More

  Omer Hadžiomerović u Nišu: Sudije ne smeju da se plaše predsednika države, ministra, Narodne skupštine

  • Sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović smatra da u Srbiji mora da se promeni Ustav i zakoni da bi se onemogućio politički uticaj na sudstvo
  • Naši političari su se u pregovorima Evropskom unijom saglasili da postoji veliki politički uticaj na sudstvo i da to mora da se spreči zbog nezavisnosti sudstva, kaže on
  • Sudija Apelacionong suda dodaje da političari moraju da budu svesni da u javnim istupima ne smeju neargumentovano da kritikuju sudije
  • Sudije zbog javno izrečenog stava ne smeju da budu u strahu od predsednika države, ministra i Narodne skupštine, kaže on
  • Hadžiomerović kaže da zbog lošeg iskustva sudija koje su se usudili da govore javno, većina njihovih kolega ne iznosi stavove javno bez obzira što bi morali da imaju društveni angažman
  • On ne razume zašto je Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka toliko pasivna i odsutna iz javnosti

  Da bi se sprečio mogući politički uticaj na sudstvo u Srbiji mora da se promeni pravni okvir, pre svega Ustav i zakoni, smatra sudija  Apelacionog suda Omer Hadžiomerović.

  – Naši političari su se u pregovorima Evropskom unijom saglasili da postoji veliki politički uticaj na sudove i da u tom smislu mora da se usvoji novi normativni okvir, koji mora da spreči da neko politički utiče. Iznenađuju izjave nekih političara da bi, ipak, trebalo da se razmisli da se Narodnoj skupštini ostavi nadležnost da ona prvi put bira sudije na sudsku funkciju,  s obzirom da su se ti isti političari saglasili da parlament treba mora da izostavljen iz postupka izbora sudija- kaže Hadžiomerović za Medijsku kutiju.

  On dodaje da političari moraju da budu svesni da u javnim istupima ne smeju neargumentovano da kritikuju sudije.

  -Naravno, da imaju pravo da izraze svoje mišljenje, ali na način na koji se ne utiče na ishod sudskog postupka. Apsolutno je nebitno da li je bila namera političara da utiču ili je to bilo prosto njihovo mišljenje, oni moraju da budu svesni da ne mogu da iznose mišljenje kad obavljaju  te funkcije koje obavljaju jer na taj način utiču na nezavisnost sudstva-objašnjava sudija Apelacionog suda.

  Sagovornik našeg portala dodaje da sudije u Srbiji moraju da se ohrabre da budu subjekti, a ne samo objekti promena u pravosudnom sistemu.

  -Sudije moraju da se oslobode straha zbog onoga što budu javno izrekli kao svoj stav. Citiraću Dušanov zakonik prema kojem „sudije treba da pišu pravo kako piše u zakonu, a ne u strahu od carstva Dušanovog“. Sada to znači da ne smeju da budu u strahu od predsednika države, ministra i Narodne skupštine-kaže Hadžiomerović.

  Na pitanje zašto sudije uglavnom ćute, pošto su retki  pojedinci koji javno istupaju u javnosti, Hadžiomerović odgovara da mnoge kolege ne shvataju značaj funkcije koju obavljaju.

  -Sudije imaju posebnu ulogu, one moraju da budu društveni činilac, deo intelektualne elite. Međutim, ogroman broj kolega ne istupa ni javno, ali ni kada nije javno. Čini mi se da je to s jedne strane posledica tradicije da ćuti i da radi svoj posao, a s druge strane loše iskustvo onih koji su usudili da govore javno. Svedoci smo da su sudije koje su javno istupale doživeli uvrede od političara, o njima se loše pisalo i u medijima, koji su iznosili razne negativne, neproverene stvari o njima-objašnjava on.

  Sudija Hadžiomerović kaže da shvata da mnogi nisu spremni da se izlože takvoj vrsti tretmana u javnosti, ali da sudije moraju da imaju društveni angažman, po cenu neprijatnosti.

  -Visoki savet sudstva mora da ima mnogo značajniju ulogu, i da reaguje na neargumentove kritike. Iako, ne može da spreči političare, ipak bi osuda takvih postupaka bila podstrek za same sudije, koje bi videle da ipak neko hoće da ih zaštiti- kaže on.

  Hadžiomerović dodaje da mediji  često otežavaju posao sudija jer iznose neproverene ili informacije iz istrage koje sud ne može da koristi kao dokaz.

  -To u javnosti stvara očekivanja o ishodu sudskih postupaka. To je pritisak javnosti, ako sudija to ne ispuni  biva ocenjen kao neznalica ili da je korumpiran. Iako prema Zakonu o javnom informisanju i Kodeksu novinara, a to nalažu i međunarodni standardi, informacije o suđenima moraju da budu potpune i celovite, to često nije tako. To otežava rad sudova-kaže on.

  Sudije nisu bile nevine, dodaje Hadžiomerović, ni u procesu stvaranja pravne države u Srbiji.

  -Sudstvo i sudije nikad nisu uspeli da se profilišu kao jedna društvena snaga, koja će ukazivati na negativne pojave i na pravni način se boriti protiv toga. Neophodno je da pravosuđe i  sudije budu jedinstveni korpus. Bilo je pojedinih sudija i pojedinih udruženja koja su se zalagala, ali je izostala jedinstvena podrška čitavog sudstva-kaže sudija Apelacionog suda.

  Naš sagovornik ocenjuje da je jedinstvo sudstva došlo do izražaja kada je urađen nacrt amandmana na Ustav, koje je radilo Ministarstvo pravde.

  -Tada su reagovale sudije i udruženja, i najviši sudovi. Takva reakcija je bila za pohvalu. Nažalost, političari su tu reaciju gledali kroz političku prizmu, iako uopšte nije bila sa političke pozicije. Iako su argumenti davani sa stručne pozicije, sve je doživljeno kao kritika političkih protivnika. Tada su sudije diskreditovane na razne načine, u najvišim državnim insitucija, pa i u Narodnoj skupštini-konstatuje on.

  Ipak, Hadžiomerović kaže da sudije u Srbiji nisu loše.

  -Siguran sam da bi naše sudije u Švajcarskoj bile dobre sudije, kao i da bi se švajcarske kolege vrlo brzo uklopile u naše sudstvo. Moramo da unapredimo sistem obrazovanje sudija, da se trudimo da sudija raspolaže svim znanjima. Sudija ne sme da ima samo pravničko znanje i veštine, nego da raspolaže i znanjima o ambijentu, socijalnom, ekonomskom i društvenom okruženju , kako bi mogao pravedno da sudi-smatra on.

  Prema njegovim rečima, u Srbiji se usvaja enormni broj zakona čiji je kvalitet jako loš.

  – Neohodno je organizovati obuku, kao i rasprave među sudijama o nekim pitanjima u tim zakonima. Zbog lošeg kvaliteta zakona i neidentične obuke sudija, dolazi do nejednake primene prava, različito se tumače odredbe, što je nedopustivo. Sudije nemaju vreme za debate jer imaju ogroman broj predmeta-kaže Hadžiomerović.

  Hadžiomerović, naš poznati sudija, koji bio i zamenik predsednika Društva sudija, održao je u Nišu predavanje u okviru projekta „ Jačanje kapaciteta za vladavinu prava – jug Srbije” Fondacije za otvoreno društvo i Odbora za ljudska prava.


  Nerazumljiva pasivnost republičke javne tužiteljke

  Omer Hadžiomerović kaže da ne razume zašto je republička javna tužiteljka (Zagorka Dolovac prim. aut)toliko pasivna.

  -Teško je shvatiti otkud tolika njena pasivnost i odsustvo iz javnosti. Ne mislim da treba svaki dan da dolazi na TV i u javnost da objašnjava neke događaje. Ali u situaciji kada se u društvu nešto bitno dešava, kada se priča iz raznih uglova, pravovremena informacija može da pruži objašnjenje šta se u javnosti dešava. Ona bi trebalo to da radi pošto je šef čitave organizacije koja ima moć da daje informacije u javnosti-smatra on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi