More

  OPOZICIONU TRIBINU “OTVORENI PARLAMENT” ODLOŽIO “LETNJI REŽIM” KORIŠĆENJA SALE SKUPŠTINE GRADA

  • Tribina “ Otvorena skupština”, u organizaciji deset opozicionih stranaka i pokreta, odložena jer velika sala Skupštine grada “prelazi na letnje korišćenje”.
  • Niška opozicija htela da se gradski odbornici javno izjasne da li će glasati protiv predaje Aerodroma “ Konstantin Veliki” u Nišu državi.
  • Zabrana je stigla očigledno kao posledica straha naprednjačkih odbornika i pokušaja da svoju sramotu, zbog saučestvovanja u pljačkanju Niša, sakriju od javnosti, navodi niška opozicija.
  • Razlozi zbog kojih nismo odobrili održavanje tribine nisu političke prirode, pošto gradska uprava ne sme da se bavi politikom, kaže načelnik gradske uprave u Nišu Ljubiša Janić.
  • Na preporuku Vlade Srbije, Gradsko veće je krajem marta odlučilo da predloži odbornicima da  se osnivačka prava i kompletna imovina Aerodroma predaju državi.

  foto: Vesna Torović

  Tribina “Otvorena skupština”,koja je trebalo da bude održana danas u velikoj sali Skupštine grada Niša, u organizaciji deset opozicionih partija I pokreta, odložena je, kako je objašnjeno iz gradske uprave, zbog “prelaska sale na letnje korišćenje”.

  Opozione stranke su zakazale za danas u 17 časova tribinu povodom namere Republike Srbije da besplatno preuzme osnivačka prava i vlasništvo nad Aerodromom “ Konstantin Veliki” u Nišu.

  -Naprednjački režim je zabranio održavanje “Otvorene skupštine” opozicionih političkih organizacija u Nišu, na kojoj bi od gradskih odbornika bilo zatraženo da se javno izjasne da li će glasati protiv otuđenja aerodroma. Zabrana je stigla očigledno kao posledica straha naprednjačkih odbornika i pokušaja da svoju sramotu, zbog saučestvovanja u pljačkanju Niša, sakriju od javnosti-navodi se u saopštenju koje su potpisale  Demokratska stranka – Niš, Dosta je bilo – Niš, Dveri – Niš, Levica Srbije – Niš, Narodna stranka – Niš, Niška inicijativa, Nova stranka – Niš, Pokret slobodnih građana – Niš, Pokret za preokret – Niš i Socijaldemokratska stranka.

  Bio je najavljen dolazak predsednika Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića.

  Čelnici niške opozicije nagalašavaju da su “ uredno podneli zahtev za korišćenje sale I da sala nije bila zauzeta u planirano vreme za održavanja tribune”.

  -Gradska uprava je tokom popodneva dostavila objašnjenje da sala ne može  se koristi jer nije tehnički osposobljena.Navodno u toku su radovi na održavanju sistema klimatizacije. Opozicionim šefovima odborničkih grupa onemogućeno je da  izvrše uvid u salu. Uspeli smo da dođemo do prazne i zaključane sale. Radovi na održavanju klimatizacije ne mogu da remete korišćenje sale, jer se i ne obavljaju u njoj, već u okolnim prostorijama-konstatuju opozicione stranke.

  -Tačno je da klima komore nisu u velikoj sali, ali ti radovi između ostalog imaju veze sa strujom, i mi ne smemo da rizikujemo i ugrozimo bilo koga. Razlozi zbog kojih nismo odobrili održavanje tribine nisu političke prirode, pošto gradska uprava ne sme da se bavi politikom-kaže  načelnik gradske uprave u Nišu Ljubiša Janić.

  Predsednik Gradskog odbora DS Niš Miodrag Stanković naglašava da su na tribinu pozvali 61 odbornika, koji su trebali da diskutuju o predlogu Gradskog veća da se državi prepusti vlasništvo nad Niškim aerodromom.

  -Želeli smo da podsetimo odbornike na zakletvu koju su položili, u kojoj se između ostalog navodi da će braniti interese građana Niša-kaže on I dodaje da je planirano da odbornici  simbolično glasaju “za” ili “protiv” besplatnog ustupanja aerodroma državi.

  Na “Otvorenom  parlamentu” odbornici su trebali da se pripreme za predstojeću sednicu Skupštine grada, na kojoj bi trebalo da glasa o tome da li će država preuzeti Aerodrom u Nišu. Na preporuku Vlade Srbije, Gradsko veće je krajem marta odlučilo da predloži odbornicima da  se osnivačka prava i kompletna imovina Arodroma predaju državi


  PROTESTI ODLOŽILI SEDNICU, NEPOZNAT DATUM  ODRŽAVANJA

  Sednica Skupštine grada je bila zakazana za 10. april, ali je odložena nakon građanskih protesta u Nišu. Za sada nije poznato kada će sednica biti održana, mada se očekuje da će to biti posle prvomajskih praznika.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi