More

  OTKAZIVANJE SALE ZA DEBATU O SLOBODI GOVORA UKAZUJE DA VLAST U NIŠU NE ŽELI DIJALOG

  • U niškom New city hotelu otkazana je debata o slobodi govora zbog  havarije, kako tvrdi vlasnik Novica Tončev(SPS) , ali ogranizatori smatraju da se radi o sabotaži i cenzuri “ s obzirom da je vlasnik hotela u stranci koja je na vlasti u Srbiji”
  • Očigledno  je da oni koji misle drugačije od vlasti sve teže mogu da iznajme javni prostor u Nišu
  • Niške demokrate su osudile otkazivanje debate, ocenjujući da indirektne zabrane i onemogućavanja svake različitosti u pristupu, analizi i zaključcima karakterišu svaku autokratsku vlast
  • Zorica Miladinović, dopisnica Danasa, kaže da je u pitanju deficit demokratije, kao i o nerazumevanje organa javne vlasti koliko je značajna sloboda misli, govora i okupljanja
  • U Nišu imamo javne prostore koje drži vlast, a s druge strane, sve manje prostora u kojima oni koji su kritični prema vlasti mogu da govore, kaže ona
  • Marina Kostić, pomoćnica gradonačelnika Niša za odnose sa javnošću i medije i gradska većnica Jelena Mitrovski danas nisu želele da komentarišu zašto javne prostore sve teže mogu da iznajme oni koji ne misle kao vlast

  Otkazivanje prostora u New city hotelu za debatu  “Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti”, kojom je trebalo da moderira Olja Bećković, još jednom je pokazalo da oni koji misle drugačije od vlasti sve teže mogu da iznajme javni prostor u Nišu.

  Svega nekoliko sati pre početka debate na kojoj je o slobodi medija trebalo da govore profesor  Čedomir Čupić, Milojko Pantić, Vesna Mališić i Ivan Ivanović, ovaj hotel je otkazao prostor uz obrazloženje da je sala potopljena.

  foto Fejsbuk Instituta za evropske poslove

  Do sada se dešavalo da zbog cenzure vlast ne dozvoljava korišćenje gradskih  sala, ali sada je i vlasnik  privatnog hotela Novica Tončev, inače funkcioner Socijalističke partije Srbije, to učinio pravdajući se “da se dogodila havarija i da nema ni reči o cenzuri”.

  Institut za evropske poslove, koji je organizator ove debate, smatra da je u pitanju sabotaža s obzirom na činjenicu da je vlasnik hotela u stranci koja je na vlasti u Srbiji.

  Gradski odbor Demokratske stranke(DS) u Nišu osudio je danas otkazivanje debate o slobodi govora.

  -Indirektne zabrane i onemogućavanja svake različitosti u pristupu, analizi i zaključcima karakterišu svaku autokratsku vlast; od koaksijalnog kabla do tumbanja termina i zabrane gostima, menjaju se samo neinventivni, ponižavajući odgovori na zahteve za slobodu mišljenja i izražavanja – navele su niške demokrate.

  Oni dodaju da je dijalog neophodan, debate nužne, sučeljavanja bitna, a sloboda uslov.

  -Zahtevamo da se prestane sa svakim oblikom pritiska na ljude koji imaju hrabrost da otvoreno i javno iznesu sud, ukrste ideje i prihvate komunikaciju. Tražimo otvaranje prostora za istinu koja nije u vlasništvu jednog čoveka – konstatuju demokrate.

  Dopisnica Danasa iz Niša, Zorica Miladinović kaže da je “ evidentno da se sve češće dešava da oni koji misle drugačije nego vlast u ovom gradu, sve teže dobijaju javni prostor u kome da organizuju svoje skupove”.

  To svakako govori o deficitu demokratije, kao i o nerazumevanju organa javne vlasti koliko je značajna sloboda misli, govora i okupljanja. Ovakav trend se uklapa u atmosferu koju diktira vlast, a koja građane deli na “ naše” i “ njihove”-kaže Miladinović za Medijsku kutiju.

  Ona dodaje da zato i izgleda da “u Nišu imamo javne prostore koje drži vlast, a s druge strane, sve manje prostora u kojima oni koji su kritični prema vlasti mogu da govore”.

  Jedine svetle tačke su Media i reform i Deli centar.To su danas jedine oaze koje favorizuju slobodu govora u Nišu-kaže Miladinović.

  Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS), uskraćeno je nekoliko gradskih prostora za održavanje tribina. Posle otkazivanja korišćena velike sale Skupštine grada, a od maja prošle godine i sale mesne kancelarije “Božidar Adžija“, krajem februara je gostoprimstvo im otkazao Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, navodeći kao razlog okolnosti izazvane epidemijom gripa.

  -Ovakvim nezakonitim i antidemokratskim postupcima nadležnih koji odlučuju o korišćenju gradskih prostora onemogućeno je javno delovanje UPSS-a, čime je između ostalog prekršena i Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana i suspendovan javni interes. Pretpostavljam da je lokalna vlast htela da izbegne saopštavanje verodostojnih argumenta o tome kako i šta građanima rade preduzeća čiji je osnivač, što bi dodatno „uznemirilo“ već „uznemirenu“ javnost-kaže predsednik UPSS-a Đokica Jovanović.

  I u Narodnoj biblioteci “ Stevan Sremac“ u Nišu krajem 2015. godine  direktorka nije dozvolila promociju knjige „ Vučić i cenzura“ novinara Srđana Škora. Direktorka ove ustanove Sonja Šuković  svoju odluku je obrazložila „da biblioteka ne promoviše političke sadržaje i da mora da misli i o zaposlenima“.

  Medijska kutija pokušala je od Marine Kostić, pomoćnice gradonačelnika Niša za odnose sa javnošću i medije, da dobije komentar o razlozima zašto Niš ne dozvoljava korišćenje gradskih prostora za one koji misle drugačije od vlasti. Ona nam je prvo obećala da će nam poslati pisani odgovor, ali je onda otkazala, rekavši da će to učiniti sutra.

  I gradska većnica Jelena Mitrovski nije bila dostupna za komentar.


  OLJA BEĆKOVIĆ: OVO JE PREŠLO SVE GRANICE RAZUMA, PRISTOJNOSTI, CIVILIZACIJE

  Povodom otkazivanja debate “Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti” u Nišu novinarka Olja Bećković, kaže da joj je “toliko više uvredljivo da odgovara na pitanja da li misli nešto što je toliko očigledno”.

  -Ne da je očigledno i ne da je prešlo sve granice razuma, pristojnosti, civilizacije, bilo čega. I naša javnost, koliko god da se pretvarala da je nešto jasno, ne može baš da veruje da su stvari otišle dotle, pa se svi nešto iščuđavamo i pitamo da li je moguće…Drugo, stvarno ne znam da li bih ja mogla da uđem u Niš, mislim, ne bih se toga igrala. Bukvalno sam šokirana – rekla je Bećković.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi