More

  OPOZICIJA U NIŠU ZVANIČNO INICIRALA RASPISIVANJE REFERENDUMA

  • Pokret „Dosta je bilo“ predložio je Skupštini grada da se na dnevnom redu sednice na kojoj će se odlučivati o vlasničkom statusu Niškog aerodroma nađe i predlog za raspisivanje referenduma o tom pitanju
  • Ukoliko odbornička većina u Skupštini ne prihvati predlog „Dosta je bilo“ ili odluči da se Niški aerodrom besplatno ustupi državi, postoji mogućnost da se referendum o aerodromu izdejstvuje i kroz prikupljanje 25.000 potpisa, kada Skupština mora da donese odluku o njegovom raspisivanju
  • U Gradskom odboru Demokratske stranke, koja je inicirala ideju o referendumu, kazali su da 25.000 potpisa mora da se prikupi i overi kod notara u roku od sedam dana od donošenja odluke Skupštine grada o predaji Aerodroma državi
  • Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ oprezna prema ideji o referendumu

  foto: Vesna Torović

  Pokret „Dosta je bilo“ zvanično je predložio Skupštini grada Niša da se na dnevnom redu sednice na kojoj će se odlučivati o vlasničkom statusu Aerodroma „Konstantin Veliki“ nađe i predlog za raspisivanje referenduma o tom pitanju, najavio je predsednik Gradskog odbora tog pokreta Marko Stojanović.

  On je kazao da ukoliko  vladajuća većina u Skupštini grada ne prihvati predlog „Dosta je bilo“ za raspisivanje referenduma ili donese odluku o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma državi, postoji mogućnost da se referendum o aerodromu izdejstvuje i kroz prikupljanje 25.000 potpisa gradjana Niša.

  – Referendum, dakle, može da bude organizovan i naknadno, nakon što Skupština grada eventualno donese odluku o poklanjanju Aerodroma Republici- kazao je Stojanović na poslednjoj konferenciji za novinare Udružene opozicije Niša, koja okuplja deset stranaka i pokreta.

  Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Statutu grada Niša, potrebno je prikupiti  potpise deset odsto upisanih birača, odnosno nešto više od 25.000 građana. Potpisi se zajedno sa inicijativom o raspisivanju referenduma predaju Skupštini grada, koja u tom slučaju mora da raspiše referendum.

  Raspisivanje referenduma o vlasničkom statusu Aerodroma najavio je Gradski odbor Demokratske stranke početkom prošlog meseca.

  U DS su tada izrazili uverenje da će „rezultat referenduma poništiti eventualnu odluku Skupštine o besplatnoj predaji Niškog aerodroma državi“, pošto je, kako su ocenili, dobar deo javnosti „odlično razumeo“ da prioritetni motiv Vlade  da ovaj aerodrom stavi pod kontrolu nije „podrška njegovom opstanku i razvoju“, već namera da se ograniči njegovo poslovanje.

  Oni su kazali da će najveći izazov u „referendumskom poslu“  biti zakonski rok od sedam dana u kojem će morati da se prikupi 25.000 potpisa i oni overe kod notara. Prema njihovim rečima, ovaj rok se računa od dana kada Skupština grada donese odluku o besplatnom ustupanju Aerodroma Republici.

  – Ukoliko se takva odluka donese, istoga dana ćemo pozvati na sastanak stranke i pokrete iz Udružene opozicije Niša, na kojem ćemo inicirati prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o vlasničkom statusu aerodroma. Zbog kratkog roka za prikupljanje i overu potpisa potrebno je uključivanje što više aktera- kaže za Medijsku kutiju predsednik Gradskog odbora DS Miodrag Stanković.

  Stanković kaže da će pozvati i Inicijativu „Ne damo niški aerodrom“ da se uključi u realizaciju predloga o raspisivanju referenduma o Aerodromu kroz prokupljanje potpisa građana.

  – Suštinski, nama je za uspeh tog posla najpotrebnija podrška građana, a verujem da ćemo je imati- ocenjuje Stanković.

  Udruženu opoziciju Niša, inače, čine lokalni odbori Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo, Pokreta „Dveri“, Narodne stranke, Pokreta slobodnih gradjana Srbije, Levice Srbije, Pokreta za preokret, Socijaldemokratske stranke i Niške inicijative.

  Odluka da se osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika, besplatno ustupe državi usvojena je 30. marta na sednici Gradskog veća. Ona je doneta na preporuku Vlade Srbije.

  Nakon usvajanja ovakve odluke započeli su građanski protesti u Nišu, uz javno izražavanje sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad „Konstantinom Velikim“ kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika, u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić kasnije su potvrdili da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

  Konačnu odluku o vlasničkom statusu Niškog aerodroma doneće odbornici Skupštine grada. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković najavio je da će sednica sa tom tačkom dnevnog reda „biti zakazana posle 21. maja“.


  INICIJATIVA „NE DAMO NIŠKI AERODROM“ VERUJE DA JE BOLJE REŠENJE IZRADA EKONOMSKE STUDIJE

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ saopštila je sredinom prošlog meseca da je umesto eventualnog referenduma o Aerodromu „Konstantin Veliki“  bolje zahtevati da se pre donošenja bilo kakve odluke o njegovom statusu uradi nezavisna studija ekonomske opravdanosti modela centralizacije aerodroma , kao i drugih mogućih modela upravljanja nad njim.

  Inicijativa je navela da je tadašnji predlog DS o održavanju referenduma ukoliko Skupština grada bude donela odluku o besplatnom ustupanju aerodroma Republici „interesantni sa aspekta čuvanja vlasništva aerodroma na nivou grada“, ali da bi referendum bio suvišan ako bi se uradila nezavisna analiza ekonomske i društvene opravdanosti centralizacije niškog aerodroma, uporedno sa drugim mogućim modelima upravljanja.

  Inicijativa je dodala da izrada ovakve studije podrazumeva i da Skupština grada Niša odbije predlog Gradskog veća o poklanjanju aerodroma centralnom nivou vlasti, a da gradonačelnik Darko Bulatović i članovi Gradskog veća daju ostavke „zato što su brzopleto i bez adekvatnih informacija bili spremni da poklone aerodrom koji pripada Nišlijama i Nišlijkama“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi