More

  OŠTRE REAKCIJE PREDSEDNIKA, PREMIJERA I MINISTARA SRBIJE NA IZJAVU AMERIČKOG AMBASADORA KAJLA SKOTA DA JE KOSOVO “NEZAVISNA DRŽAVA”

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je izjavu američkog ambasadora Kajla Skota o Kosovu kao nezavisnoj državi.
  • Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država- rekao je Vučić.
  • Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Nišu da je izjava ambasadora SAD “skandalozna” i “ neprimerena”.
  • Ona je kazala da je ministar odbrane Aleksandar Vulin “adekvatno reagovao”, rekavši da mu je “žao što tu bahatost Skot nije pokazao pred predsednikom Srbije, jer bi naglavačke leteo iz vlade”.
  • Skot je sinoć u Vladi Srbije rekao da „kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja“

  foto: facebook Ambasade SAD u Beogradu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič  danas je oštro osudio izjavu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD)u Srbiji Kajla Skota da je Kosovo i Metohiji “nezavisna država”.

  -Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država. Bilo bi lepo i pristojno da je ambasador Skot pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina. Nisi ti tu ambasadore da ispravljaš novinare, nego da odgovaraš na pitanja – rekao je Vučić.

  On je dodao da ovo nije novi stav američke administracije o pitanju Kosiva, ali da su SAD supersila sa kojom Srbija mora da razgovara.

  – Njihovo je pravo, ali i stil, da tako govore i zastupaju svoje interese, a naše da branimo srpske interese – rekao je predsednik Srbije..

  Skot je sinoć, na potpisivanju memoranduma o saradnji za projekat izgradnje Moravskog koridora, izjavio da „kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja“.

  On je to konstatovao na pitanje novinara “koliko ima nade za mir kada se stalno vrši pritisak na Srbiju za razgovore sa takozvanom Vladom Kosova u kojoj sedi pola ljudi koji imaju kriminalne dosijee ili su pred sudskim gonjenjem”.

  foto; Vesna Torović

  I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić osudila je danasizjavu ambasadora SAD, ocenjujući da je ona “skandalozna” i “ neprimerena”.

  – To je neprimereno, ne samo u diplomatiji, već predstavlja i nepoštovanje domaćina, budući da je izjava data u zgradi Vlade Srbije- rekla  je u Nišu premijerka.

  Ona je precizirala da sa ambasadorom Skotom bila više puta na sastancima, i ” da on jako dobro zna da ako neko nazove Kosovo državom ti sastanci se prekidaju i taj neko napušta vladu“.

  – Da nakon toga dođe i to izjavi, to je krajnje neprimereno- rekla je ona.

  Brnabić  je konstatovala  da je ministar odbrane Aleksandar Vulin “adekvatno reagovao” na izjavu ambasadora SAD.

  Vulin je prethodno izjavio da je Skot  „zaboravio da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo“ .

  -Žao mi je što tu bahatost nije pokazao pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer bi naglavačke leteo iz vlade- kazao je ministar odbane.


  MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: KOSOVO NIJE I NEĆE BITI NEZAVISNA DRŽAVA

  Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kazala je da za Srbiju Kosovo i Metohija nije i neće biti nezavisna država, za razliku od SAD “koje su glavni sponzor kosovske nezavisnosti”.

  One je rekla da ovakav stav Srbije podržava više od polovine sveta.

  -Ono  što Srbija danas, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava, jeste da dođe do trajnog, kompromisnog rešenja za Kosovo, kako bi se sačuvao mir u regionu i koje će omogućiti miran život za Srbe i Albance- rekla je Mihajlović.

  Ona je dodala  da do takvog rešenja može da dođe samo ekonomski jaka, u svetu ugledna, nezavisna i samostalna Srbija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi