More

  ODLOŽENA SEDNICA SKUPŠTINE NIŠA ZA AERODROM

  • Šef odborničke grupe SNS predložio odlaganje sednica, većinom odluka usvojena
  • Niške demoktate će pokrenuti inicijativu za raspisivanje referendum, ako Skuptina usvoji odluku o ustupanju Niškog aerodroma.
  • Predstavnik Inicijative “Ne damo niški aerodrom” Mladen Jovanović će se na sednici Skupštine grada obratiti odbornicima I Nišlijama, ako to dozvole šefovi odborničkih grupa

  Šefovi odborničkih grupa u Skuštini grada Niša odlučili su danas  da odlože sednicu Skupštine zakazanu za 10. april, na kojoj je trebalo da se raspravlja o ustupanju Aerodroma “ Konstantin Veliki “ Niša bez naknade državi.

  -Šef odborničke grupe koalicije oko SNS Zoran Perišić je predložio da se sednica odloži. Za taj predlog nisu glasali samo šefovi odborničih grupa “ Dosta je bilo” I “ Niš moj grad”. Prihvatio sam tu odluku I sednica će biti održana naknadno-rekao je predsednik Skupštine grada Rade Rajković.

  Ukoliko Skupština grada Niša bude usvojila odluku da se aerodrom „Konstantin Veliki“ ustupi bez naknade državi, niške demokrate će pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za takvu odluku. Oni su uvereni da će rezultat referenduma poništiti eventualnu odluku Skupštine.

  foto: DS Niš

  – Sumnjivo je zašto tako brzo predlažu da se  hitno odluči da se ustupi Niški aerodrom državi. To kod nas izaziva opravdane sumnje da postoje neki razlozi koji će štetiti Niškom aerodromu. Ako Skupština podrži tu odluku Gradskog veća krenućemo u sakupljanje potpisa građana za održavanje referenduma. Potpisi će, zajedno sa našom inicijativom, biti predati Skupštini, koja u tom slučaju mora da raspiše referendum- kaže za Medijsku kutiju Vladimir Domazet, zamenik šefa odborničke grupe DS.

  Domazet napominje da je, prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Statutu grada, potrebno prikupiti  potpise deset odsto upisanih birača, odnosno nešto više od 25.000 građana, i to u veoma kratkom roku, od sedam dana, a pri tom te potpise mora da overi notar. Zato će im, kako dodaje, za taj važan i zahtevan posao biti potrebna i tehnička i druga podrška svih istomišljenika iz opozicije, nevladinog sektora, sindikata i drugih organizacija.

  Predsednik Skupštine Niša je na pitanje da li će prihvatiti predlog Inicijative “Ne damo niški aerodrom” da se na sednici Skupštine Nišlijama obrati  član Organizacionog odbora Inicijative Mladen Jovanović odgovorio da o tome ne može on da odluči nego šefovi odborničkih grupa. Inicijativa je uputila pisani zahtev da se Jovanoviću  dozvoli prisustvona sednici i obraćanje odbornicima I građanima Niša.

  Članovi  Incijative su odlučili da  na adrese 61 odbornika i odbornica u Skupštini Grada Niša pošalju  pisma u kojima se pozivaju na ličnu odgovornost pred glasanje o sudbini Niškog aerodroma. Kako odbornici treba da zastupaju  interese svojih sugrađana, predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom” su najavili da će i nakon održavanja sednice objaviti rezultate glasanja kako bi građani imalu uvid.

  Odluka Gradskog veća da se bez ikakve naknade Niški aerodrom ustupi Republici Srbiji izazvala je burne reakcije građana i proteste. Ova odluka svoj epilog treba da dobije na sednici Skupštine, kada će se o njoj izjasniti niške odbornice i odbornici.

  Za 10. april je najavljen miran protest građana ispred Skupštine Grada uoči održavanja sednice. Program protesta traje od 9 do 11h i obuhvatiće čitanje zahteva Organizacionog odbora Inicijative „Ne damo Niški aerodrom“ i p(r)ozivanje odbornika na ličnu odgovornost.

  Veče pred najavljenu sednicu, 9. aprila od 18 do 22 časa na Nišavskom keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću, biće održan muzički događaj u cilju podrške odbrane aerodroma i podizanja svesti o problemu koji je zadesio grad. Podršku “ Ne damo Niški aerodrom” pružiće bendovi Prljave Sestre i Bohemija, a pored njih publiku će animirati Funk soul brothers, kao i Shiny D & LMV.

  Organizacioni odbor Inicijative„Ne damo Niški aerodorm“ čine: neformalna koalicija građana okupljena oko pokretača inicijative Miloša Boškovića, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, PROAKTIV Niš, Udruženje za zaštitu potrošača „Forum“, Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš i Media i reform centar Niš.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi