More

  OSMI PROTEST U BEOGRADU: ABDICIRAJ VUČIĆU

  • U Beogradu je večeras održan osmi protest protiv nasilja i aktuelne vlasti „1 od 5 miliona“ na kojem su hiljade hrađana zatražile ostavku predsednika Srbije Aleksnadra Vučića
  • Glumac Branislav Trifunović je obećao da će građani „osloboditi“ RTS, koja sada nije javni servis, već promoviše vlast
  • On je tom prilikom pročitao zajednički apel grupe od 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su pružili podršku gradjanskim protestima protiv aktuelne vlasti
  • Trifunović se obratio i opoziciji rečima da ona „mora da zasluži poverenje građana, a potom uspostavi sistem u kome će građani moći da kontrolišu buduću vlast i da je smene ako treba“.
  • On je kazao da na ono što Vučić zove izborima građani neće pristati, jer pre izbora oni moraju da dobiju slbodu
  • Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti, kazao je glumac Nikola Kojo, obraćajući se Vučiću
  • Zaigrao si se Aleksandre, zaboravio si da si ti naš službenik i da te mi plaćamo, rekao je Kojo, ocenjujući da je predsedik Srbije „silovao i ucenio kompletno stanovništvo“, „suspendovao pravo i pravdu“ i da je „rešio da bude i institucija i pravo i pravda“

  foto:

  U Beogradu je večeras održan osmi protest protiv nasilja i aktuelne vlasti „1 od 5 miliona“ na kojem je hiljade građana zahtevalo ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Građani su se okupili ispred Platoa kod Filozofskog fakulteta, gde su im se obratili glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo. Potom su krenuli ka Radio televiziji Srbije (RTS), ali do razgovora sa generalnim direktorom Radio-televizije Srbije Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem, koji su organizatori protesta zatražili u petak, nije došlo.

  Povod za traženje razgovora je činjenica da je RTS na prvom programu sat vremena uživo prenosio kontramiting koji je organizovala Srpska napredna stranka u danu kada je Beograd posetio predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je izveštaj o memorijalnoj šetnji za ubijenog predsednika Incijative SDP Olivera Ivanovića, koji su organizovali učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ dan ranije, trajao 53 sekunde, što, kako su ocenili organizatori, „nije sloboda medija“.

  Govornici na protestu su pozvali okupljene da ne gađaju RTS jajima i drugim predmetima, ukoliko su ih poneli, jer „ne žele da gađaju ono što je imovina građana Srbije“.

  Oni su kazali da će, ukoliko niko sa RTS-a ne bude izašao da s njima razgovara, „ostaviti poruke“.

  Trifunović je kazao okupljenima da Bujošević i Stefanović nisu mogli da prime predstavnike demonstranata na razgovor „pošto nisu u zgradi“, a da im je u RTS-u rečeno da svoje zahteve predaju na pisarnici.

  – Poslaćemo pismo, pa ćemo se videti i pričati sigurno. Oslobodićemo ovu zgradu- rekao je Trifunović i pozvao učesnike protesta da nastave šetnju.

  On je tom prilikom pročitao zajednički apel grupe od 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su pružili podršku gradjanskim protestima protiv aktuelne vlasti.

  Trifunović se obratio i opoziciji rečima da ona „mora da zasluži poverenje građana, a potom uspostavi sistem u kome će građani moći da kontrolišu buduću vlast i da je smene ako treba“. On je precizirao da građani ne treba da biraju vlast nego službenike i servis za narod.

  – Hoćemo dogovor, ne da neko ponovo bude vlast, hoćemo plan kako će se napraviti sistem da se ovo zlo nikad ne ponovi, da niko nikad ne dođe u priliku da radi ovo zlo… Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i kako ćemo da vas smenimo-poručio je Trifunović opoziciji.

  On se obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rečima da je njegov kukavičluk oličen kroz spisak laži.

  – Od sada stvari nazivamo istinom: Barbara nije novinarka, Omer Mehić nije bio pijandura, RTS nije javni servis Srbije, političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, tvoje ucene, mafijašenje džipovima bez tablica i kupovina glasova – nisu izbori, i znaj da ti to neće proći… Na to što ti zoveš izborima mi ne pristajemo. Izbori da, ali prvo sloboda, Aleksandre Vučiću, prvo sloboda- rekao je Trifunović.

  Njegov kolega, glumac Nikola Kojo, je poručio Vučiću da je „ovo- kraj“.

  – Izvršio si svoj blickrig, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao. Suspendovao si pravo i pravdu i pogasio sve institucije, naveo je. Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vređaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudija i tužilac i selektor- naglasio je.

  On je dodao da su zahtevi protesta samo put da se nezainteresovani građani podsete na Vučićeva zlodela, a jedini i pravi cilj je Vučić.

  – Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti. Silovao si i ucenio kompletno stanovništvo, silovao svojim konferencijama za novinare, vađenjem dece iz smetova, rušenjem Savamale, padom helikoptera, kupovinom Kopernikusa i ova noć je prekratka da se pobroje sva tvoja nedela- kazao je.

  On je naveo da je Vučić suspendovao pravo i pravdu i da je rešio da bude i institucija i pravo i pravda.

  – Zaigrao si se Aleksandre, zaboravio si da si ti naš službenik i da te mi plaćamo. Mi hoćemo da nema gladnih u 21. veku i ne plaćamo te da budeš sudija, novinar, advokat, akušer, babica, inspektor i selektor- naveo je glumac.

  Sa razglasa na kamionu puštana je muzika, a građani su nosili transparente „Reci ne čiki sa sendvičima“, „Dosta smo vas gledali“, „Država srama“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Ima nas najviše“, „Probudi se, ustani Srbijo“ i „Jedan jedini zahtev – Vučić ostavka“.

  Protesti su večeras održani i u Kragujevcu, Prokuplju, Rumi, Somboru, Kraljevu, Gornjem Milanovcu i drugim gradovima.


  VERBALNI SUKOB BOŠKA OBRADOVIĆA I OLIVERE ZEKIĆ ISPRED REM-A

  Nekoliko članova pokreta Dveri krenulo je od televizije Pink, do zgrade REM-a i Informera, odakle su se pridružili protestu „1 od 5 miliona“.

  Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da prva odluka nove vlasti mora da bude ukidanje frekvencije TV Pink, jer je to „oličenje medijskog kriminala“, a da će njen direktor Željko Mitrović morati da odgovara.

  Dveri su nosile lutke koje predstavljaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu, Mitrovića i urednika Informera Dragana Vučićevića.

  Ispred sedišta REM-a Obradović i kolege su se verbalno sukobili sa članicom Saveta tog regulatornog tela Oliverom Zekić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi