More

  Odbornici Niške inicijative: Da li je broj umrlih od korone višestruko veći od zvaničnog?

  • Skupština grada Niša i Štab za vanredne situacije nisu odgovorili na odborničko pitanje šefa odborničke grupe Niška inicijativa  Srđana Nonića o ukupnom broju preminulih pacijenata u kovid centrima niškog Kliničkog centra, bilo da je kod njih potvrđena infekcija izazvana koronavirusom ili su ostali “samo” sumnjivi na infekciju zbog toga što nisu testirani
  • Nonić je kazao da su ga iz Skupštine grada obavestili da su njegova odbornička pitanja prosleđena niškom Štabu za vanredne situacije, a da su iz Štaba odgovorili da “ne poseduju podatke” koje traži
  • On je rekao da je pitanja postavio prošle sedmice zbog sumnje u javnosti da je broj umrlih pacijenata sa povrđenom ili suspektnom korona infekcijom višestruko veći od zvanično saopštenog
  • Nonić je u odborničkom pitanju naveo da je u posedu različitih informacija kao što je, recimo, ona iz pogrebnog preduzeća “Gorica” da je samo od 25. marta do 1. maja bilo 360 sahrana umrlih koji su evidentirani kao „zarazni“, u metalnim sanducima i uz druge mere zaštite
  • KC Niš od početka epidemije nije saopštavao podatke o preminulim hospitalizovanim pacijentima, izuzev kada je objavio da je od posledica Kovida 19 preminuo Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra KC i poznati ratni hirurg
  foto: Klinički centar Niš

  Skupština grada Niša i Štab za vanredne situacije nisu odgovorili na odborničko pitanje šefa odborničke grupe Niška inicijativa  Srđana Nonića o ukupnom broju preminulih pacijenata u kovid centrima niškog Kliničkog centra (KC), bilo da je kod njih potvrđena infekcija izazvana koronavirusom ili su ostali “samo” sumnjivi na infekciju zbog toga što nisu testirani.

  Nonić je kazao da su ga iz Skupštine grada obavestili da su njegova odbornička pitanja prosleđena niškom Štabu za vanredne situacije, a da su iz Štaba odgovorili da “ne poseduju podatke” koje traži.

  Odgovor mu je uskratilo i niško pogrebno preduzeće “Gorica”, koje je upitao o broju sahrana koje su od početka epidemije organizovane pod posebnim merama zaštite od zaraze.

  – Pitanja sam postavio prošle sedmice zbog sumnje u javnosti da je broj umrlih pacijenata sa povrđenom ili suspektnom korona infekcijom višestruko veći. Nadležne institucije i štabovi na republičkom i lokalnom nivou do sada nisu saopštavali bilo kakve podatke o broju preminulih građana koji su hospitalizovani u kovid centrima KC, imali simptome COVID- 19 i lečeni terapijom koja je primenjivana kod pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus, ali nisu ušli u zvaničnu statistiku umrlih samo zato što nisu testirani, pošto je testiranje na početku epidemije bilo minimalno, a nikada nije bilo masovno- kaže Nonić.

  On je od Skupštine grada zahtevao odgovor na pitanja koliko je u kovid centrima KC Niš od 6. marta nadalje preminulih pacijenata kod kojih je infekcija koronavirusom potvrđena testiranjem, te preminulih pacijenata koji su lečeni zbog sumnje da su inficirani koronavirusom, kao i preminulih korisnika Gerontološkog centra koji su bili pozitivni ili suspektni na virus.

  On je zatražio i odgovore na pitanja koliko je u kovid centrima KC Niš u istom periodu hospitalizovanih pacijenata kod kojih je infekcija korona virusom potvrđena testiranjem, kao i onih koji su bili hospitalizovani i lečeni zbog sumnje u infekciju, ali nisu testirani, zbog čega ih nema u zvaničnoj evidenciji umrlih od Kovida 19.

  foto: m.k.

  – KC Niš jeste republička ustanova, ali se nalazi na teritoriji grada Niša, a prema dostupnim informacijama lečila je najveći broj pacijenata koji su sa prebivalištem u Nišu. Naši preminuli sugrađani, kao i njihove porodice, zaslužuju da znaju potpunu istinu o razmerama epidemije, kao i smrtnih ishoda zbog koronavirusa, bilo da je on potvrđen testom ili ne- kaže Nonić.

  On je u odborničkom pitanju naveo da je u posedu različitih informacija kao što je, recimo, ona iz pogrebnog preduzeća “Gorica” da je, kako tvrde izvori, samo od 25. marta do 1. maja, bilo 360 sahrana umrlih koji su evidentirani kao „zarazni“, u metalnim sanducima i uz druge mere zaštite.

  Na veb- sajtu Niške inicijative objavljena je i ispovest pacijenta Aleksandra Božinovića, koji je bio hospitalizovan u kovid centru KC i otpušten sa sumnjom na koronavirus, a koji je naveo da je “dnevno, samo na njegovom spratu, umiralo po troje ili četvoro”.

  – Na dan kada mi je stigao rezultat testa, koji je pokazao da sam negativan, na mom spratu je umrlo sedmoro ljudi. Rekli su mi nakon testa da ću ići kući, ali sam dva dana čekao da mi napišu otpusnu listu- lekari su bili zauzeti pisanjem umrlica. Ja ne znam šta je patologija tih umrloh ljudi, ali znam da je umiranja bilo stalno, pogotovu u sobama gde su bili repiratori. Ono što sam viđao bilo je dijametralno suprotno od onoga što je zvanično saopštavano- rekao je Božinović.

  Dnevni list Danas je nedavno objavio, pozivajući se na izvore u KC, da je realan broj umrlih u kovid centrima KC , kako su kazali, “značajno veći” od onog koji se saopštava.

  – Dnevno je umiralo i po 16 pacijenata, bilo da im je potvrđen ili nepotvrđen virus- rekao je za taj list lekar koji je želeo da ostane anoniman.

  Prema poslednjim podacima sajta covid19.rs Ministarstva zdravlja, u Nišu je 1.263 građana pozitivno na korona virus.

  Nije poznat ukupan broj testiranih građana Niša, kao ni to da li se procenat smrtnosti od 2,17 odsto na nivou republike, koji se odnosi na tesirane pacijente, može primeniti i na ovaj grad.

  Niš je posle Beograda najveće žarište epidemije koronavirusa u Srbiji, a imao je najveći epidemiloški “incident” u zemlji, Gerontološki centar, iz kojeg je, prema dostupnim informacijama, hospitalizovano oko 200, a preminulo više od 50 korisnika kod kojih je potvrđena infekcija virusom.


  KC: Lečeno 2.200 pacijenata

  KC Niš od početka epidemije nije saopštavao podatke o preminulim pacijentima koji su bili hospitalizovani u toj ustanovi.

  Jedini izuzetak bilo je saopštenje da je 14. aprila  od posledice Kovida 19 preminuo Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra KC i poznati ratni hirurg.

  Radmilo Janković, pomoćnik direktora KC i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, početkom prošle sedmice je kazao da je u kovid centrima KC od početka epidemije bilo hospitalizovano oko 2.200 pacijenata, kako onih potvrđenih, tako i suspektnih na korona infekciju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi