More

  Odbor za profesionalnu etiku predložio poništavanje doktorata ministra Siniše Malog

  • Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja ministra finansija Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije i predložio Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata
  • Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da je “Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora”
  • Mali je je  učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, naveo je Odbor
  • Mali je izjavio da će se povodom ove teme obratiti narednih dana, jer ga danas interesuje predlog budžeta Srbije za narednu godinu
  • Bivši član Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Slobodan Prvanović izjavio je da bez obzira što nije iskorišćena reč plagijat, odluka Odbora znači da je ministar finansija Mali plagirao doktorat
  • “ Ne davimo Beograd” od premijerke Ane Brnabić zahteva da smeni ministra finansija

  Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je danas odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja ministra finansija Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

  foto: Medija centar Beograd

  Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da je Odbor predložio  Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu.

  Ona je rekla novinarima da  je “Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora”.

  -Mali je doktorat odbranio na FON-u 2013. godine, čime je imenovani učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Univerziteta u Beogradu.

  Odbor za profesionalnu etiku je naveo da će dostaviti konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diploma.

  Odbor je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan FON-a nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

  Ministar finansija Srbije  rekao je da je za njega danas tema Predlog budžeta za 2020.godinu i dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima.

  -Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju u narednih nekoliko dana ću se obratiti i na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta sam plaćen od građana Srbije-izjavio je Mali.

  foto: sajt Beogradskog univerziteta

  Bivši član Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Slobodan Prvanović izjavio je novinarima da bez obzira što nije iskorišćena reč plagijat, odluka Odbora znači da je ministar finansija Mali plagirao doktorat.

  -S obzirom da se etički odbor pozvao na član 22. Kodeksa, gde se eksplicitno navodi plagijat kao neetičko, neakademsko postupanje, ovo predstavlja konačno donošenje odluke da je doktorat Siniše Malog plagijat-rekao  je Prvanović.

  Nastavno-naučno veće FON usvojilo je krajem oktobra izveštaj Etičke komisije  o doktoratu ministra finansija, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomene, predložilo meru izricanja javne osude za sporni doktorat.

  Oko 300 profesora Univerziteta u Beogradu podnelo je  žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća FON-a, a na tu odluku se žalio i Mali.

  Doktorat Malog pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“ doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerzitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.

  Studenti udruženja “ 1 do 5 miliona” su tokom septembra 12 dana blokirali Rektorat Beogradskog univerziteta zahtevajući od rektorke da se “ na čistac istera plagijat Malog”.


  “NE DAVIMO BEOGRAD” ZAHTEVA SMENU MINISTRA FINANSIJA

  Inicijativa “Ne davimo Beograd” zahteva hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog posle

  današnje odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojim je potvrđeno da je on plagirao svoj doktorat.

  -Nismo toliko naivni da verujemo da će Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu, a građane pozivamo da nam se u tome pridruže na protestu u ponedeljak 25. novembra u 18 časova ispred ministarstva finansija-navela je Inicijativa.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi