More

  ORGANIZATOR OTKAZANE DEBATE O SLOBODI GOVORA OBJAVIO SNIMAK “ POTOPLJENE” SALE

  • Institut za evropske poslove na Tviter nalogu objavio je snimak u kome se vidi da je potpuno sređena sala u New city hotelu u Nišu, u kojoj je trebalo da bude održana debata o slobodi izražavanja, a koja im je otkazana zbog “ havarije i poplave”
  • Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, kaže da su otpočetka znali da je laž da im je gostoprimstvo u tom hotelu otkazano zbog havarije.
  • Posumnjali smo da su tačni razlozi koje je vlasnik hotela Novica Tončev, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, naveo kao opravdanje za otkazivanje prostora, a ovaj snimak je pokazao opravdanost tih sumnji, kaže on
  • Tončev tvrdi da nema ni reči o cenzuri jer se “ne bavi ugostiteljstvom iz hobija već zbog profita i uopšte ga ne zanima ko je gost”
  • U sali koju je zakupio Institut dogodila se havarija jer je voda je zahvatila strujne instalacije, ali smo havariju otklonili do 15 časova. Organizatori su odbili da koriguju termin za debatu, druga sala bila zauzeta, a u holu nisu mogli da je održe jer je hotel bio pun gostiju, kaže on

  Institut za evropske poslove objavio je snimak uređene sale New city hotela u Nišu, u kojoj je u ponedeljak uveče trebalo da se održi debata nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“, a koja je otkazana zbog “ havarije i poplave”.

  Na svom Tviter nalogu Institut je postavio snimak načinjen sa spoljašnje strane izloga sale, u kome se vidi da je sala sređena.

  Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, kaže da su “otpočetka znali da je laž da im je gostoprimstvo u tom hotelu otkazano zbog havarije”.

  – Odmah smo posumnjali da su tačni razlozi koje je vlasnik hotela Novica Tončev, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, naveo kao opravdanje za otkazivanje prostora, a ovaj snimak je pokazao opravdanost tih sumnji. Naša saradnica bila u hotelu kada su joj to rekli. Nisu je pustili u salu, niti su dozvolili da se skup održi u nekoj drugoj sali, čak ni u holu hotela- kaže Beširi.

  foto: Novica Tončev

  Tončev, međutim, za Medijsku kutija demantuje da je sala Institutu otkazana zbog cenzure.

  – Sve političke opcije i svi političari do sada koristili  hotelske usluge. Ne bavim se ugostiteljstvom iz hobija već zbog profita i uopšte me ne zanima ko je gost, već da li će da plati uslugu-kaže on.

  Inače, vlasnik hotela tvrdi da se u sali koju je zakupio Institut dogodila havarija jer je voda je zahvatila strujne instalacije.

  -Da li je trebalo da ugrozimo živote gostiju?  Ne postoji opcija da se struja isključi u delu poplavljene sale i da hotel nesmetano radi. Havariju smo otklonili do 15 časova. Organizatori su o svemu obavešteni, i rečeno im da je druga sala bila zauzeta, a u holu nisu mogli da drže debate jer je hotel pun gostiju-kaže Tončev.

  On dodaje da su se “organizatori debate umesto manje korekcije termina opredelili za medijsku kampanju zato što je funkcioner SPS”.

  Iako je Marina Kostić, pomoćnica gradonačelnika Niša za odnose sa javnošću i medije, obećala da će nam danas poslati komentar  o razlozima zašto Niš ne dozvoljava korišćenje gradskih prostora za one koji misle drugačije od vlasti, ona to nije učinila.

  Na debati je bila najavljena – kao moderatorka – novinarka Olja Bećković, profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić, kao i novinari Milojko Pantić I Ivan Ivanović .

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi