More

  Obezbeđena voda za oko 1.000 urgoženih krava i konja na Suvoj planini

  • Za oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini obezbeđena je redovna dostava vode za piće, saopštilo je danas Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu
  • Pošto su nam ovog leta meštani javili za problem iz sopstvenog budžeta izdvojili značajna sredstva i angažovali Vojsku Srbije(VS) da cisternama doprema vodu za pojenje stoke, tako što je opština Gadžin Han podnela  sve troškove dostave vode, a susedna Bela Panaka obezbeđivala je smeštaj i ishranu pripadnika vojske koji su cisternama dovozili vodu do bazena na planini, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.
  • On je precizirao da je tako bilo do prošle nedelje, ali pošto je ugovor sa VS istekao, a i nestalo im je novca u opštinskom budžetu zatražili su hitno regovanje državnih organa
  • U Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu smo se brzo dogovorili, tako da će dostava vode već danas  biti uredno nastavljena, kazao je Filipović
  • Niški odbori Dveri i Stranke slobode i pravde su osuduli nereagovanje nadležnih državnih organ
  Foto: Tviter

  Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu će u dogovoru sa opštinom Gadžin Han finansirati  redovnu dostavu vode za piće za oko 1.000  krava i konja na ispaši na Suvoj planini, koji su posle presušivanja izvora na visoravni Rakoš bili ugroženi, saopštilo je danas to ministarstvo.

  -Tačno je da je suša ovog leta pogodila izvorišta vode i da je postojala bozajan da konji i krave na paši na Suvoj planini budu ugroženi. Brzo smo, odmah pošto su nam meštani javili za problem iz sopstvenog budžeta izdvojili značajna sredstva i angažovali Vojsku Srbije(VS) da cisternama doprema vodu za pojenje stoke. Opština Gadžin Han podnela je sve troškove dostave vode, a susedna Bela Panaka obezbeđivala je smeštaj i ishranu pripadnika vojske koji su cisternama dovozili vodu do bazena na planini-rekao je “Politici” predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

  On je precizirao da je tako bilo do prošle nedelje, ali pošto je ugovor sa VS istekao, a i nestalo im je novca u opštinskom budžetu zatražili su hitno regovanje državnih organa.

  -Održali smo u ponedeljak popodne sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu i brzo se dogovorili. Dostava vode već danas će biti uredno nastavljena, a koliko sutra, u četvrtak, delegacije Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava u ovom delu Srbije obići će teren na Suvoj planini kako bi se uverili da je sve pod kontrolom, ali i da bi se dogovorili šta još treba raditi-rekao je on.

  Ministarstvo za poljiprivredu že finansijska sredstva za vodu i prevoz cisterni do visoravi gde se nalaze krave i konji.

  Članovi Gradske organizacije Dveri Niš su uspeli  da se probiju teško prohodnim putem do visoravni Rakoš i prisustvovali su potresnim scenama oko presahlog izvora

  – Oko praznih pojila bilo je više od tri stotine krava, teladi, konja i ždrebadi i sve životinje pokušavale su da, gazeći jedna preko druge uz užasnu riku i njištanje, u pravom stampedu dopru do bar neke kapi vode sa dna jedinog od bazena sa vodom. Ove slike zajedno sa pričom nemoćnih suvoplaninskih stočara, koje smo na Rakošu čuli, govore o tome da su lokalne samouprave opština Gadžin Han, Babušnica i Bela Palanka u operativnom rasulu, da lokalna vlast u Nišu i Štab za vanredne situacije sa gradonačelnicom Sotirovski(Niša Draganim, prim.aut) nisu do sada pružili nikakvu pomoć- navode u  pokretu “Dveri” u Nišu

  Oni konstatuju da Ministarstvo za brigu o selu sa ministrom Milanom Krkobabićem, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Branislav Nedimović o nomadskom stočarstvu i agoniji srpskog sela brinu kao o lanjskom snegu-.

  I Gradska organizacija Stranke slobode i pravde u Nišu osudila je nereagovanje nadsležnih u opštini Gadžin Han, Gradu Nišu i resornom ministarstvu jer su dopustili da stoka crkava od žeđi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi