More

  Otmičar devojčice iz Niša saslušan i određen mu pritvor do 30 dana

  • Viši sud u Nišu je na predlog Višeg javnog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana Ninoslavu Jovanoviću (47) iz niškog sela Malča, protiv koga tužilaštvo vodi istragu za otmicu i silovanje
  • Jovanović je 20. decembra ujutru oteo devojčicu Moniku Karimanović iz Niša (12), koja je pronađena nakon deset dana torture
  • Viši sud je odredio pritvor “zbog opasnosti od bekstva, okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo, kao i zbog činjenice da se okrivljeni tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a usled čijeg je izvršenja došlo do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka”
  • Tužilaštvo će istragu protiv okrivljenog sprovoditi u pravcu krivičnog dela otmica iz člana 134. stav 3. u vezi stava 1. i krivičnog dela silovanje iz člana 178. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, saopštio je portparol Višeg javnog tužilaštva Borislav Radonjić
  • Jovanović je, inače, proveo ukupno više od 20 godina u zatvoru zbog silovanja jedne žene i dve devojčice, kao i pokušaja silovanja još jedne devojčice
  • Maksimalna kazna zatvora predviđena za otmicu je 15 godina, a za silovanje dece je prema izmenama Krivičnog zakonika, nazvanim Tijaninim zakonom, koje su na snazi od 1. decembra prošle godine, zaprećena doživotna kazna zatvora

  Viši sud u Nišu je na predlog Višeg javnog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana Ninoslavu Jovanoviću (47) iz niškog sela Malča, protiv koga tužilaštvo vodi istragu za otmicu i silovanje.

  Jovanović je 20. decembra ujutru oteo devojčicu Moniku Karimanović iz Niša (12), koja je pronađena nakon deset dana torture.

  Viši sud je odredio pritvor “zbog opasnosti od bekstva, okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo, kao i zbog činjenice da se okrivljeni tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a usled čijeg je izvršenja došlo do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka”.

  – Tužilaštvo će istragu protiv okrivljenog sprovoditi u pravcu krivičnog dela otmica iz člana 134. stav 3. u vezi stava 1. i krivičnog dela silovanje iz člana 178. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje deset ili kazna doživotnog zatvora, saopštio je portparol Višeg javnog tužilaštva Borislav Radonjić.

  On je kazao da je osumnjičeni Jovanović saslušan i  da je „delimično objasnio radnje koje je preduzeo“.

  foto: MUP

  Pojedini mediji su javili da je on kazao da je više meseci planirao  otmicu neke devojčice, ali da je Moniku izabrao slučajno, u momentu kada ju je video na putu od kuće do škole u koju je krenula.

  Jovanović je uhapšen 5. januara, 17. dana potrage, na lokalnom groblju u niškom selu Malča, u kojem je živeo, nakon  što su žitelji Malče, Petar  i Svetlana Cekić, javili policiji da su ga videli u svom dvorištu, prepoznali i pojurili.

  I devojčicu su 29. decembra, desetog dana potrage, slučajno pronašli građani Emil Živković i njegov sin, koji su svratili da obiđu svoju praznu vikendicu u niškom selu Pasjača. Jovanović je tada uspeo da umakne policiji koja je ubrzo stigla do vikendice.

  Potraga za Jovanovićem bila je jedna od najopsežnijih i obuhvatala je rejon Niša, Knjaževca i Zaječara.

  U pojedinim danima za otmičarem i devojčicom tragalo je više od 600 pripadnika policije, žandarmerije i Vojske Srbije, kao i građani, a u potragu su bile uključene helikopterska jedinica, dronovi, termovizijske kamere i psi tragači.

  Direktor policije Vladimir Rebić je dužinu potrage objašnjavao time da je Jovanović imao pripremljene zemunice i uskladištenu hranu na zabačenim lokacijama ili u praznim kućama, kojih je u tom kraju “i do 80 odsto”.

  Ošišane kose, sa ogrebotinama, traumatizovana, smrznuta i gladna pronađena devojčica je odmah je zbrinuta u Kliničkom centru Niš, gde joj pomoć pruža tim lekara i psihologa. U KC  su kazali da njen oporavak, posebno onaj psihički, neće biti ni brz ni lak.

  Jovanović je, inače, proveo ukupno više od 20 godina u zatvoru zbog silovanja jedne žene i dve devojčice, kao i pokušaja silovanja još jedne devojčice. Žrtve je otimao i pre silovanja im sekao kosu, zbog čega ga deo medija naziva “Malčanskim berberinom”.

  Maksimalna kazna zatvora predviđena za otmicu je 15 godina, a za silovanje dece je prema izmenama Krivičnog zakonika, nazvanim Tijaninim zakonom, koje su na snazi od 1. decembra prošle godine, zaprećena doživotna kazna zatvora.


  MUP: Predstavljali se na društvenim mrežama kao “sestra” otete devojčice i tražili novac

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Šapcu, uhapsili su D. V. (29) i M. J. (21) iz Šapca, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara u pokušaju, saopštio je MUP.

  Sumnja se da su se oni putem društvene mreže Fejsbuk lažno predstavljali kao “sestra” otete Monike, a potom tražili novčanu pomoć i uplatu koje će navodno biti namenjene devojčici.

  Osumnjičenima je određen pritvor do 30 dana.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi