More

  ODBORNIK SRS U KURŠUMLIJI OSUĐEN ZBOG DISKRIMINACIJE LGBT OSOBE

  • Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosudnu presudu da je radikal Zvezdan Ristić kriv za diskriminaciju na osnovu seksualnog opredeljenja nad LGBT aktivistom Stefanom Radovićem, jer je 2016. godine na sednici Skupštine opštine Kuršumlija rekao da je” homoseksualizam bolest, posebno apostrofirajući Radovića”.
  • Radović kaže da je ova presuda njemu I LGBT populaciji u Srbiji vraća poverenje u sudski sistem.
  • Ristić tvrdi da nije imao nameru da diskriminiše LGBT populaciju već da je hteo da zna na osnovu koje bolesti se Radoviću odobrava sanitetsko vozilo Doma zdravlja u Kuršumliji.

  foto: facebook profil

  Predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) i odbornik u Skupšini opštine Kuršumlija Zvezdan Ristić pravosnažno je osuđen u Apelacionom sudu u Nišu zbog diskiminatorskog ponašanja nad LGBT osobom.

  U presudi je navedeno da je Ristić kriv za diskriminaciju na osnovu seksualnog opredeljenja nad LGBT aktivistom Stefanom Radovićem zbog toga što je 2016. godine na sednici Skupštine opštine Kuršumlija za govornicom rekao da je” homoseksualizam bolest, posebno apostrofirajući Radovića”.

  Ristiću je zabranjeno da ponavlja diskriminaciju i naloženo da plati sudske troškove od 36.000 dinara, kao i da presudu objavi u službenom glasniku Skupštine opštine Kuršumlija o svom trošku.

  Ovakvom presudom potvrđena je presuda Višeg suda u Prokuplju.

  – Odluka Apelacionog suda Niša meni i čitavoj LGBT populaciji u Srbiji vraća se poverenje u sudski sistem. To  pokazuje da u zemlji „gde je premijerka pripadnica LGBT populacije“ niko ne sme da vređa tu populaciju za skupštinskom govornicom, kao i da svako mora najstrožije da odgovara zbog nasilja i diskriminacije LGBT osobe- kaže Radović za Medijsku kutiju.

  On dodaje da je ova presuda “istorijska” i veliki podstrek svima koji su na bilo koji način diskriminisani ili trpe neki vid nasilja da  ga prijave nadležnim institucijama”.

  – Ovo je istorijska pobeda kompletne LGBT populacije u Srbiji u borbi za jednak položaj u društvu i protiv bilo kakve vrste diskriminacije i nasilja-  ocenjuje Radović.

  Osuđeni Ristić za Medijsku kutiju kaže da pravosnažnu presudu Apelacionog suda još nije dobio.

  – Takva presuda  predstavlja sumrak sudstva. Nisam vređao Radovića kao LGBT osobu. Rekao sam da se radi o bolesnoj osobi, misleći na drugu bolest, što je i istina. Nisam naveo iz razloga korektnosti o kojoj se bolesti radi, a neću ni sad. U predmetu sam priložio od koje bolesti boluje. Sud je, međutim, zaključio da ako je neko homoseksualac može biti bolestan samo od homoseksualizma- kaže odbornik SRS-a.

  Ristić dodaje da “kao politicar i radikal predstavlja deo naroda koji misli da treba promovisati tradicionalne i porodične vrednosti” i da će “tako ostati, ma kakve presude bile”.

  RADIKAL SAMO PITAO KO RADOVIĆU ODOBRAVA SANITET

  – Ja sam samo za skupštinskom govornicom uputio odborničko pitanje po kom osnovu  Radović koristi sanitetsko vozilo Doma zdravlja u Kuršumliji. Pitao sam od čega je Radović bolestan i ko mu to odobrava- kaže odbornik Zvezdan Ristić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi