More

  OPOZICIJA: AKO SE DO KRAJA OVE SEDMICE NE ODRŽI SASTANAK ŠEFOVA ODBORNIČKIH GRUPA U SKUPŠTINI GRADA NIŠU PRETI PRINUDNA UPRAVA

  • Ukoliko sednica Skupštine grada ne bude održana do 21. juna, Niš će „ispuniti zakonske uslove“ za uvođenje prinudne uprave, o čemu odluku donosi Vlada Republike Srbije
  • Predsednik Gradskog odbora DS  Miodrag Stanković ocenjuje da će u tom slučaju prinudni organ vlasti moći bez ikakvih „smetnji“  i „potpuno bahato“ da otuđi Niški aerodom Republici, podsećajući da za to neće biti potrebna odluka Skupštine grada
  • Stanković smatra da se sednica Skupštine još uvek ne zakazuje jer vladajuća koalicija na čelu sa SNS-om „nema većinu“ za donošenje odluke da se osnivačka prava i imovina Niškog aerodroma besplatno ustupe Republici
  • Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe „Niš, moj grad“ u Skupštini grada i nekadašnji predsednik gradske vlade, kaže da bi uvođenje prinudne uprave bilo „osveta prema gradu Nišu i građanima koji su se usprotivili nameri države da besplatno prisvoji  Niški aerodrom“
  • Prema nezvaničnim informacijama, sednica Skupštine grada biće ipak održana 20. juna, koji predstavlja „poslednji datum“ za izbegavanje prinudne uprave

  foto: Vesna Torović

  Ukoliko se do kraja ove sedmice ne održi sastanak šefova odborničkih grupa u vezi sa održavanjem sednice Skupštine grada, uvođenje prinudne uprave u gradu Nišu postaje sve izvesnije, ocenjuju za Medijsku kutiju pripadnici opozicionih stranaka.

  Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković (Pokret socijalista) i drugi gradski zvaničnici već skoro dve sedmice izbegavaju da javno saopšte informaciju kada će biti održana sednica Skupštine na kojoj će se odlučivati o budućem vlasničkom statusu Aerodroma „Konstantin Veliki“.

  Ukoliko sednica Skupštine grada ne bude održana do 21. juna, Niš će „ispuniti zakonske uslove“ za uvođenje prinudne uprave, o čemu odluku donosi Vlada Republike Srbije. Zakon o lokalnoj samoupravi, naime,  propisuje da se prinudna uprava uvodi ukoliko lokalni parlamenti ne zasedaju duže od tri meseca, a niška Skupština je poslednji put održana 21. marta.

  Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) Miodrag Stanković, koji je i šef odborničke grupe DS u Skupštini grada, ocenjuje da se sednica Skupštine još uvek ne zakazuje jer vladajuća koalicija na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) „nema većinu“ za donošenje odluke da se osnivačka prava i imovina Niškog aerodroma besplatno ustupe Republici, što je predhodno predložilo Gradsko veće, na preporuku Vlade Srbije.

  – Prinudna uprava bi bila katastrofalno rešenje za grad Niš i građane Niša-  ocenjuje on.

  Stanković precizira da bi u tom slučaju grad Niš trpeo „katastrofalne posledice“ jer će između ostalog budžetska godina biti „prisilno“ završena, najavljeni  potencijalni investitori odustati od ulaganja, te prestati realizacija programa za uredjenje gradskog građevinskog temljišta, što znači da neće biti „ni najobičnijeg krpljenja rupa na ulicama“.

  – U tom slučaju, prinudni organ vlasti će moći bez ikakvih „smetnji“  i da otuđi Niški aerodom Republici, i za to neće biti potrebna odluka Skupštine grada. To bi bila bahatost ove vlasti bez premca- kaže on.

  Stanković smatra da bi prinudna uprava mogla da odgovara isključivo lokalnoj vlasti, a pre svega SNS-u.

  – Na taj način SNS bi obezbedila da Niški aerodrom postane državni, što je stav te stranke, a disciplinovala bi svoj odbor u Nišu, tako što bi omogućila pobedu jedne stranačke struje nad ostalim strujama, koje inače postoje već godinama unazad- kaže on.

  Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe „Niš, moj grad“ u Skupštini grada i nekadašnji predsednik gradske vlade, kaže da bi uvođenje prinudne uprave bilo „osveta prema Nišu i građanima koji su se usprotivili nameri države da besplatno prisvoji  Niški aerodrom“.

  – Niš je u blokadi zbog sporenja oko Niškog aerodroma već tri meseca. Ništa se ne radi, sve stoji. Ukoliko se uvede prinudna uprava, grad će biti u blokadi još šest meseci. Ova godina biće potpno izgubljena- ocenjuje on.

  Gradsko veće Niša je, inače, 30. marta jednoglasno odlučilo da Grad besplatno ustupi osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licence Niškog aerodroma Republici, a na preporuku Vlade Srbije.

  Odluka je isprovocirala građanske proteste, u organizaciji novoformirane Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

  Konačnu odluku o ovakvom „ustupanju“, kako je ranije najavljivano, treba da donese Skupština grada.


  SEDNICA SKUPŠTINE GRADA IPAK 20. JUNA?

  Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, sednica Skupštine grada Niša mogla bi biti održana 20. juna, samo dan pre „kritičnog“ datuma posle kojeg bi mogla biti uvedena prinudna uprava.

  Nezvanični izvori kažu da bi na toj sednici mogao da bude „veliki broj“ tačaka dnevnog reda, te da bi o promeni vlasničkog statusa aerodroma „moglo da se raspravlja i noću“.

  – Lokalna vlast procenjuje da bi to  „smanjilo rizik“ od protesta ispred sedišta Skupštine grada u kojima bi učestvovao veći broj građana, čiju je organizaciju najavila Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“, kažu ovi izvori.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi