More

  OBEZBEĐENJE NIŠKE KLINIKE ZA KARDIOHIRURGIJU „PRIVELO“ SLIKARA ZBOG FOTOGRAFISANJA SPOMEN PLOČE ZAHVALNOSTI AMERICI

  • Slikar Slavoljub Blagojević iz Niša saopštio je da ga je juče po podne „privelo“ obezbeđenje Klinike za kardiohirurgiju jer je fotografisao spomen ploču zahvalnosti vojsci, Vladi i narodu SAD za donaciju datu klinici, a potom ga legimitisalo, privremeno mu oduzelo foto- aparat i proveravalo snimljeni materijal
  • Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić kazao je da o ovom privođenju nije obavešten, da pripadnicima obezbeđenja po klinikama rukovodi Klinički centar i da ne vidi razlog da bilo ko zabranjuje fotografisanje klinike i spomen ploče
  • Klinički centar Niš nije odgovorio na novinarska pitanja o ovom slučaju
  • Nepoznata osoba je prošle subote ujutru bacila  balon napunjen farbom na tablu koja je postavljena sredinom prošle godine na fasadi Klinike za kardiohirurgiju u znak zahvalnosti američkoj vojsci, Vladi i narodu zbog doniranja pet medicinskih uređaja vrednih oko 400.000 evra
  foto: Medijska kutija

  Slikar Slavoljub Blagojević iz Niša saopštio je da ga je juče po podne „privelo“ obezbeđenje Klinike za kardiohirurgiju jer je fotografisao spomen ploču zahvalnosti vojsci, Vladi i narodu SAD za donaciju datu klinici, a potom ga legimitisalo, privremeno mu oduzelo foto- aparat i proveravalo snimljeni materijal.

  Blagojević je kazao da je fotografisanje bilo inspirisano time što je u medijima objavljeno da je nepoznata osoba oštetila ploču zahvalnosti na fasadi klinike tako što je bacila balon sa bojom, a da je snimke želeo da  iskoristi za svoje performanse.

  – Kada sam prišao da fotografišem, muškarac iz obezbeđenja klinike je vičući pitao „šta to radim“, odmah me uveo u prostoriju klinike, uzeo mi ličnu kartu, oduzeo mi foto-aparat i prekontrolisao snimke. Čak je konstatovao da u aparatu nema snimaka spomen ploče, pošto sam, izgleda, u brzini napravio propust, i nisam je ni snimio- rekao je Blagojević za dnevni list Danas.

  On je kazao da je kasnije došao još jedan „bezbednjak“ iz Kliničkog centra.

  – Držali su me oko posla sata, tvrdeći da su zvali policiju i da je „policija rekla da me zadrže“. Zatim ih je neko pozvao telefonom i oni su me pustili, ali su zabeležili moje podatke- kazao je Blagojević, koji je i bivši direktor niške Osnovne škole „Rodoljub Čolaković“ i nastavnik likovnog vaspitanja u penziji.

  On je dodao da je želeo da fotografiše spomen ploču jer kao umetnik, performer i građanski aktivista beleži različite situacije u gradu- od prevrnutih kontejnera, preko đubreta u centru grada, do različitih neobičnh situacija, a potom ih koristi za svoje kolaže ili karikature.

  Do sada nije imao izložbe tih fotografija, ali se one povremeno nađu na panoima koje nosi na protestima „1 od 5 miliona“ ili drugim potestnim okupljanjima u kojima aktivno učestvuje kao građanin.

  Blagojević je javnosti poznat i kao umetnik koji se na različite načine zalagao za obnovu slikarskih ateljea u niškoj Tvrđavi koji su izgoreli pre više od 15 godina.

  –  Za ovo privođenje slikara, koga inače ne poznajem, prvi put čujem. Obično budem obavešten o ovakvim situacijama, ali obezbeđenje sa klinike me o ovom slučaju nije informisalo- rekao je Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

  On je precizirao da pripadnicima obezbeđenja na Klinici za kardiohirurgiju, kao i na drugim klinikama rukovodi Klinički centar, tako da je to prava adresa za odgovor za pitanje po kom osnovu je obezbeđenje „privelo“ slikara koji je fotografisao oštećenu ploču zahvalnosti na ovoj klinici.

  – Ne znam da li postoji nalog za ovako nešto od strane KC ili policije, i ne znam, takođe, zašto bi bilo ko zabranjivao  da neko fotografiše našu kliniku ili spomen ploču na fasadi. I sam sam, prvi, na svom fejsbuku objavio fotografiju oštećene spomen ploče zahvalnosti- rekao je on.

  Klinički centar Niš nije želeo da odgovori na pitanja Danasa da li je tačno da je slikar Blagojević juče po podne priveden i zadržan od strane obezbeđenja Klinike za kardiohirurgiju jer je slikao ovu spomen ploču, kao i po kom pravnom osnovu je priveden, a njegov foto aparat privremeno oduzet i snimci u njemu kontrolisani.

  Nepoznata osoba je prošle subote rano ujutru bacila  balon napunjen farbom na tablu koja je postavljena sredinom prošle godine na fasadi zgrade Klinike za kardiohirurgiju u znak zahvalnosti američkoj vojsci, Vladi i narodu zbog doniranja pet medicinskih uređaja vrednih oko 400.000 evra.

  – Pod okriljem mraka, „junaci otadžbine“ bacili su farbu na tablu zahvalnosti američkoj vojsci, Vladi i narodu koja se nalazi na zgradi Klinike za kardiohirurgiju. Osoba koja je to učinila je  vikala: „smrt svim srpskim izdajnicima“. Pretnja „junaka otadžbine“ da će svi srpski izdajnici biti pobijeni nas ne plaši, naprotiv, učvršćuje nas u veri da smo na pravom putu- rekao je direktor Milić, koji je i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva.

  Uprava Kliničkog centra Niš i generalni direktor Zoran Radovanović tada su „najoštrije osudili vandalsko ponašanje nepoznatog počinioca ili počinilaca koji su ničim izazvani namerno oštetili imovinu Republike Srbije i KC“.

  – Uprava KC Niš očekuje od nadležnih organa da u najkraćem mogućem roku utvrde sve okolnosti i pronađu počinioca, odnosno počinioce- navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da su nadležne službe KC i rukovodstvo klinike preduzeli mere u saniranju pričinjene štete“.


               ŠTA KAŽU PROPISI?

               Prema članu 144. Krivičnog zakonika Republike Srbije, zabranjen je neovlašćeni fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica „koji osetno zadre u njegov lični život“.

                Uredba Vlade Republike Srbije  o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata reguliše da konkretna služba javne institucije može svojom procenom da odluči da je neophodna njena posebna zaštita, ali da je u tom slučaju neophodno postaviti oznaku „zabranjeno fotografisanje“ ili „zabranjeno snimanje“.

                   U praksi se takva zabrana ističe kod objekata od strateškog značaja, pre svega vojnih objekata, hidrocentrala i slično.

                  Prema dostupnim podacima, u bolnicama ne postoji takva zabrana, a ona ne postoji ni u Kliničkom centru Niš.

  (kraj)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi