More

  Smanjenje broja putnika od kada je država vlasnik niškog aerodroma zatvorilo aerodromski restoran

  • Restoran na aerodromu „ Konstantin Veliki „ u Nišu ne radi od 1.novembra jer se smanjio broj putnika od avgusta, kad je država Srbija preuzela osnivačka i upravljanje nad Niškim aerodromom.
  • Od avgusta  su ukinute i suspendovane neke linije što je doprinelo smanjenju broja putnika, tako da je sve  manje ekonomskog interesa da restoran nastavi da radi. Putnici su protestvovali zbog toga što je restoran zatvoren, ali on neće raditi do daljnjeg-rekli su izvori „ Medijske kutije“.
  • Oni tvrde da je Milorad Savić, vlasnik firme „Avio krilo“ odlučio  da iz ekonomskih razloga raskine ugovor o zakupu prostora za restoran, koji je inače važio do 3. maja 2019. godine.
  • Niskotarifna avio kompanija „ Viz er“, prema navodima portala „Airlineroute“, će redukovati letove na linijama Beč – Niš i Beč – Ohrid i pre nego što ih je pustila u rad.
  • I lou kost kompanija „ Rajaner“  relaciji Niš- Dizeldorf od 4. novembra ove godine će leteti jednom, a ne dva puta sedmično, obrazlažući takvu odluku štrajkovima zaposlenih, većim troškovima usled otkazanih letova i poskupljenjem nafte.
  • JP „ Aerodrom Niš“ navodi da se intenzivno traži novi zakupac restorana na Niškom aerodromu.

  foto: sajt fly for niš

  Smanjenje broja putnika na aerodromu  “Konstantin Veliki” u Nišu od avgusta  kad ga je država Srbija preuzela uslovio je da 1. novembra  prestane da radi restoran u niškoj vazdušnoj luci, kažu izvori „Medijske kutije“.

  -Od kad je država preuzela osnivačka prava i upravljanje nad Niškim  aerodromom ukinute su  i suspendovane neke linije što je doprinelo smanjenju broja putnika. Sve je  manje ekonomskog interesa da restoran nastavi da radi. Putnici su protestvovali zbog toga što je restoran zatvoren, ali on neće raditi do daljnjeg- rekli su naši sagovornici.

  Oni tvrde da je Milorad Savić, vlasnik firme „Avio krilo“, odlučio  da iz ekonomskih razloga raskine ugovor o zakupu prostora za restoran, koji je inače važio do 3. maja 2019. godine.

  – Ta firma imala na to pravo ukoliko se uslovi poslovanja promene, što se dogodilo-kažu izvori.

  Niskotarifna avio kompanija „ Viz er“, prema navodima portala „Airlineroute“, će redukovati letove na linijama Beč – Niš i Beč – Ohrid i pre nego što ih je pustila u rad.

  Iako je najavljeno da će „Viz er“ od 17. novembra, kada će linije početi da funkcionišu, leteti iz Niša do Beča tri puta sedmično, saobraćaj na toj relaciji odvijaće se do 14. februara sledeće godine dva puta sedmično, a tek posle toga biti povećan na tri linije.

  Takođe, uprkos tome što je na ovim letovima putnike trebalo da prevozi letelica Airbus A321, koja ima 230 sedišta, oni će ipak većinom putovati letelicom A320, sa 180 sedišta.

  I lou kost kompanija „ Rajaner“ prethodno je saopštila da će na relaciji Niš- Dizeldorf od 4. novembra ove godine leteti jednom, a ne dva puta sedmično, obrazlažući takvu odluku štrajkovima zaposlenih,većim troškovima usled otkazanih letova i poskupljenjem nafte. Ova irska niskotarifna kompanija iz Niša do ove destinacije u Nemačkoj sada leti dva puta sedmično.

  Na Niškom aerodromu ovo je drugo obustavljanje linija postojećih kompanija od kada je država u avgustu ove godine preuzela vlasništvo i upravljanje nad ovom vazdušnom lukom. Krajem septembra mađarska lou kost avio- kompanija Viz er obustavila je let do Malmea u Švedskoj na neodređeno vreme.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su razlozi za ukidanje letova „Viz era“ do Malmea isključivo “nedovoljno popunjeni avioni”, ali doskorašnji direktor Niškog aerodroma Vladica Đurđanović kaže da je ta linija imala odlični koeficijent popunjenosti putničke kabine, koji se kretao  od 90 do 95 odsto na godišnjem nivou.

  -Takva popunjenost je i na ostalim linijama Viz era iz Niša. Ne znam konkretni razlog obustave ove linije, ali da je „bilo kakvo ograničenje broja putnika u suprotnosti sa planovima razvoja svake avio- kompanije, te je normalno je da ona ode tamo gde njen razvoj ruta neće biti uslovljen-rekao je Đurđanović.

  Predsednik Srbije Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić prethodno su, na indirektan ili direktan način, „priznali“ da je u ugovoru između Vlade Srbije i francuskog “Vansi erporta”, kojim se toj kompaniji u koncesiju daje beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, predviđeno da svi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona.

  Na Niškom aerodromu u poslednje četiri godine broj putnika je sa 1.300, koliko je imao 2014, povećao na 330.000, u 2017. godini, zahvaljujući pre svega izuzetno niskim cenama aerodromskih usluga., što se smatra ozbiljnom poslovnom ekspanzijom.


  NIŠKI AERODROM TRAŽI NOVOG ZAKUPCA RESTORANA

  -Restoran na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu privremeno ne radi nakon otkaza zakupca. Ugovorom o zakupu između Javnog predizeća ,,Aerodrom Niš“ Niš i zakupca ,,Avio krilo“ koji je potpisan  11. marta 2016. godine predviđen je otkazni rok od osam dana za raskid ugovora. Zakupac je najavio raskid ugovora 22. oktobra 2018. godine sa prestankom rada na dan 31.oktobra 2018. godine-navodi se u saopštenju Javnog preduzeća ,,Aerodrom Niš“.

  Čelnici ovog javnog preduzeća dodaju da se „intenzivno radi na ponovnom uspostavljanju ugostiteljskih usluga na aerodromu „Konstantin Veliki“.

  -Molimo sve putnike i posetioce aerodroma za razumevanje i unapred im se zahvaljujemo- navode iz Niškog aerodroma.

  1 KOMENTAR

  1. Ne širite dezinformacije! Dotični gospodin Savić je imao potpisan ugovor o monopolu sa bivšim direktorom Đurđanovićem.Na jednom tzv.međunarodnom aerodromu postojala je samo jedna trafika u vlasništvu gore pomenutog gospodina,na kojoj je radila njegova drska,bezobrazna i neljubazna sestra,zaštićena kao „beli medved“. Hrana koju je gospodin služio u svom restoranu je više ličila na splačine,nego na pristojna jela.Cene su kako u restoranu,tako i na trafici bile abnormalno visoke. Nije se restoran zatvorio zbog navodnog smanjenja broja putnika,nego zato što više nije postojala računica. Više je bio prazan,nego što je imalo gostiju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi