More

  OSAMNAESTI PROTEST “1 OD 5 MILIONA“ U BEOGRADU: PROTESTNE ŠETNJE DO PINKA NIJE BILO, ALI SU LIDERI SZS POLOŽILI VENAC SA FOTOGRAFIJOM UBIJENOG OLIVERA IVANOVIĆA ISPRED TE TELEVIZIJE

  • Građani večeras nisu prošetali do TV Pink, jer su lideri SZS procenili da bi vlast to iskoristila za izazivanje incidenta
  • Nasmejaću se Željku Mitroviću jer je naseo, pošto mi nismo nikada ni nameravali da maltretiramo ljude da dva sata idu do Pinka, rekao je glumac i funkcioner DS Branislav Lečić
  • Lideri SZS bili su do Pinka kako bi poručili Mitroviću da će saznati ko je „nanišanio spotom na Pinku ubijenog jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića“
  • Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ uklonili su barikade iz Kolarčeve ulice i zaštitnu ogradu sa Trga Republike, čija je višemesečna rekonstrukcija u toku, i odneli ih ispred Skupštine grada Beograda.
  • Iznogud, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, otima od građana centar grada i premešta ga u Imaginarijum koji zovu Beograd na vodi. Iznogud je kaznio Stari grad koji neće ni njega, ni njegovog kalifa, ocenio je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać
  • Pisac Marko Vidojković poručio je studentima da moraju da se bore da nešto promene u Srbiji
  foto: SZS

  Iako je bilo najavljeno da će građani večeras na osamnaestom protestu “ 1 od 5 miliona” u Beogradu prošetati do Televizije Pink, lideri Saveza za Srbiju(SZS) odustali su od tog plana jer je, kako su naveli, vlast to htela da iskoristi za izazivanje incidenta.

  Glumac i funkcioner DS-a Branislav Lečić rekao je na protestu da šetnja do Pinka nikada nije ni bila planirana.

  -Glasno ću su nasmejati Željku Mitroviću – ha, ha, ha, naseo si!!! Nikada nismo nameravali da maltretiramo ljude da idu dva sata do Pinka“, rekao je Lečić i podsetio da je za učesnike protesta na Dedinju već pripremljen „doček“ sa zvučnicima, transparentima, „plaćenicima koji treba da izazovu nerede“, i policajcima u civilu.

  Ipak, čelnici SZS  su nešto pre 18 časova  došli ispred zgrade Pinka, gde su položili venac sa fotografijom jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića i porukom „Saznaćemo ko te je nanišanio spotom na Pinku. Obećavamo“.

  -Morali smo da odamo počast ubijenom  Ivanoviću I svim žrtvama Pink propagande. Pred zgradom Pinka bili su neki ćelavci, navijači i puno policije- rekao je Stefanović.

  Nakon što su predstavnici SZS otišli, sa zvučnika ispred Pinka puštena je muzika koju je lično birao vlasnik te televizije Željko Mitrović.

  Ispred ulaza u  Pink  od juče su postavljeni zvučnici. Danas su na toj zgradi vidljivi i transparenti: „Stop nasilju, samo ljubav“, „Nikad više Goca Uzelac“, „Boško, Gocu ti nećemo oprostiti“ i „Điki, vrati pare“.

  Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ uklonili su barikade iz Kolarčeve ulice i zaštitnu ogradu sa Trga Republike, čija je višemesečna rekonstrukcija u toku, i odneli ih ispred Skupštine grada Beograda.

  Na čelu protestne kolone nalazili su se transparent „Jedan od pet miliona“ i kamion sa ozvučenjem, a odmah izabili su lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović i Nikola Jovanović, koji su nosili delove metalne ograde kojima je bila zatvorena Kolarčeva ulica, u kojoj se trenutno odvijaju radovi na drugoj fazi rekonstrukcije Trga Republike.

  Inače, opozicija je i tokom nedelje u više navrata uklanjala barikade iz Kolarčeve ulice.

  Protestna kolona nastavila je put Skupštine grada, gde su se okupljenima obratili predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

  Bastać je rekao da su građani Beograda „žrtve Iznoguda“, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

  -Iznogud otima od građana centar grada i premešta ga u Imaginarijum koji zovu Beograd na vodi. Iznogud je kaznio Stari grad koji neće ni njega, ni njegovog kalifa. On našim novcem gradi fontane i poklanja ih svojim drugaricama pevačicama, uništava kulturno-istorijsko nasleđe tako što pravi žičaru na Kalemegdanu. Na mestu zaštićenih objekata hoće sebi da zida kafanu. I baš kao i njegovog slugu koji se u crtanom filmu zove Diletant, a realnom Bujke, i Iznoguda boli uvo za mišljenje stručnjaka koji potpisuju peticije u pokušaju da zaustave Iznogudovo besnilo- rekao je Bastać.

  Predsednik opštine Stari grad optužio je Vesića da se svojim delima kvalifikovao da ponese titulu „najveće štetočine u istoriji Beograda“.

  On je pozvao građane da sačuvaju najvrednije što Beograd ima – njegov duh, i poručio da je „vreme Iznoguda i fikusa gotovo“.

  Nikola Jovanović je takođe oštro kritikovao Vesića I sve vreme ga oslovljavao sa „mali Neron iz Kruševca“.

  -Naš grad je razaran 44 puta u svojoj istoriji, pa eto, evo nas ovde. Slušajte beogradske dahije današnje, ne mislite valjda da smo preživeli otomasku, austrougarsku i nacističku upravu, a da nećemo preživeti malog Nerona iz Kruševca- upitao je on.

  Jovanović je Vesiću poručio da deca u Beogradu neće slušati škripu žičara na Kalemegdanu, i da će i dalje uživati u mirisima lipa i kestena.

  -A to što se vama žuri da zabetonirate naš grad, nije naš problem, to će biti problem visokog tužioca za korupciju koji dolazi-rekao je Jovanović.

  Okupljeni na platou ispred Skupštine grada uzvikivali su: „Vesiću, lopove“, „Vučiću, leči se“ i „Vučiću, gotov si“…

  U trenutku kada je protestna kolona krenula od Vlade ka Terazijama jedan muškarac legao je na asfalt u ulici Kneza Miloša i odbijao da se pomeri. Obezbeđenje protesta je potom preusmerilo kolonu, i čoveka koji je ležao upitali da li je potrebno da pozovu hitnu pomoć. Čovek je na to odgovorio da je dobro i da svojim gestom, kako je rekao, brani Srbi

  Naredni protest, ovog puta pod parolom „Svi kao jedan“, zakazan je za 13. april u 15 časova u centru Beograda.


  PROTESTI U VIŠE GRADOVA ŠIROM SRBIJE I STUDENTSKA ŠETNJA U BEOGRADU

  I večeras su održani protesti u Kragujevcu, Zaječaru,  Pirotu, Babušnici, Lebanu, Vlasotincu, Prokuplju, Babušnici i Svrljigu, kao i prvi put u Bojniku.

  Velika studentska šetnja #1od5miliona pod sloganom “Studenti ne ćute”  u Beogradu krenula je iz Studentskog grada na Novom Beogradu.

  -Studenti, vi ste onaj normalni deo Srbije, vi niste dovučeni ovamo, već ste došli jer vam se ne sviđa ovo u čemu živite. Hvatajte svoje drugare na fakultetu i recite im -hoću da se borim da nešto promenim, poručio je akademcima pisac Marko Vidojković.

  Šetnji je prethodio kraći di džej nastup muzičara i autora velikog protestnog hita “Barbara – the singing bot”, Sevdahbaby.

  Na protestu su bili studenti univerziteta iz Beograda, Novog Sad, Niša, koji su se priključili demonstantima u centru Beograda.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi