More

  Opozicija u Nišu zahteva da tužilaštvo reaguje jer se zaposleni u javnom sektoru „primoravaju“ da prisustvuju mitingu SNS u Beogradu

  Sedam opozicionih stranaka upozorilo je Osnovnog javnog tužioca u Nišu na “veoma učestalu pojavu prinude” nad zaposlenima u javnim preduzećima, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama da prisustvuju i aktivno učestvuju na mitingu 26. maja u Beogradu, koji organizuje Srpska napredna stranke (SNS).

  -Ovaj miting je takva praksa vladajuće većine eskalirala”, a da niško Osnovno javno tužilašto  do sada nije preduzelo potrebne mere za njeno suzbijanje i iskorenjavanje. Smatramo da je sada pravi, ako ne i poslednji trenutak da postupite u skladu sa vašim nadležnostima i dužnostima- navodi se u dopisu opozicije u Nišu.

  U dopisu se konstatuje da aktuelna vladajuća većina „po ko zna koji put odlučila da postupi nedržavnički i neodgovorno”.

  -Na talas nasilja koji je zahvatio naše društvo i na građanske skupove protiv tog istog nasilja SNS odgovora ,,najvećim skupom ikada”, odnosno kontramitingom i nasiljem.

  U realizaciji svog nerazumnog i morbidnog cilja vladajuća većina služi se svim, kako dopuštenim tako i nedopuštenim sredstvima, sve kako bi obezbedila abnormalnu masovnost, pa u tom cilju lica koja se nalaze na rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima, javno komunalnim preduzećima i javnim ustanovama sastavljaju spiskove zaposlenih i iste primoravaju da prisustvuju navedenom skupu-navodi niška opozicija.

  Oni upozoravaju da se zaposlenima preti da  će “ukoliko ne budu prisustvovali snositi posledice koje se sastoje u prestanku radnog odnosa, sprečavanju napredovanja, svakodnevnom šikaniranju i stavljanju u neravnopravan položaj sa drugim zaposlenim licima”.

  -Kroz takvu nedopuštenu i protivpravnu praksu ostvaruju se elementi bića krivičnog dela prinude iz člana 135 Krivičnog zakonika Republike Srbije za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina-konstatuje deo opozicionih partija u Nišu.


  Kvota za Niš najmanje 5.000 pristalica

  Niški odbor SNS navodno je od centrale partije dobio kvotu od najmanje 5.000 pristalica koje bi trebalo da dovedu na miting 26. juna u Beogradu, ali je poželjno da ih tog dana iz Niša krene 7.000.

  Nezvanični izvori tvrde da je v. d. direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoranu Perišiću i direktoru Doma zdravlja Miloradu Jerkanu u tom gradu “naređeno da svi zdravstveni radnici koji su zaposleni u toku epidemije koronarivurusom moraju da prisustuju mitingu naprednjaka u Beogradu”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi