More

  ODBORNIK DSS ĐORĐEVIĆ: ODLUKA O USTUPANJA NIŠKOG AERODROMA DRŽAVI JE NEZAKONITA

  • Ako odbornici Skupštini grada Niša izglasaju odluku da se Niški aerodrom besplatno pokloni državi ja ću pokrenuti pitanje njene zakonitosti pred Ustavnim sudom, kaže odbornik DSS Goran Đorđević.
  • Zakon o javnoj svojini ne pruža mogućnost da se javno zemljište ustupi bez naknade, osim ako postoji interes za takvim raspolaganjem, naglašava Đorđević.
  • Uredba Vlade Srbije rigorozno ograničava mogućnost davanja zemljišta bez naknade samo u slučaju realizacije investicionog projekta kojim se unapređuje lokalni ekonomski razvoj i izgradnja socijalnih stanova. Kaže Đorđević.
  • Zakon o lokalnoj samoupravni i Statut grada Niša takođe ne poznaju mogućnost „besteretnog otuđenja imovine lokalne samouprave”- veli niški odbornik.
  • U Zaključku Vlade RS, preporučuje se da se izvrši specifikacija obaveza „koje bi Republika Srbija eventualno preuzela po prenosu prava svojine“, tako da je pitanje da li će obaveze nakon preuzimanja aerodroma ostati Gradu Nišu-veli Đorđević.
  • Ako država preuzme Niški aerodrom nije poznato šta će biti sa JP “ Aerodrom Niš”, sa zaposlenima,  da li će Niš trpeti štetne posledice po zahtevu za naknadu štete trenutnih ugovornih strana sa Aerodromom, a koji imaju zaključene ugovore do 2022. godine-kaže on.

  foto: Vesna Torović

  Odluka Gradskog veća Niša o besplatnom ustupanju osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki”  državi je u  suprotnosti sa zakonima i propisima Srbije, kaže Goran Đorđević, odbornik DSS I advokat.

  On najavljuje da će ukoliko odbornici Skupštini grada Niša izglasaju ovu odluku pokrenuti pitanje njene zakonitosti pred Ustavnim sudom.

  -Zakon o javnoj svojini ne pruža mogućnost da se javno zemljište ustupi bez naknade, osim ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je otklanjanje posledica elementarnih nepogoda ili uspostavljanje dobrih odnosa sa drugim državama, odnosno međunarodnim organizacijama i u drugim slučajevima predviđenim posebnim zakonom-objašnjava Đorđević.

  Prema njegovim rečima, Uredba Vlade Srbije u  članu 7.  precizira da su uslovi za ustupanje javnog zemljišta  još rigorozniji i u potpunosti ograničavaju mogućnost davanja zemljišta bez naknade samo u slučaju realizacije investicionog projekta kojim se unapređuje lokalni ekonomski razvoj i izgradnja socijalnih stanova.

  -Zakon o lokalnoj samoupravni i Statut grada Niša takođe ne poznaju mogućnost „besteretnog otuđenja imovine lokalne samouprave”- veli niški odbornik.

  On upozorava da je sporan i Zaključak Vlade kojim se traži aerodorm.

  -Tačkom 5. Zaključka Vlade RS, preporučuje se da se izvrši specifikacija obaveza „koje bi Republika Srbija eventualno preuzela po prenosu prava svojine“, tako da je pitanje da li će obaveze nakon preuzimanja aerodroma ostati Gradu Nišu – naglašava Đorđević.

  Na preporuku Vlade Srbije Gradsko veće je 30. marta usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

  Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja te odluke, a na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić potvrdili su da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja

  Sednica Skupštine Niša  na kojom odbornici treba da odluče o sudbini Niškog aerodroma trebalo je da bude održana 10. maja, ali je odložena  izgovorima da ne radi klima u sali, kao i da se čeka da prođe gradska slava.

  Predsednik Skupštine Niša Rade Rajković najavio je  će sednica biti održana nakon sastanka šefova odborničkih grupa,  koji  treba da bude ove nedelje. Međutim, taj sastanak nije održan, tako da sednice još nije zakazana.

  Krajnji rok za održavanje sednice je 23. jun, odnosno  90 dana od poslednjeg zasedanja, tako ako niški parlament ne bude zasedao do tada u Nišu će biti uvedena prinudna uprava.


  ĐORĐEVIĆ: NEMA ODGOVORA ŠTA ĆE BITI SA ZAPOSLENIMA, SA UGOVORIMA SA AVIOKOMPANIJAMA…

  -Niko od aktera prenosa vlasništva Niškog aerodroma državi ne kaže šta će biti sa JP “ Aerodrom Niš”, sa zaposlenima, sa ugovornim obavezama, da li će ugovorne obaveze ostati na teret grada Niša, da li će Niš trpeti štetne posledice po zahtevu za naknadu štete trenutnih ugovornih strana sa Aerodromom, a koji imaju zaključene ugovore do 2022. godine – kaže Goran Đorđević.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi