More

  Odugovlačenje suđenja policajcima za zlostavljanje maloletnika u vreme Vučićeve posete Nišu?

  • U niškom Osnovnom sudu ove sedmice je odložen pretres na suđenju niškim policajcima Miomiru Petroviću i Miljanu Tatiću, optuženim da su pre četiri godine, prilikom privođenja, zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforevića
  • Dvojica maloletnika su tada privedeni zbog toga što su na mostu kod Tvrđave skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice Vlada Srbije i Mađarske u Nišu, a kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban
  • Suđenje ovim policajcima ulazi u deseti mesec, nakon što je istraga niškog Osnovnog javnog tužilaštva trajala tri godine
  • Potpuno je jasno da optuženi policajci i odbrana idu na zastarelost predmeta, tvrdi Andrijan Tasić, Aleksandrov otac
  • Normalno bi bilo da je sud i u ovom slučaju efikasan kao u slučaju suđenja za nasilje žandarma prema Andreju Vučiću i Predragu Malom, kao i da kazne niškim policajcima budu slićne, rekao je on
  • Prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije, apsolutna zastarelost u ovom predmetu mogla bi da nastupi u novembru 2022, odnosno šest godina po izvršenju krivičnog dela zlostavljanje i mučenje

  U niškom Osnovnom sudu ove sedmice je odložen pretres na suđenju niškim policajcima Miomiru Petroviću i Miljanu Tatiću, optuženim da su pre četiri godine, prilikom privođenja, zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforevića.

  Tasić i Nićiforović su tada privedeni zbog toga što su na mostu kod Tvrđave skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice Vlada Srbije i Mađarske u Nišu, a kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

  Suđenje ovim policajcima ulazi u deseti mesec, nakon što je istraga niškog Osnovnog javnog tužilaštva trajala tri godine.

  Otac Aleksandra Tasića: Sve ovo predugo traje

  – Potpuno je jasno da optuženi policajci i odbrana idu na zastarelost predmeta. Oni od samog početka opstruiraju suđenje na razne načine, među kojima je, recimo, pozivanje svedoka koji su već dali izjavu a pritom više nisu ni u policiji. Kada se tome doda i istraga OJT koja je trajala tri godine, jasno je da sve ovo zaista predugo traje, uprkos tome što je dokazano da je zlostavljanja bilo- kaže Andrijan Tasić, Aleksandrov otac.

  Tasić ocenjuje da je ovo jedan od slučajeva na kojima država može da dokaže da institucije nisu potpuno devastirane. Upravo je u interesu tih institucija da se “obračunaju” sa kadrovima koji ne zaslužuju da im pripadaju, kaže.

  – Normalno bi bilo da očekujemo da ovaj postupak bude brz i efikasan kao, recimo, postupak protiv žandarma koji su tukli Andreja Vučića i Predraga Malog, braću predsednika Srbije i ministra finansija. Očekujemo da i kazne protiv ovih policajaca budu slične kaznama koje su dobili žandarmi zbog fizičkog nasilja prema braći državnih funkcionera- kaže Tasić.

  Zakon: Relativna zastarelost za tri, a apsolutna za šest godina

  Prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije, apsolutna zastarelost u predmetu protiv niških policajaca mogla bi da nastupi u novembru 2022, odnosno šest godina po izvršenju krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

  Ovaj zakonik, naime, precizira da krivično gonjenje za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora iznad jedne godine zastareva za tri godine, a da apsolutno zastareva kada protekne dvostruko vreme koje se po zakonu traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

  Za krivično delo zlostavljanje i mučenje zaprećena je kazna od tri godine, ukoliko ga izvrši službenoi lice u vršenju službe.

  Policijski Sektor unutrašnje kontrole utvrdio da su policajci tukli maloletnike

  Policijski Sektor unutrašnje kontrole utvrdio je da su policajci Tatić i Petrović, u noći između 20. i 21. novembra 2016, prilikom privođenja, tukli dvojicu maloletnika, koji su zadobili rasekotinu brade, nagnječenje jagodičnih predela i krvne podlive na obrazu i u predelu rebara. Pružena im je lekarska pomoć, a povrede su okarakterisane kao lake.

  Zbog ovog slučaja Petrović i Tatić su bili suspendovani, pa vraćeni na posao, a disciplinski je kažnjeno još dvoje pripadnika niške Policijske uprave.

  Povređeni mladići su u toku postupka kazali da su ih policajci nekoliko minuta udarali šakama i šutirali čizmama dok su ležali na zemlji.

  Naterali su ih, kako su rekli, da u policijskom automobilu Nićiforović sedi u Tasićevom krilu, te im se zbog toga „podsmevali“. Na putu do sedišta PU zastrašivali su ih da će „biti optuženi za državni udar i izazivanje međudržavne krize“, pošto su zastave skinuli u vreme Vučićeve i Orbanove posete.

  Optuženi policijaci negirali primenu sile, ali nisu mogli da objasne zašto su maloletnici imali povrede

  Optuženi policajci su negirali primenu sile, a to isto učinilo je i četvoro njihovih kolega koji su učestvovali u privođenju ili su te noći dežurali u PU.

  Petrović i Tatić su kazali da su postupali po pravilima policijske službe prilikom hapšenja za krađu, kao i po posebnom Planu obezbeđenja, pošto su sve mere bezbednosti, zbog ovakve poste predstavnika dve države, bile podignute na najviši nivo“.

  Oni nisu mogli da objasne zašto su Tasić i Nićiforević nakon privođenja imali vidljive povrede.


  Možda i Strazbur

  Roditelji maloletnika su najavili da će, u slučaju da pravdu ne nađu pre domaćim pravosuđem, pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava.

  – Nadam se da se posle svega ovoga naša deca neće izgubiti veru u Srbiju i pravnu državu i otići iz nje, kao mnogi njihovi vršnjaci- kaže otac Aleksandra Tasića.

  On kaže da je skidanje zastava sa mosta svakako bila “mladalačka greška”, ali da su Aleksandar i Luka “dobra deca”.

  Njegov sin je sportista, a sada je na studijama teologije, dodaje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi