More

  OPTUŽNI PREDLOG PROTIV GRADSKOG VEĆNIKA NIŠA BRANISLAVA KAČARA ZBOG KORUPCIJE

  • Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Nišu protiv Branislava Kačara (28), gradskog većnika za sport i omladinu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem
  • Optužnim predlogom obuhvaćen je i šef Službe za zajedničke poslove grada Niša Aca Janković koji se sumnjiči da izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja
  • U optužnom predlogu se traži da se zbog navodnog nameštanja javne nabavke za usluge održavanja i obezbeđenja gradske uprave Niša Kačar osudi na kaznu zatvora u trajanju od 18 meseci, a Janković na kaznu zatvora od 14 meseci
  • Ni Kačar ni Janković nisu dostupni za komentar
  • Deo opozicije i analitičara prethodno je ocenio da je hapšenje Kačara posledica sukoba u niškom SNS-u i „direktno upozorenje gradonačelniku, čiji je saradnik“

  foto: facebook profil

  Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog niškom Osnovnom sudu protiv gradskog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara (28) zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

  Optužnim predlogom obuhvaćen je i šef Službe za zajedničke poslove grada Niša Aca Janković, koji se sumnjiči da izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

  Tužilaštvo u optužnom predlogu traži da  se Kačar osudi na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i šest meseci, a Janković na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i dva meseca.

  U tužilaštvu su kazali da sud po prijemu ovog optužnog predloga može da potvrdi ili odbaci optužnicu.

  – Sud može da odbaci optužni predlog ukoliko oceni da nema dovoljno dokaza, ili da naredi da se prikupe dodatni dokazi radi boljeg razjašnjenja stvari, ili da u roku od 30 dana zakaže glavni pretres- rekli su u tužilaštvu.

  Većnika Kačara, koji je funkcioner SNS-a, uhapsili su sredinom decembra prošle godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Osnovnim i Višim javnim tužilaštvom u Nišu.

  Kako je tada navela policija Kačar se sumnjiči da je tokom 2017. godine, koristeći svoj položaj, uticao na zaposlenog u Službi za zajedničke poslove Gradske uprave grada Niša da tokom sprovođenja postupka javne nabavke za usluge čišćenja zgrada, portira i fizičkih radnika, izmeni uslove nabavke u pogledu traženih standarda kako bi favorizovao jednog od ponuđača.

  Kačaru je, inače, određen pritvor od 30 dana, ali je on proveo u pritvoru dvadesetak dana, nakon čega je pušten jer su, kako je rečeno u Osnovnom sudu, za to vreme saslušani svi svedoci.

  I Kačar i Janković danas nisu odgovarali na pozive Medijske kutije, koja je tražila njihov komentar o podnošenju optužnog predloga.

  Kačarevo hapšenje zbog sumnje u korupciju predhodno su odbili su da komentarišu gradonačelnik Niša Darko Bulatović i rukovodstvo niškog SNS-a.

  U delu opozicije i među pojedinim analitičarima mogle su se čuti ocene da je njegovo hapšenje „posledica sukoba unutar niškog SNS-a“, te, kako je ocenivano, direktna poruka gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću (SNS), čiji je bio bliski saradnik.


  ODBAČEN DEO KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV KAČARA

  U optužnom predlogu tužilaštva protiv većnika Branislava Kačara ne nalazi se optužba da je u septembru 2017. godine navodno uticao na zaposlenog u Sekretarijatu za omladinu i sport grada Niša da sredstva iz budžeta grada u iznosu od milion dinara, inače namenjena za podsticaj razvoja sporta, „isplati preko reda jednom niškom omladinskom košarkaškom klubu“, što je zaposleni i učinio. Tužilaštvo „nije dokazalo da u tom postupanju ima elemenata krivičnog dela“, pa za te sumnje on nije optužen.

  U krivičnoj prijavi policije je, međutim, uz navođenje sumnje da je Kačar kroz ovakav „uticaj“ izvršio krivično delo sa elementom korupcije, navedeno i da postoje osnovi sumnje da je nakon toga „ odgovorno lice tog omladinskog košarkaškog kluba, ugovorom o pozajmici, prenelo 890.000 dinara na jedan rukometni klub iz Niša, iako mu je bila ili mogla biti poznata činjenica da je taj klub u neprekidnoj blokadi računa od kraja 2014.“. Zakon zabranjuje da se budžetski novac prebacuje sportskim klubovima kojima su računi blokirani.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi