More

  OPTUŽBE GRADONAČELNIKA ŠAPCA NEBOJŠE ZELENOVIĆA U SAVETU EVROPE NA RAČUN SNS VLASTI U SRBIJI IZAZVALE MNOGO KOMENTARA

  • Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u Savetu Evrope optužio je centralnu vlast u Srbiji da pritiska Šabac, kao i da predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), koja je ovom gradu u opoziciji, ucenjuju i pokušavaju da kupe odbornike.
  • Zelenović je kritiku demokratije u Srbiji izneo 6. novembra na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu.
  • Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović u Skupštini Srbije optužio je Zelenovića da “blati svoju zemlju u svetu i da iznosi najveće klevete na račun Srbije”.
  • List „Danas“ vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, rekao je Martinović.
  • Govorim u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ali i u ime 448 lokalnih odbornika iz cele Srbije. Centralna vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS, na čijem je on čelu. Ponašanje naprednjaka prema gradovima u kojima nisu u vlasti jeste politički kriminal koji ubija lokalnu demokratiju u Srbiji”-rekao je Zelenović u Savetu Evrope.
  • On je članovima Saveta Evrope predao 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije, kojima je nuđen novac, funkcije, ali i prećeno im je otpuštanjem s posla, dolaskom raznih inspekcija i kontrola ukoliko se bave privatnim poslom.

  foto; facebook strana Nebojše Zelenovića

  Optužbe gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića prema kojima centralna vlast u Srbiji pritiska Grad Šabac, kao i da predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), koja je ovom gradu u opoziciji, ucenjuju i pokušavaju da  kupe odbornike, sa kojima  je upoznao  članove Saveta Evrope, još uvek izazivaju mnogo komentara u javnosti.

  Gradonačelnik Šapca je izneo kritiku stanja demokratije u Srbiji 6. novembrana sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu. Zelenović  je ovoj organizaciji predao više od 40  izjava odbornika o pritiscima kojima su bili izloženi.

  Inače, Šabac je jedan od tri grada u Srbiji koji je u rukama opozicije – uz Paraćin i Čajetinu i gde na vlasti niije SNS.

  Više poslanika SNS-a su za govornicom Skupštine Srbije optužili Zelenovića za „blaćenje svoje zemlje u svetu“.

  – Dok mi sada govorimo u Skupštini Srbije, gradonačelnik Zelenović izgovara najteže optužbe i klevete na račun Srbije. A sve to direktno prenosi televizija Šabac i list “Danas” preko svoje Fejsbuk stranice- kazao je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

  On je rekao da Zelenović „neće da kaže u Savetu Evrope da je državna revizorska institucija pronašla da je budžet Šapca oštećen za preko pet miliona dinara“.

  – Zelenović je samo pro forme gradonačelnik Šapca, jer je stvarni lokalni šef u Šapcu Dušan Petrović. To je čovek koji je direktno povezan sa šabačkom narko mafijom- rekao je on.

  Martinović je na toj sednici parlamenta optužio  list „Danas“ da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

  Bivši gradonačelnik Niša i funkcioner SNS Zoran Perišić ocenio je da je Zelenovićev govor  “vređanje i napadanje države”.

  -Pet godina sam u Savetu Evrope i nikada nisam čuo da je neki govornik vređao svoju zemlju. Do danas. Zelenović iz Šapca i Paunović iz Paraćina su napali sopstvenu državu tražeći alibi za nerad i neuspehe a sve to kritikujući sopstvene odluke iz prošlosti – naveo je Perišić.

  Niška Demokratska omladina ocenila je da  “Perišić kritikujući legitimno izabranu vlast u Paraćinu i Šapcu, samo još više pokazauje bezobrazluk i nesposobnost sadašnje vlasti”.

  -Kao neko ko je ubedljivo najgori gradonačelnik u istoriji Niša Perišić danas kupuje političke poene tako što napada legitimnu izabranu lokalnu vlast u Šapcu i Paraćinu. Zbog njega je Niš  pretvoren u grad kablova u kojem se mladi školuju kako bi otišli iz njega, u grad u kojem se mladi plaše za svoju bezbednost, u kojem se posao dobija isključivo preko partijske knjižice SNS – navode mlade demokrate.

  Podsetimo, Zelenović je u Strazburu ocenio da ponašanje naprednjaka prema gradovima u kojima nisu u vlasti jeste “politički kriminal koji ubija lokalnu demokratiju u Srbiji”.

  -Govorim  u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ali i u ime 448 lokalnih odbornika iz cele Srbije. Centralna vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stranke na čijem je on čelu, Srpske napredne stranke. U lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore, već više od šest godina ogroman broj odbornika je izložen pritisku centralne vlasti. Cilj je da SNS, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove “prekomponovanje“- rekao je Zelenović.

  On je članovima Kongresa prezentovao materijal u kojima se dokumentuje proces takozvanog  prekomponovanja  lokalnih vlasti u Srbiji, kao i “sistematično uništavanje političkih protivnika u Srbiji, zloupotrebom  političke moći, institucionaolnim nasiljem i medijskim linčom” od 2012. godine, od kada je SNS na vlasti.

  -Od lokalnih  izbora 2012.godine do danas, u 35 od 170 lokalnih samouprava je došlo do takvog prekomponovanja. Takvo „prekomponovanje“ predstavlja teške povrede člana 7 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi- ocenio je Zelenović.

  On je upoznao članove Kongresa sa činjenicom da su lokalni odbornici vlasnici mandata, a da bi došlo do prekomponovanja vlasti, potrebno je da ti odbornici „promene stranu“ uz pretnje i pritiske.

  -U dokumentu koji sam predao Kongresu nalazi se 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije. Njima je nuđen novac, funkcije, ali i prećeno otpuštanjem s posla, dolaskom raznih inspekcija i kontrola ukoliko se bave privatnim poslom- istakao je Zelenović.

  On je precizirao da je “ osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin ubeđivao Sretena Živanića, šabačkog odbornika, da promeni stranu“.

  -Na sličan način to je radio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. I potredsednik SNS Marko Đurić nedavno je u Šapcu pred svojim stranačkim kolegama javno rekao da će svi državni i partijski organi učiniti sve da se promeni lokalna vlast u Šapcu- kazao je Zelenović.


  ZELENOVIĆ: SNS VLAST STALNO POKUŠAVA DA KRIMINALIZUJE OPOZICIJU

  Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenovič saopštio je  članoima Saveta Evrope  da vlast na centralnom nivou  pokušava da kriminalizuje opozici ju,koja je  svakodnevno izložena medijskom linču.

  – U proteklom periodu uhapšene su 34 osobe  koje su bile predsednici opština ili gradonačelnici, a da nijedan od njih nije osuđen. Centralna vlast zloupotrebljava policiju, tajnu službu i vrši pritisak na sud da bi sprečila izabrane predstavnike da obavljaju svoju dužnost- rekao je on.

  Zelenović je dodao da se ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović „stalno pita kada će da bude uhapšen Milan Stamatović, koji je šest puta biran za predsednika opštine Čajetina i protiv koga se ne vodi nijedan postupak“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi