More

  OSMA SLOBODNA ZONA U NIŠU: ZAHVALJUJUĆI AKTUELNOJ VLASTI POLJOPRIVREDA U NIKAD LOŠIJEM STANJU

  • Na Niškoj zoni slobode čelnici niških demokrata i Pokreta slobodnih građana (PSG), Miodrag Stanković i Predrag Jovović, ocenili su da je stanje u u poljoprivredi Niša i Srbije katastrofalno, okrivljujući za to pogrešnu i “neartikulisanu” politiku aktuelne vlasti 
  • Oni i drugi predstavnici opozicionih stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom razgovarali su sa poljoprivrednim proizvođačima, kao i drugim zainteresovanim građanima
  • Prema njihovoj oceni, mere podrške poljoprivredi “donose se na nivou predizborne kampanje i ni na koji način nisu razvojno orijentisane, već u najboljem slučaju predstavljaju ‘gašenje požara’”
  • Oni su kazali da je trenutno stanje takvo da seljaci odustaju od proizvodnje jer je neisplativa, pa se postavlja pitanje da li će proizvoditi domaće proizvode čak i za sopstvene potrebe
  • Stočni fond je sve manji, pa između ostalog preti opasnost da poljoprivredni proizvođači neće imati domaćeg sira i mleka čak ni za sopstvene potrebe, a kamoli za prodaju

  Na večerašnjoj Niškoj zoni slobode čelnici niških demokrata i Pokreta slobodnih građana (PSG), Miodrag Stanković i Predrag Jovović, ocenili su da je stanje u u poljoprivredi Niša i Srbije katastrofalno, okrivljujući za to pogrešnu i “neartikulisanu” politiku aktuelne vlasti. 

  Oni i drugi predstavnici opozicionih stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom razgovarali su sa poljoprivrednim proizvođačima, kao i drugim zainteresovanim građanima.

  Slobodna zona je održana osmi put, na uobičajenom mestu, ispred Tržnog centra “Kalča”.

  – U proteklih mesec dana obišli smo više desetina domaćinstava u okolnim selima i zaključak je da je poljoprivreda u nikad lošijem stanju i da je potreban potpuno drugačiji koncept oživljavanja proizvodnje i pomoć seljacima. Seljak nema mogućnosti da pokrije ni osnovne troškove, a nameti se svakog dana povećavaju- rekao je predsednik niškog odbora DS Stanković.

  Stanković je dodao da je sa jedne strane neodrživo proizvoditi, a s druge strane nemoguće prodati proizvod.

  – Nažalost,  trenutno stanje je takvo da seljaci odustaju od proizvodnje jer je neisplativa, pa se postavlja pitanje da li će proizvoditi domaće proizvode čak i za sopstvene potrebe- kazao je on.

  On je ocenio da je i u stočarstvu identična situacija, precizirajući da je uzgoj teladi sve ređi zbog toga što otkupljivači diktiraju cene, uzgoj krmača je gotovo potpuno zamro zbog niske cene mesa, a fond krava je u drastičnom padu.

  – Preti opasnost da ćemo biti u problemu jer domaćeg sira i mleka neće biti čak ni za sopstvene potrebe, a kamoli za prodaju. Subvencije za mleko kasne već nekoliko meseci. Građani će biti prinuđeni da mlečne proizvode kupuju u prodavnicama, ali ne domaće, već veštačke i uvozne- kazao je.

  Vlasnicima poljoprivrednog i građevinskog zemljišta ove godine su stigli i višestruko uvećani računi za porez na imovinu u odnosu na prošlu godinu.

  Prema njegovim rečima, do 2012. godine, kada je DS bila u vlasti, poljoprivredni proizvođači su dobijali tri puta veće subvencije po hektaru zasađenih površina, podsticaj za nove zasade bio je veći za 25 odsto, a postojale su subvencije za dizel gorivo koje su 2015. godine ukinute.

  Poverenik PSG Jovović je dodao da se mere podrške poljoprivredi “donose se na nivou predizborne kampanje i ni na koji način nisu razvojno orijentisane, već u najboljem slučaju predstavljaju ‘gašenje požara’”.

  – Pokret slobodnih građana, kao odgovorna politička organizacija ima predlog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji će uskoro biti javno predstavljen građanima- najavio je.

  Jović je izrazio nadu da će ta stranka “u bliskoj budućnosti” imati priliku da taj program sprovodi “u interesu poljoprivrednika i svih građana Srbije”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi