu rada”.

  Krstić dodaje da je Rašović pred Osnovnim sudom u Nišu, u martu ove godine, već pokrenuo postupak za poništenje rešenja o otkazu.

  Rašović upućivao dopise preduzeću, tužilaštvu, gradonačelniku i medijima

  – Ja nisam od Višeg suda tražio da oceni zakonitost mog rešenja o otkazu- tim povodom vodim spor pred Osnovnim sudom, već da me uzme u zaštitu zbog štetne radnje koju trpim zbog mog uzbunjivanja, a ta štetna radnja je otkaz- kaže Rašović.

  Rašović je u odbačenoj tužbi naveo da je pre otkaza izvršio “unutrašnje uzbunjivanje”- unutar JKP “Gorica”, kao i “spoljašnje izbunjivanje”- kroz obraćanje Gradu i medijima.

  Kao poverenik ASNS-a za “Goricu” upućivao je zvanične dopise svom preduzeću i gradonačelniku Bulatoviću,  a  protiv direktora “Gorice” Igora Novakovića podnosio je i krivične prijave. Kao član Radnog tima, u izveštaju  i dopunama izveštaja, koji su takođe dostavljeni Bulatoviću i budžetskoj inspekciji, optužbe za zloupotrebe potkrepljivao je zvaničnim dokumentima JKP Gorica.

  – Ovakva presuda je presedan. Žalićemo  se Apelacionom sudu, pa zatim i Vrhovnom kasacionom sudu, a ako bude bilo potrebe i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.              Očigledno je reč  o politici, pošto je u čitav slučaj umešan gradonačelnik Bulatović, kao i drugi vladajući niški političari. Uveren sam da su oni uticali na ovu odluku- kaže Rašović.

  On kaže da je sudija Krstić neposredno nakon ovakve odluke avanzovao u sudiju Apelacionog suda u Nišu.

  Na sajtu Visokog saveta sudstva objavljeno je, naime, da je Krstić unapređen odlukom tog saveta koja je doneta doneta nedelju dana nakon njegove presude u “slučaju Rašović”.

  “Pojedini gradski funkcioneri su koristili Goricu za sređivanje svojih vikendica i prevoz luksuznim automobilima tog preduzeća”

  Prema rečima Rašovića,  gradonačelnik  Bulatović je čekao osam meseci da izveštaj dostavi budžetskoj inspekciji, dok je ključna dopuna izveštaja- nestala.

  Na jednoj od sednica Skupštine grada opozicioni odbornik Branislav Jovanović kazao je da je “policija, posle više meseci, pronašla tu dopunu izveštaja u gradonačelnikovom kabinetu, ispod televizora”, podseća on.

  Rašović je u zvaničnim dopisima i u medijima navodio da se deo umrlih koji su socijalni slučajevi sahranjuje se u sanducima napravljenim od kucanih dasaka, iako je novac za civilizovanu sahranu te kategorije pokojnika uplaćivan preduzeću.

  Zbog neispravnih hladnjača “Gorice”leševi i komadi tela pokojnika u Kliničkom centru Niš se raspadaju, a neki od njih zbog neažurnosti stoje i po četiri meseca u hladnjači na Novom groblju, navodio je on.

  Osuđenici KPZ Niš ne rade samo na održavanju Novog groblja, već “pod nejasnim uslovima čak i vode sahrane”.

  Prema njegovim rečima, deo novca koji građani uplaćuju za sahrane navodno ne završava na računu preduzeća.

  Radna jedinica “Gorice” koja se bavila izradom spomenika je uništena, a taj unosni posao je navodno bez tendera predat privatnim kamenorezačkim radnjama, koje tu uslugu naplaćuju i do 20 odsto skuplje.

  Menadžment je povećao sopstvene plate do 30 odsto odmah nakon što je po novoj sistematizaciji, u martu prošle godine, otpustio 55 radnika “radi smanjenja troškova”.

  On je tvrdio i da pojedini visoki gradski funkcioneri godinama unazad navodno zlupotrebljavaju “Goricu” za sređivanje travnjaka, bašti illi ograda svojih vikendica u okolini Niša, pošto se ona ranije bavila i ovakvim poslovima.

  Neki od njih godinama navodno koriste najbolje službene automobile Gorice”, koji mesečno potroše i 200 litara goriva, dok kamioni “koji rade i u prvoj i u drugoj smeni” troše po 80 litara. Kada su kao Radna grupa hteli da provere kuda su ti automobili putovali, rečeno im je da su “nalozi nestali”. Za to vreme radnici “Gorice” voze “neispravna vozila i imaju udese”.

  Otkaz zbog disciplinskih propusta i obraćanja medijima

  Menadžment “Gorice” demantovao je bezmalo sve te optužbe.

  Rašoviću je posebno zamereno što je u medijima “iznosio lažne podatke” o tome da deo novca od sahrana navodno završava van preduzeća i da se leševi koji čekaju na sahranjivanje raspadaju, uz tvrdnju da finansijski izveštaji i ispravnost hladnjača “govore drugačije”.

  Rašović, koji je u “Gorici” radio kao poslovođa za građevinske radove, otkaz je dobio krajem februara ove godine, poštom.

  U rešenju se navodi da mu radni odnos prestaje “zbog nepoštovanja  radne discipline, odnosno zbog toga što je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca”.

  Na spisku njegovih “disciplinskih propusta” nalazi se “iznošenje neistina i širenje lažnih vesti o poslovanju preduzeća u medijima” čime je “izazivao veliko uznemirenje građana” ili “kriminalizovao pojedine ličnosti iz menadžmenta”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi