More

  Osuđeni žandarmi spremni za pokretanje postupka u Strazburu

  • Žandarmi koji su osuđeni zbog upotrebe prekomerne sile prema Andreju Vućiću i Predragu Malom, braći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, na “Paradi ponosa” održanoj u Beogradu u septembru 2014. godine, pokrenuće postupak pred Evopskim sudom za ljudska prava u Strazburu ukoliko pravdu ne budu našli u Srbiji, saopštili su njihovi advokati
  • Sedmorica pripadnika odreda Žandarmerije u Nišu u decembru prošle godine prvosnažno su osuđeni na uslovne kazne od osam meseci sa rokom provere od tri godine zbog fizičkog napada na Vučića, Malog i dvojicu pripadnika “Kobri” koji su bili u njihovoj pratnji na „Paradi ponosa”
  • Advokat jednog žandarma je već podneo ustavnu žalbu, a advokati preostalih šest žandarma će sutra podneti ustavnu žalbu i zahtev za zaštitu zakonitosti protiv ovih presuda
  • Petorica od sedam osuđenih žandarma su, inače, ovih dana dobili i otkaze, koje je potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović
  • Prema nezvaničnim informacijama, žandari će protiv rešenja o otkazu pokrenuti upravne sporove

  Žandarmi koji su su osuđeni zbog upotrebe prekomerne sile prema Andreju Vućiću i Predragu Malom, braći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, pokrenuće postupak pred Evopskim sudom za ljudska prava u Strazburu ukoliko pravdu ne budu našli u Srbiji, saopštili su njihovi advokati.

  Sedmorica pripadnika odreda Žandarmerije u Nišu prvosnažno su osuđeni na uslovne kazne od osam meseci sa rokom provere od tri godine zbog fizičkog napda na Vučića, Malog i dvojicu pripadnika “Kobri” koji su bili u njihovoj pratnji na „Paradi ponosa” u septembru 2014. godine u Beogradu.

  Advokati šestorice od ukupno sedam žandarmeraca koji su zbog ovog incidenta osuđeni zbog krivičnog dela mučenje i zlostavljanje u sticaju sa sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe trebalo bi da sutra podnesu zahtev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim kasacionim sudom, a ustavnu žalbu pred Ustavnim sudom.

  Advokat Zoran Saveljić, koji zastupa sedmog osuđenog žandarma, inače prvooptuženog Predraga Mitrovića, koji na snimku Televizije N1 koji je „obišao“ medije udara pendrekom brata Aleksandra Vučića, kaže da je već podneo ustavnu žalbu zbog presude njegovom klijentu.

  – Osnov za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti i ustavne žalbe je povreda zakona po raznim osnovama- od toga da nam kao odbrani u postupku pred Višim sudom u Beogradu nije dozvoljeno  da izvedemo skoro ništa od glavnih dokaza, do toga da je došlo do prekoračenja po prethodnoj presudi, pošto su neki od osuđenih nakon naše žalbe osuđeni za teži oblik krivičnog dela i dobili težu sankciju. Ukoliko odluke Vrhovnog kasacionog i Ustavnog suda  budu negativne po naše klijente, obratićemo se Evropskom sudu u Strazburu- rekao je Filip Domazet, član advokatskog tima koji brani šestoricu od sedam osuđenih žandarma.

  Advokat Saveljić kaže da je “logično” da se građani obrate institucijama izvan zemlje ukoliko ne dobiju pravdu u svojoj, ali da veruje da će je za njegovog klijenta biti pred domaćim sudovima.

  Petorica od sedam osuđenih žandarma je, inače, ovih dana dobila otkaze odmah kada su njihove osuđujuće presude postale pravosnažne. Otkaze je potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

  Saveljić je kazao da ga njegov klijent nije obavestio da mu je stiglo rešenje o otkazu, a jedan žandarm je u međuvremenu penzionisan.

  Prema rečima advokata, rešenja o otkazu koje su žandarmi dobili zasnovani su na Zakonu o državnim službenicima, koji navodi da službeniku prestaje radni odnos između ostalog i kada mu je izrečena uslovna osuda od najmanje šest meseci bez obzira na period provere.

  Oni veruju da na njihovu situaciju ne trebalo primeniti  Zakon o državnim službenicima već Zakon o policiji, koji propisuje da pripadniku MUP-a prestaje radni odnos kada se utvrdi da je pravnosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci, bez navođenja da se to može dogoditi i u slučaju uslovne osude.

  Prema nezvaničnim informacijama, žandarmi će zbog otkaza pokrenuti upravne sporove.


  Protivurečnosti na suđenju

  Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2019. godine odbio kao neosnovane žalbe sedmorice osuđenih žandarma i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, donetu u aprilu te godine, kojom su oni osuđeni na osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine. Presuda protiv žandarma je na taj način postala pravosnažna.

  Žandarmi su pred Višim sudom prvobitno bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci, ali je Apelacioni sud u junu 2018. godine ukinuo takvu presudu zbog „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“. Advokati Domazet i Saveljić tada su ocenili da je sud uvažio ključne zahteve odbrane.

   Andrej Vučić i Predrag Mali su u toku sudskog postupka tvrdili su da su tokom održavanja “Parade ponosa” krajem septembra 2014. godine hteli da odu do stana Vučićevih roditelja, a da su vojni policajci i S.S. i S.J, koji su bili u njihovom društvu, žandarmeriji u kordonu koja je obezbeđivala “Paradu” „pokazali službenu značku i legitimaciju“.

  Žandarmi su, međutim, kazali da su se Vučić, Mali i dvojica vojnih policajaca više puta oglušili o naređenja “lezi dole” i “odbij”, te odbili da se ligitimišu, uz rečenice: „Ko si ti da me zaustavljaš“, „Čobani“ i „Sad ću da vas rasformiram“. Oni su kazali da ih je tadašnji premijer Aleksandar Vučić posle incidenta pozvao na razgovor, a kada mu je jedan od njih kazao da ga je Andrej udario u bradu, odgovorio: “lažeš”.

  Oštećeni su tvrdili da pripadnici Kobri “nisu obezbeđivali” Andreja Vučića i Predraga Malog već su ih „slučajno sreli“ i pošli sa njima. Prema tadašnjem zakonodavstvu nije bilo dozvoljeno da vojna policija obezbeđuje članove porodica državnih zvaničnika.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi