More

  OD VULINA TRAŽI DA „PREKO TETKE IZ KANADE“ OBEZBEDI STAN ZA PORODICU PILOTA KALOCIJA

  • Prijatelj vojnog pilota Roberta Kalocija, koji je nedavno poginuo, traži od ministra odbrane Vulina da pomogne njegovog porodici jer „Kaloci nije imao tetku ili bilo koga u inostranstvu da kao njemu dostavlja novac za kupovinu stambene jedinice”
  • Kaloci nije mogao sa platom vojnog pilota da kupi stan, iako je neprekidno 25 godina bio zaposlen kao vojni pilot. Supruga i sin nastradalog Kalocija su u teško situaciji i žive kao podstanari.
  • Radošević tvrdi da je Kaloci časno služio Srbiji, ali da nije mogao da napreduje u službi zbog prezimena koje se nije završavalo na „ić“, poput svojih klasića
  • Posle brojnih kritika u javnosti Vojska Srbije obećala da će porodici poginulog pilota dodeliti stan
  • Kaloci je poginuo 11. aprila prilikom pada aviona Supergaleb G4, koji je treći pad aviona tog tipa u poslednjih deset godina

  foto: facebook profil

  Milan Radošević, prijatelj majora Vojske Srbije Roberta Kalocija, koji je nedavno stadao u udesu aviona „Supergaleb G-4“ kod Kovačice, zatražio je od ministra odbrane Aleksandra Vulina da “preko tetke iz Kanade” pomogne porodici pilota Kalocija da reši stambeno pitanje.

  – Iako je neprekidno bio zaposlen 25 godina kao vojni pilot, to nije bilo dovoljno da sebi obezbedi krov nad glavom. Kaloci je živeo život srednjoškolca koji zavisi od pomoći roditelja, rodbine ili prijatelja, a ne od plate za svoj časno i mukotrpno odrađen posao- navodi Radošević u otvorenom pismu ministru Vulinu.

  On podseća da je  Kalocijeva supruga  nezaposlena, sin se još školuje, kao i da su u teškoj materijalnoh situaciji  jer  žive kao podstanari.

  – Pomozite porodici mog prijatelja vojnog pilota, iako znam da ste vojno nesposobni, potpuna neznalica za vojnu struku i nezainteresovani za život pripadnika Vojske. Ipak, Vi ste preko ženine tetke iz Kanade obezbedili novac za stan, pa Vas molim da  gestom humane i velikodušne osobe, tetka Vaše supruge iz Kanade, na isti način i pod istim okolnostima kao i Vama, dostavi određenu sumu novčanih sredstava Kalocijevov porodici da kupi stan- napominje Radošević.

  Prijatelj poginulog pilota naglašava da je Kaloci “ iako nije imao srpsku nacionalnost, služio vernije i časnije Srbiji od mnogih Srba”.

  – Kaloci nije mogao da napreduje u službi zbog prezimena koje se nije završavalo na „ić“, poput svojih klasića koji su imali prezime na „ić“. I on je poput pokojnog pilota Omera Mehića, nastradalog u helikopteru zajedno sa još šest osoba , iako među najboljim pilotima koje ima Vojska Srbije, zaostajao u napredovanju u službi – upozorava on.

  Radošević je obećao da će kao drug pokojnog pilota preuzeti na sebe sve troškove njegove porodice, sve dok supruga i sin ne dobiju stalno zaposlenje u bilo kojoj instituciji i firmi ili ne napuste Srbiju.

  Pilot Robert Kaloci iz Kovina je je obavljao dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra.

  Poginuo je u avionskoj nesreći koja se dogodila 11. aprila oko devet časova u rejonu sela Kovačica tokom redovnog trenažnog leta na školsko-borbenom mlaznom avionu “Supergaleb G-4”.

  U istoj nesreći, drugi pilot, koji je bio na obuci, Aleksandar Matić (40) teško je povređen, ali se po saopštenju Ministarstva odbrane, uspešno oporavlja na Vojno- medicinskoj akademiji.

  Uzroci nesreće se još utvrđuju kroz dve istrage, od kojih je jednu pokrenulo Više tužilaštvo u Pančevu, a drugu vojna komisija.

  Avion “Supergaleb G-4” je treći avion tog tipa koji je izgubljen u udesima u poslednih deset godina.

  Prvi “Supergaleb” se srušio u  nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine, a tom prilikom poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu.

  Drugi gubitak  dogodio se 7. aprila 2017. godine kada su kod sela Slatina kod Šapca poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović.

  RV i PVO raspolaže sa nešto više od 20 aviona “G-4” od čega je jedan u varijanti tegljača meta “N-62T”, jedan prototip verzije “G-4M” a dva “Supergaleba” su razoružana.

  Svi ti avioni proizvedeni su u periodu od 1980. do 1991.

  “Supergaleb G-4” je poslednji serijski proizvođeni avion jugoslovenske avio industrije, a u naoružanju je od 1984. godine.


  VOJSKA OBEĆALA STAN

  Pismo Milana Radoševića ministru odbrane Aleksandru Vulinu privuklo je veliku pažnju na društvenim mrežama, te je posle mnogobrojnih kritika na račun Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, Vojska obećala, kako su preneli pojedini mediji, da će porodici stradalog pilota Kalocija dodeliti stan.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi