More

  Odbornik Nonić: braniću se lično i putem javnosti jer ne priznajem institucije Srbije

  • Zbog fizičkog napada načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića na njega, pretnji neonacista i napada lokalnih “ SNS medija”, na koje nadležni nisu reagovali, opozicioni odbornik Srđan Nonić najavio je danas da “više ne priznaje institucije ove zemlje”, kao i da će se ubuduće “braniti lično” i “putem javnosti”
  •  Mene i ostale poštene građane institucije ne štite od kriminala i nasilja, a naročito su neefikasne kada se radi o nekom od „njihovih drugova“ i saradnika u kriminalnim radnjama. Pošto nisam siguran da li će me ščepati njihovo “dualno pravosuđe” ili neki Miša Vacić, biću prinuđen i na fizičku samoodbranu, kazao je Nonić
  • On je rekao da je protiv Janića u Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) podneo krivičnu prijavu zbog zastrašivanja, ugrožavanja bezbednosti i oduzimanja i uništavanja lične imovine
  • Nonić je kazao da Tužilaštvo za visokotehnički kriminal i OJT već tri i po meseca ne reaguju na njegovu prijavu podnetu zbog ozbiljnih pretnji koje je dobio nakon što je organizovao antifašističke akcije i poslao obaveštenje OJT-u o tome gde se okupljaju neonacističke grupe
  • On je prijavio Domu zdravlja načelnicu i doktorku koja ga je pregledala jer nisu pozvale policiju nakon što ih je obavestio da je napadnut, ali je ta prijava odbijena jer “ nije imao ozbiljnije fizičke povrede”

  Šef opozicione odborničke grupe “Niška inicijativa” u Skupštini grada Srđan Nonić izjavio je danas da “više ne priznaje institucije ove zemlje”, kao i da će se ubuduće “braniti lično” i “putem javnosti”.

  Nonić je ovo saopštio nakon upornog nereagovanja nadležnih iako ga je fizički napao načelnik  Gradske uprave Ljubiša Janić, pretnji neonacista na društvenim mrežama i napada lokalnih “SNS medija” u kojima je optužen za ekstremizam.

   – Mene i ostale poštene građane institucije ne štite od kriminala i nasilja, a naročito su neefikasne kada se radi o nekom od „njihovih drugova“ i saradnika u kriminalnim radnjama. Pošto nisam siguran da li će me ščepati njihovo “dualno pravosuđe” ili neki Miša Vacić, biću prinuđen i na fizičku samoodbranu, a sve svoje akcije ću snimati sa dve kamere, kako bi pravdu, umesto pred institucijama, potražio  od javnosti- rekao je Nonić.

   Ovaj opozicioni i građanski aktivista u junu i julu  ove godine organizovao je antifašističke šetnje, kao i uklanjanje nacističkih simbola sa zidina Nišavskog keja, nakon što je grupa ekstremnih desničara na tom mestu nožem ubola studenta Uroša Janjića jer nije hteo da skine majicu sa antifašističkim simbolima.

  Nonić više meseci organizuje i niz nesvakidašnjih “akcija presretanja” funkcionera ispred 57 lokalnih institucija i službi, kako bi ih upozorio na probleme u gradu i njihove obaveze, a koje snima i emituje na društvenim mrežama. Niz ovakvih akcija prijavio je Policijskog upravi do kraja godine.

  Načelnik Gradske uprave u jednoj od tih akcija, 23. oktobra, Noniću je oteo i polomio telefon, a na njega su skočila i dva radnika  Službe za objedinjene poslove, nakon čega je završio u Domu zdravlja zbog visokog pritiska. Uprkos tome što se na Nonićevom snimku može videti kako Janić “poseže” za njegovim telefonom, on je za “ Medijsku kutiju” negirao da je fizički nasrnuo na odbornika.

   -Protiv Janića sam Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) podneo krivičnu prijavu zbog zastrašivanja, ugrožavanja bezbednosti i oduzimanja i uništavanja lične imovine. Nedavno sam, takođe, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od Gradske uprave zatražio da mi se dostave snimci njihovih sigurnosnih kamera iz dvorišta, na kojima se vidi napad na mene. Zahtev je odbijen, uz obrazloženje da “nije od javnog, već od ličnog interesa”, iako smo obojica javni funkcioneri, a napad se dogodio u instituciji i u vezi sa njenim radom – kazao  je on.

  Odbornik je tada saznao da je protiv njega podignuta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

  Nonić je dodao da Tužilaštvo za visokotehnički kriminal i OJT već tri i po meseca ne reaguju na njegovu prijavu podnetu zbog ozbiljnih pretnji koje je dobio nakon što je organizovao antifašističke akcije i poslao obaveštenje OJT-u o tome gde se okupljaju neonacističke grupe. Tužilaštvo mu, takođe, nije odgovorilo, niti ga je pozvalo da da izjavu, ni povodom njegove prijave zbog pretnji koje je dobio preko interneta još prošle godine.

   – Pod uslovom da te nije napao neki „veliki čovek”, ili ako  imaš ubod nožem ili prelom kostiju možeš da budeš sagledan od nadležnih sudskih organa- konstatovao je Nonić.


  ODBIJENE NONIĆEVE PRIJAVE PROTIV LEKARA DOMA ZDRAVLJA

   Srđan  Nonić je rekao  da su odbijene i njegove prijave protiv jedne od načelnica i lekarke koja ga je pregledala, podnete rukovodstvu Doma zdravlja zbog toga što nisu pozvale policiju nakon što ih je obavestio da je napadnut.

  -Doktorke su na to bile obavezne. Rukovodstvo Doma zdravlja mi je odgovorilo da su zdravstveni radnici u obavezi da obaveste policiju “samo kada se konstatuju ozbiljnije fizičke povrede”, što se u mom slučaju nije dogodilo-kazao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi