More

  Od posledica korone preminuo Milorad Mitković, akademik i poznati ortoped

  • Milorad Mitković (71), akademik, ortopedski hirurg niškog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u penziji i profesor hirurgije na niškom Medicinskom fakultetu, preminuo je sinoć od posledica Kovida 19, saopštio je UKC
  • Mitković je bio poznat široj naučnoj i društvenoj javnosti i po inovacijama i patentima, od kojih su neki “za vreme ratova bili spasonosni za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi primenjuju u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta”
  • On je bio autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika, te dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja
  Foto: UKC Niš

  Milorad Mitković (71), akademik, ortopedski hirurg niškog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u penziji i profesor hirurgije na niškom Medicinskom fakultetu, preminuo je sinoć od posledica Kovida 19, saopštio je danas UKC.

  Ova zdravstvena ustanova je navela da je Mitković bio je redovni član SANU, a „svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata“.

  Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu bio poznat po svojim patentima.

  – Njegov pronalazak- sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti- naveo je UKC, u kojem je Mitković proveo čitav svoj radni vek.

  Mitković je bio autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika, te dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

  – Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka.Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće njegovoj porodici i najbližima- navedeno je na veb- sajtu UKC.

  Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi