More

  OPOZICIONI ODBORNIK NONIĆ: SKORO DVA MESECA TUŽILAŠTVO ĆUTI O PRIJAVI ZA PRETNJE KOJE SAM DOBIO PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

  • Srđan Nonić, odbornik “ Niške inicijative” i organizator antifašističkih šetnji u Nišu još 6. jula prijavio je pretnje koje je dobio preko društvenih mreža, ali iz Osnovnog javnog tužilaštva i Tužilaštva za visokotehnički kriminal još nije dobio nikakav odgovor
  • Dostavio sam im preteće poruke koje su mi uputili, ali skoro dva mesecaTužilaštvo ćuti, što je još jedan dokaz da ovo društvo ne želi da se obračuna sa nasiljem i narastajućim fašizmom, kaže Nonić
  • On naglašava da nema nikakve reakcije ni na prijavu “Niške inicijative”, koja je još 1. jula obavestila Osnovno tužilaštvo i dostavila dokaze o incidentu koji se dogodio 27. juna na antifašističkoj šetnji na Nišavskom keju
  • Nonić ističe da su Tužilaštvu dostavili ne samo snimke sa lica mesta, već i dokaze o povezanosti nekih udruženja, neformalnih nacističkih grupa i navijačkih grupa u Nišu, ali da je očigledno da ne postoji želja da se sankcionišu oni koji propagiraju nacističku ideologiju
  • Mladići koji su napali i izboli studenta Uroša Janjića ili oni koji su izazvali incident na antifašističkoj šetnji, su „ideološka deca“ aktuelne vlasti, koja 30. tak godina koketira sa nacističkom ideologijom, a sada kroz govor mržnje propagira podele u društvu, smatra Nonić

  Šef opozicione odborničke grupe „Niška inicijativa“ i građanski aktivista Srđan Nonić, na čiju inicijativu su u Nišu organizovane dve antifašističke šetnje, kaže da ga niko nije kontaktirao iz Osnovnog  javnog tužilaštvu(OJT) i Tužilaštva za visokotehnički krimina, iako je još 6. jula prijavio pretnje koje su mu upućene preko društvenih mreža.

  -Tužilaštvu sam dostavio sve preteće poruke koje sam dobio na Fejsbuk strani “Niške inicijative” prilikom  rasprave protiv fašističkih ispada odbornika Srpske radikalne stranke, koji se naziva Stefan Meraklija Ilić. Mladić koji se predstavlja kao pripadnik navijačke grupe „Odred Beli Krstić“  napisao je da je trebalo da mi razbiju glavu još prilikom prve antifašističke šetnje. Takođe mi je poručio da sam dirnuo u grupu i da neću da prođem nekažnjeno. Međutim, skoro dva meseca nema nikakve reakcije iz OJT, što je još jedan dokaz da ovo društvo ne želi da se obračuna sa nasiljem i narastajućim fašizmom-smatra Nonić.

  On naglašava da nema nikakve reakcije ni na prijavu “Niške inicijative”, koja je još 1. jula obavestila Osnovno javno tužilaštvo  i dostavila dokaze o incidentu koji se dogodio 27. juna na Nišavskom keju, kad je grupa od desetak mladića podizanjem ruku u nacistički pozdrav i skandiranjem Ljotiću i Nediću propratila prvu, antifašističku šetnju, organizovanu zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića (25) koji je nosio majicu sa antifašističkom porukom.

  -Tužilaštvu smo dostavili ne samo snimke sa lica mesta, već i dokaze o povezanosti nekih udruženja, neformalnih nacističkih grupa i navijačkih grupa u Nišu. Pripadnici tih udruženja su odgovorni za neke nacističke aktivnosti, ispisivanje nacistički grafita, jedan broj nereda na utakmicama i niz drugih problema u javnosti. Zato smo od Tužilaštva zatražili da reaguje po krivičnom zakonu, kao i po zakonu koji zabranjuje i sankcioniše upotrebu fašistički simbola -kaže opozicioni odbornik.

  On podseća da se na snimku jasno vide mladići koji su skandirali „Srbija Srbima“, „Živela velika Srbija“, „Živeo Nedić“ i „Živeo Ljotić“, i podizali ruke u nacistički pozdrav.

  -Očigledno je da u Tužilaštvu ne postoji želja da se sankcionišu oni koji propagiraju nacističku ideologiju. Nisu odgovorili ni na moj dopis koji sam im uputio 3. jula. Mladići koji su napali i izboli studenta Janjića ili oni koji su izazvali incident na antifašističkoj šetnji, su „ideološka deca“ aktuelne vlasti, koja 30. tak godina koketira sa nacističkom ideologijom, a sada kroz govor mržnje propagira podele u društvu-konstatuje ovaj građanski aktivista.

  On dodaje da su “desničari, navijačke i druge hejt grupe repovi radikala, odnosno naprednjaka, koji su preobučeni radikali”.

  Nekoliko desetina Nišlija učestvovalo je 4. jula na drugoj, antifašističkoj šetnji u Nišu, na kojoj su odbornici „ Niške inicijative“ uklonili nekoliko nacističkih simbola- kukastih krstova i natpisa neofašističkih grupa, koji su se nalazili na Nišavskom keju.

  Nonić je tada rekao da gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije hteo da organizuje akciju uklanjanja nacističkih i drugih grafita mržnje u gradu, a predsednik Skupštine grada Rade Rajkovića nije želeo da organizuje sastanak šefova odborničkih grupa, sa kojeg bi se poslala jasna poruka da Skupština Niša osuđuje narastajući fašizam u gradu.


  USKORO NASTAVAK PROTESTA ISPRED GRADSKIH PREDUZEĆA I USTANOVA

  Odbornik “Niške inicijative” Srđan Nonić sredinom jula započeo je svakodnevne proteste, koje je prijavio ispred više od 50 gradskih preduzeća i ustanova, a prvi “ odbor za doček” priredio je zaposlenima u Gradskoj upravi, koje je dočekivao  muzikom, ozvučenjem i podsećao ih da rade za građane, a ne za SNS.

  Iako smo malo zastali sa protestima ispred javnih insitucija, sigurno je da nećemo odustati. Trenutno smišljamo na koje ćemo sve načine da dočekujemo zaposlene u gradskim preduzećima i ustanovama jer moramo da ih podsećamo da oni rade za nas, za građane-kaže Nonić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi