More

  OPOZICIONI ODBORNIK SRĐAN NONIĆ VEČERAS PROTESTVUJE ZBOG „NARASTAJUĆEG FAŠIZMA“ U NIŠU

  • Šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa” u Skupštini grada najavio je da će protestvovati zbog nedavnog napada nožem na studenta Uroša Janjića jer, kako je student naveo, nije hteo da skine majicu sa antifašističkim natpisom
  • Srđan Nonić je kazao da će nositi majicu „protiv fašizma“ i pozvao „junake koji bodu ljude nožem“  da ako smeju „izađu iz mraka“
  • On je kazao da ne poziva građane da mu se pridruže, ali da svako ko deli njegovo mišljenje može da šeta zajedno sa njim večeras od 21 do 24 časa po Nišavskom keju
  • Grupa od pet mladića je na ovom keju 21. juna uveče fizički napala Janjića i njegovog druga, a jedan od njih je dva puta studenta ubo nožem, zbog čega je on hospitalizovan u Kliničkom centru Niš
  foto. privatna arhiva

  Šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa” u Skupštini grada Srđan Nonić najavio je da će večeras  protestvovati zbog nedavnog napada nožem na studenta Uroša Janjića (25) jer, kako je student naveo, nije hteo da skine majicu sa antifašističkim natpisom.

  Nonić je na svom fejsbuk profilu kazao da će protestvovati „kao dete iz Niša, profesor, sportista i sada odbornik“ jer je „zgrožen narastajućim fašizmom u Nišu, kao i pokušajem ubistva i zločinom iz mržnje“ koji se desio na Nišavskom keju 21. juna posle ponoći.

  – Potpuno je neprihvatljivo da neko bude izboden, napadnut ili ubijen zbog nekog natpisa na majici. Lično ću da nosim majicu „protiv fašizma“, da vidim gde su ti junaci koji bodu ljude nožem. Izađite iz mraka, ako smete… Niš nije grad mržnje, neće ni biti!- rekao je Nonić.

  On je kazao da ne poziva nikoga, ali da svako ko deli njegovo mišljenje može da mu se pridruži u šetnji kejom od 21 do 24 časa. Najavio je da da će nakon protesta nastaviti sa sličnim akcijama, kao što je uklanjanja grafita sa fašističkim porukama.

  Policijska uprava Niš saopštila je da je 24. juna privela N.R. (33) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nanošenje teških telesnih povreda tako što je tri dana ranije Janjića izbo nožem, zahtevajući, kako je Janjić rekao, da skine majicu sa antifašističkom porukom.

  U policiji su naveli da će osim N.R. krivične prijave zbog učestvovanja u tuči dobiti još četvorica mladića, starosti od 21 do 25 godina, koja su nasrnula na studenta i njegovog druga, inače stranog državljanina. U policiji su kazali da je tuči „prethodila verbalna rasprava“.

  Janjić je negirao da je napadu prethodio verbalni sukob, navodeći da ih je grupa od pet nepoznatih mladića sačekala i opkolila u mračnijem delu parka, nakon što su drug i on krenuli sa Nišavskog keja, gde su pola sata sedeli. Kada su ih „zaskočili“, jedan od napadača je rekao: „Smeta mi tvoja majica. Možeš li da je skineš?“, na šta mu je Janjić odgovorio sa: „Je l’?“, posle čega su usledili fizički napad i ubodi nožem.

  Student je zadobio dva uboda nožem, od kojih je jedan probio plućnu maramicu i izazvao unutrašnje krvarenje, zbog čega je hospitalizovan u Kliničkom centru Niš. Drug sa kojim je bio zadobio je više udaraca i „završio“ sa lakšim povredama.

  Janjić je dodao da je „spornu“ majicu doneo iz Barselone, gde je proveo prošli semestar, podsećajući da je ovaj grad srce antifašističke borbe za vreme Španskog građanskog rata.

  Za sebe je rekao da je pojedinac koji gaji antifašistička i socijal-anarhoidna uverenja, uz osudu upotrebe nasilja. Nije član nijedne organizacije ili stranke, niti je ikada bio, ali jes izuzetno politički i društveno aktivan.

  – U korenu mog interesovanja je društvo i njegova dobrobit, pa se tako zalažem i radim na svemu što društvo unapređuje, tu pre svega mislim na volonterski rad i pojedine projekte. Borim se i protiv onog što društvu šteti- učestvovao sam na radionicama protiv nacionalizma i redovno podržavam proteste svake vrste, od velikog protesta stanara u Nišu zbog računa za grejanje, preko „Prajda“, do protesta „Ne damo niški aerodrom“  i svih političkih protesta- rekao je Janjić za Danas.

  On je dodao da je „oduvek razumeo rizik koji nosi posedovanje i neodstupanje od svog stava ako je on potencijalno drugačiji“.

  – Svestan sam opasnosti u takvom slučaju i prihvatam tu cenu. Nemam nameru da ikada od odustanem od javnog zastupanja svojih stavova. Mi smo politička bića i jako je važno da ih javno iznosimo i branimo- rekao je on.

  Od političkih stranaka i nevladinih organizacija fizički napad na Janjića javno su osudile jedino niška „Antifa“ i omladina Nove stranke. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i pojedine nevladine organizacije oglasile su se i osudile napad  tek kada su ih mediji zamolili za komentar.


  U PROTESTNOJ ŠETNJI I BIVŠI POSLANIK MILOŠ BOŠKOVIĆ

  Srđanu Noniću će se na protestu pridružiti i Miloš Bošković, građanski aktivista i nekadašnji opozicioni poslanik , koji je kao Urošev drug i  kolega sa fakulteta u svom postu prvi obavestio javnost šta mu se dogodilo.

  Bošković je na svom fejsbuku naveo da su „antifašisti fini ljudi: oni veruju da fašizam i nacizam uopšte nisu dobre pojave, kao i da je mnogo lepo što Hitler nije dobio rat“.

  – Antifašisti smo svi mi, moglo bi se reći. Posle svih strahota Drugog svetskog rata, jaaaako je teško ne biti antifašista. Ipak, našla se ekipa mamlaza na keju koja smatra da je Hitler mnogo dobar čika, kao i da je prava šteta što Evropom sada ne vlada Treći rajh- naveo je Bošković.

  On se zapitao zašto je i sam još uvek u ovoj zemlji i u Nišu i „zamolio“ nekog psihologa „koji  leči od totalno iracionalnog lokal-patriotizma“ da mu se javi.

  Za Janjića, svog druga, kazao je  da je „mnogo pametan i jako lepo vaspitan“, da „stalno nešto čita, svašta ga zanima“ i da „dosta filozofira“, za njegov ukus i previše.– Uroše, begaj negde, ne traći živce, a kamo li sopstveni život!- poručio mu je

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi