More

  Otkazivanje kritičke debate o slobodi medija pred sudom u Nišu

  • U Privrednom sudu u Nišu počeo je parnični postupak protiv niškog hotela “Nju siti” vlasnika Novice Tončeva, funkcionera SPS, koji je pokrenuo Institut za evropske poslove zbog otkazivanja debate posvećene slobodi medija u Srbiji
  • Na debati, otkazanoj neposredno pred njeno održavanje, trebalo je da učestvuju univerzitetski profesor medijske etike Čedomir Čupić, kao i novinari Vesna Mališić, Milojko Pantić i Ivan Ivanović, a moderatorka novinarka Olja Bećković
  • “ Nju siti” hotel je naprasno otkazao salu , uz obrazloženje da je  poplavljena zbog havarije, te zbog kršenja poslovnog ugovora o zakupu sale pokrenuo parnični postupak, naveo je organizator
  • Tončev nije želeo da komentariše početak parnice protiv njegovog hotela rekavši da  je “sudski postupak u toku, da on lično ne upravlja hotelom jer je nosilac javne funkcije, te da ne može ništa da komentariše”

  Parnični postupak protiv niškog hotela “Nju siti” (New City) u vlasništvu Novice Tončeva, republičkog poslanika i potpredsednika Socijalističke partije Srbije(SPS), koji je pokrenuo Institut za evropske poslove zbog otkazivanja debate posvećene slobodi medija u Srbiji počeo je danas u Privrednom sudu u Nišu.

  Na debati, koja je otkazana neposredno pred njeno održavanje, trebalo je da učestvuju univerzitetski profesor medijske etike Čedomir Čupić, kao i novinari Vesna Mališić, Milojko Pantić i Ivan Ivanović, a moderatorka novinarka Olja Bećković.

  Institut je zakazao debatu „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ 22. april prošle godine, koja ja najavljivana sedmicama ranije, a na kojoj je bilo prijavljeno više od 200 gostiju.

  Organizator je naveo da je “ Nju siti” hotel naprasno otkazao salu , uz obrazloženje da je  poplavljena zbog havarije, te je zbog kršenja poslovnog ugovora o zakupu sale pokrenuo parnični postupak.

  – Pokrenuta pravna procedura predstavlja pokušaj institucionalne borbe Instituta za evropske poslove protiv cenzurističkog delovanja i, iako je njen potencijalni rezultat naplata troškova i kazne hotelu za kršenje ugovora u iznosu od 200.000 dinara plus zatezne kamate, gubitak diskusije sa građanima Niša ostaje nenaplativ i nenadoknadiv- navodi se saopštenju Instituta.

  Tončev nije želeo da komentariše početak parnice protiv njegovog hotela rekavši da  je “sudski postupak u toku, da on lično ne upravlja hotelom jer je nosilac javne funkcije, te da ne može ništa da komentariše”.

  Tončev je u vreme otkazivanja debate kazao medijima da se havarija stvarno dogodila, te da hotel “nije stranački obojen”, da “ne bira goste po stranačkoj pripadnosti”, a da je njemu “svaki gost drag”. On je tada, četiri sata pred najavljeni početak debate, za Medijsku kutiju rekao  da je havarija otklonjena i da će se debata “održati”, što su organizatori i učesnici nazvali licemernim jer je bilo prekasno za njeno ponovno organizovanje i dolazak učesnika.

  Olja Bećković je tada kazala  da je “šokirana”, ocenjujući da je otkazivanje sale zbog “poplave” slika i prilika današnje Srbije, a da su hotel i njegovi vlasnici na taj način “rešili još malo da se dodvore predsedniku”.

  Novinar Milojko Pantić je rekao da je “jasno kao dan da je vlast naredila da se nigde ne sme čuti slobodna reč i slobodno mišljenje”. Ivan Ivanović je dodao da je jadnije od otkazivanja debate “samo to što su tolike kukavice da ne smeju to da kažu, nego se kriju iza lažnih poplava”.

  Parnični postupak će biti nastavljen 28. aprila, kada će izjavu dati direktorka hotela “Nju siti” Monika Sotirov.

  Institut za evropske poslove je o ovom slučaju obavestio  Evropsku komisiju i Delegaciju EU u Srbiji. U dopisu je podsetio da mu je u poslednjih godinu dana najpre bilo odobreno, a potom otkazano gostoprimstvo u Bitef Teatru i Dvorana kulturnog centra u Beogradu, niškom Simfonijskom orkestru i Oficirskom domu, kao i u pozorištu “Joakim Vujić” u Kragujevcu.


  Nije bilo sabotaže        

  Novica Tončev nije želeo da odgovori da li je debata otkazana zato što su njeni učesnici kritični prema vlasti. On je odbio da prokomentariše tvrdnje organizatora i učesnika da je otkazivanje  sabotaža i zabranu javne reči.

  -Nije bilo sabotaže-rekao je Tončev.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi