More

  OPOZICIJA ĆE KONTROLISATI DA LI U VREME BORAVKA ALEKSANDRA VUČIĆA JAVNI SEKTOR U NIŠU UOPŠTE RADI

  • Deset opozicionih stranaka u Nišu najavilo je da će sutra 25. aprila u vreme posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića „kontrolisati rad javnih preduzeća i ustanova i podržati zaposlene da ostanu na radnim mestima za koja primaju platu iz javnog budžeta, a ne da budu na partijskim skupovima“.
  • Aninimni radnici u gradskoj i opštinskim upravama, te javnim preduzećima i ustanovama, kažu da im je navodno naređeno da što masovnije prisustvuju poseti predsednika Srbije fabrici „Leoni“, da ih evidentiraju kroz spiskove, a da će njihovo prisustvo biti i dodatno proveravano
  • Radnici kažu da imaju obavezu da u određeno vreme dođu na različite punktove u gradu kako bi bili organizovano prevezeni do „Leonija“
  • Gradske opštine navodno imaju obavezu da pred „Leoni“ dovedu po šest hiljada građana, a svaki od pet opštinskih odbora SNS-a po dve hiljade pristalica
  • Gradski i stranački zvaničnici demantuju da ima pritisaka ove vrste

  foto: arhiva medijska kutija

  Deset opozicionih stranaka u Nišu najavilo je da će sutra 25. aprila u vreme „izrežiranog dočeka Aleksandra Vučića“ uz pomoć mobilnih ekipa „kontrolisati rad javnih preduzeća i ustanova i podržati zaposlene da ostanu na radnim mestima za koja primaju platu iz javnog budžeta, a ne da budu na partijskim skupovima“.

  One su najavile ovakvu kontrolu nakon što su u javnosti saopštene informacije da zaposleni u gradskoj upravi, gradskim opštinama i javnim preduzećima i ustanovama navodno trpe pritiske i ucene nadležnih da što masovnije prisustvuju “dočeku” predsednika Srbije Vučića ispred niške fabrike “Leoni”.

  One su u saopštenju svečano otvaranje fabrike “Leoni”- po drugi put zaredom, nazvale “vašarom obmana i manipulacija“, a ovu vrstu pritiska na zaposlene “zloupotrebom zarad marketinške agende naprednjačkog interesnog udruženja”.

  Upozorile su, takođe, da zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama “nisu kvote kojima raspolažu mesni odbori vladajuće stranke”.

  – Zahtevamo od Srpske napredne stranke da prestane da zaposlene u javnim preduzećima, gradskim i opštinskim upravama tretira kao belo roblje koje, pod ucenom i pretnjama, istovaruje na izrežirane dočeke i klicanje naprednjačkom vođi- navodi se u saopštenju, koje su potpisali niška Demokratska stranka, Dosta je bilo, Dveri, Levica Srbije, Narodna stranka, Niška inicijativa, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Socijaldemokratska stranka.

  Mediji su prethodno izvestili da je radnicima u gradskoj i opštinskim upravama, te javnim preduzećima i ustanovama, navodno naređeno da što masovnije prisustvuju poseti predsednika Srbije „Leoniju“. Oni su navodno evidentirani u spiskovima, a njihovo prisustvo biće dodatno proveravano prilikom ulaska u autobuse koji će ih organizovano odvesti do te fabrike.

  Načelnik gradske uprave u Nišu Ljubiša Janić negirao je infomacije da je naložio zaposlenima u gradskoj upravi da prisustvuju svečanom otvaranju „Leonija“.

  On je naveo da je uputio zvaničnu pozivnicu „Leonija“ isključivo sekretarima sekretarijata i šefovima službi, koji će prisustvovati svečanom otvaranju ukoliko budu u mogućnosti.

  – Nijedna pozivnica nije obavezujuća, pa ni ova- kazao je on, dodajući da je pozivnicu te privatne kompanije prosledio jer je nije dobio on lično već gradska uprava.

  Predsednik Skupštine grada Rade Rajković, predsednici pet gradskih opština, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova takođe su demantovali prinudu ove vrste nad zaposlenima, navodeći da je njihov eventualni odlazak na otvaranje „Leonija“ „potpuno dobrovoljan“.

  Prema navodima medija, svaka od pet gradskih opština navodno je preuzela obavezu da ispred „Leonija“ dovede po šest hiljada građana.

  Građani koji se protive besplatnom ustupanju aerodroma Republici, inače, neće se sresti sa pripadnicima SNS-a jer će se okupiti sutra u 18 časova na centralnom trgu Kralja Milana.

  Građanski protest organizuje Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“, a podržalo ga je deset opozicionih stranaka u tom gradu.

  Učešće na protestu najavila je i Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, koja će na taj način „obeležiti“ dve godine od kontroverznog rušenja objekata u beogradskoj Savamali.


  SLIKA MASOVNE PODRŠKE PREDAJI NIŠKOG AERODROMA DRŽAVI

  Prema našim izvorima, pet opštinskih odbora SNS-a u Nišu dobilo je nalog da „obezbedi“ po dve hiljade pristalica te stranke koji će organizovano otići do „Leonija“.

  Razlog za ovakav „plan“ je „stvaranje utiska građanske podrške“ nameri republičke i gradske vlasti da besplatno preuzme niški Aerodrom „Konstantin Veliki“, koja je izazvala građanske proteste.

  Poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović kratko je kazao da su sve to „netačne informacije“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi