More

  OMBUDSMAN SRBIJE: NOVI ZAKON ĆE DATI VEĆA OVLAŠĆENJA ZAŠTITNIKU GRAĐANA

  • Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić kazao  je da bi predstojeća izmena Zakona o zaštitniku građana trebalo da omogući znatno veća ovlašćenja ovoj instituciji, kako bi građani što efikasnije ostvarili svoja prava
  • Pašalić je najavio i donošenje zakona o lokalnim ombudsmanima, koji bi trebalo da uvede obavezu da svaka lokalna samouprava ima takvu instituciju, što sad nije slučaj
  • Zaštitniku građana u Srbiji godišnje stigne između 4.000 i 5.000 pritužbi, ali je broj građana koji se obraća ombudsmanu „višestruko veći“. Pritužbe se odnose na rad svih organa javne vlasti, ali su posebno važne one koji se odnose na rad pravosuđa, rekao je on
  • Pašalić je najavio formiranje Balkanske asocijacije ombudsmana, koja će omogućiti njihovu bližu i efikasniju saradnju
  foto: m.k.

  Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić najavio je danas u Nišu da bi predstojeća izmena Zakona o zaštitniku građana trebalo da omogući znatno veća ovlašćenja ovoj instituciji, kako bi građani što efikasnije ostvarili svoja prava.
  – O predlogu nacrta novog Zakona koji smo uradili mišljenje su dale sve institucije koje su na to obavezne, izuzev Ministarstva finansija, a sada predstoji javna rasprava. U tom predlogu nacrta uvažili smo sve zahteve EU, koji se pre svega odnose na povećanje kapaciteta institucije ombudsmana, u cilju što efikasnije zaštite prava građana- kazao je Pašalić na  Regionalnoj konferenciji ombudsmana zemalja u region, koja je održana u Nišu.

  On je rekao da kancelarija Zaštitnika građana neće insistirati na brzini u usvajanju zakona, već na što kvalitetnijoj javnoj raspravi.

  Pašalić je najavio i donošenje zakona o lokalnim ombudsmanima, koji bi trebalo da uvede obavezu da svaka lokalna samouprava ima takvu instituciju, što sad nije slučaj.

  -Zaštitniku građana u Srbiji godišnje stigne između 4.000 i 5.000 pritužbi, ali  je broj građana koji se obraća ombudsmanu „višestruko veći“. Pritužbe se odnose na rad svih organa javne vlasti, ali su posebno važne one koji se odnose na rad pravosuđa jer se u prošloj godini čak 82 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava u postupcima koje su pokrenuli građani Srbije odnose na pravosuđe, odnosno na suđenje u razumnom roku, poštovanje procedura i izvršenje presuda-konstatovao je on.

  Pašalić je najavio formiranje Balkanske asocijacije ombudsmana, koja će omogućiti njihovu bližu i efikasniju saradnju.

  On je kazao da Zaštitnik građana Srbije insistira i na zaključivanja bilateralnih sporazuma sa zemljama u regionu, tako da su u poslednje dve godine takvi sporazumi zaključeni sa osam država. Jedan od dobrih rezultata takvih sporazuma je i „slučaj Burmazović“, odnosno vraćanje troje dece građanki Srbije, čijem rešavanju je značajno doprineo zaštitnik građana u Turskoj.  PRIBLIŽAVANJE GRAĐANA NJIHOVOM OMBUDSMANU

  U Nišu je danas održana regionalna konferencija „Jačanje kapaciteta institucije i povećanje dostupnost Zaštitnika građana svim građanima“, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Povećanje dostupnost Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije“. Projekat je trajao 19 meseci, a u okviru njega zaštitnik građana Zoran Pašalić sa saradnicima obišao je 13 gradova i opština u Srbiji.

  Tokom dvodnevne konferencije ombudsmanu iz zemalja regiona- Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije i Bugarske, govoriće  o svojim iskustvima u dostupnosti svojih institucija građanima.

  Na konferenciji će se razgovarati i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji, kao i o jačanju kapaciteta Zaštitnika građana u skladu sa Venecijanskim principima. Oganizator konferencije je kancelarija Zaštitnika građana u Srbiji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi