More

  OSMI PROTEST “ 1 OD 5 MILIONA” U NIŠU: GRAĐANI POČELI DA POTPISUJU SPORAZUM SA NARODOM

  • Nišlijama je na večerašnjem protestu ponuđeno da potpišu Sporazum sa narodom, koji je pripremio Savez za Srbiju
  • Pokret mladih, koji je formalni organizator protesta, pozvao je da se u “protest uključe političke organizacije i sve druge građanske i strukovne organizacije  koje mogu da pomognu u smeni bahatog naprednjačkog režima”
  • Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku i poručio da će, ukoliko to ne učini biti smenjen
  • Vučić je na užasan način uzurpirao vlast i da već sedam godina razara demokratski sistem i uništava institucije, ocenio je Čupić
  • Pokret mladih je pred prvi protest najavljivao da će jedan od zahteva biti “zabrana bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina usrećili Niš i Nišlije“,onda odustao od tog zahteva, a sad pozivaju opoziciju da se priključi protestu

  Na večerašnjem, osmom protestu “1 od 5 miliona” u Nišu građani su počeli da potpisuju Sporazum sa narodom, koji je ponudio Savez za Srbiju.

  Pokret mladih “Za Niš bez straha”, koji je formalni organizator protesta, pozvao je juče “opozicione političke organizacije i sve civilne organizacije” u tom gradu da “predstave građanima” ovaj dokument.

  -Sporazum već potpisali građani Beograda i Novog Sada. Vreme je da se u protest uključe političke organizacije i sve druge građanske i strukovne organizacije  koje mogu da pomognu u smeni bahatog naprednjačkog režima-naveo je Pokret mladih.

  Oni su “zamolili” političke organizacije i sve ljude dobre volje da “svoju ideologiju ostave po strani” jer  “samo svi zajedno mogu oboriti režim Aleksandra Vučića”.

  Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu pozvao je predsednika Srbije Vučića da podnese ostavku i poručio da će, ukoliko to ne učini biti smenjen.

  – Ovo je protest normalnih i uljudnih građana, nezavisno od njihovog ubeđenja. Građani i partije koje su se pridružile protestu moraju zajedno da prinude Vučića na ostavku, a ukoliko je on ne bude podneo, onda kritična masa građana koja bi na proleće trebalo da se okupe u Beogradu mora da ga smeni- kazao je on pred oko hiljadu okupljenih na centralnom gradskom trgu

   Čupić je ocenio da je Vučić na užasan način uzurpirao vlast i da već sedam godina razara demokratski sistem i uništava institucije.

  -Za to vreme je suspendovao vladavinu prava, podelu vlasti, višestranački sistem i slobodne i profesionalne medije. Odmetnuo se od Ustava i zakona, a on i njegovi gramzivi saradnici otimaju šta god mogu, za svoje lične interese-konstatovao je on.

  Prema njegovim rečima, Vučićeva samovolja je bezgranična, a ko god mu se suprotstavi proglašava se ološem i talogom, pa i najbolji ljudi, među kojima je Univerzitet i elita znanja.

  -On satanizuje sve protivnike, a posebno opozicione lidere. Nikada u Srbiji nije vladao ovakav medijski mrak. Vučić i njegovi saradnici, kao i pripadnici policije I pravosuđa koji su ćutali o svim njihovim zloupotrebama, jednog dana morati da odgovaraju-rekao je Čupić.

   On je citirao izjavu da “čovek koji postane doktator i tiranin mora imati težak mentalni poremećaj”.

  – Mi ovde imamo problem sa teškim mentalnim poremećajem- zaključio je i pozvao sve nastavnike na univerzitetu i u školama da se pridruže građanima i učestvuju u spasavanju zemlje od uzurpatorske vlasti.


  POKRET MLADIH SAD ZA SARADNJU SA OPOZICIJOM, A PRED PRVI PROTEST TO ODBIJALI

  Pokret mladih koji je pozvao opozicione političke organizacije u suprotnosti je sa izjavama pojedinih članova tog Pokreta.  Pred prvi niški protest “1 od 5 miliona” 11. januara iz  Pokreta je najavljeno da će jedan od zahteva biti „zabrana bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina usrećili Niš i Nišlije“.

  Ovakav stav je usledio nakon što je prvi građanski protest u Nišu ovoj godini, 5. januara,  zakazao Saša Živić, pedijatar, profesor Medicinskog fakulteta i član Nove stranke. Međutim,  na prvom protestu u organizaciji Pokreta mladih ovaj zahtev je “nestao”, a organizatori su ispostavili deset drugih zahteva, među kojima su i ostavka ministarke saobraćaja Zorana Mihajlović i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

  U Pokretu mladih tada su kazali da  „nisu protiv opozicije“, ali da se „protive miniranju autentičnog izražavanja volje građana“, dok je Živić negirao da je „njegov“ protest predstavljao „miniranje“ i pozvao građane da prisustvuju protesnim okupljanjima u organizaciji Pokreta.

  Predstavnici opozicije od početka protesnih okupljanja su na protestima, a sami kažu da Pokretu “pružaju logističku podršku”.

  Večeras se niko iz opozicionih partija nije obratio građanima na protestu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi