More

  NVO: POVUĆI PREDLOG IZMENE ZAKONA O ZABRANI DISKRIMINACIJE JER SE NJIME POLOŽAJ DISKRIMINISANIH DODATNO POGORŠAVA

  • Koalicija protiv diskriminacije i partnerske organizacije zahtevale su danas od Vlade Srbije da povuku iz procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije zbog toga što je u njemu položaj osetljivih i diskriminisanih grupa „značajno pogoršan“, kao i zbog toga što nije sprovedena javna rasprava u kojoj bi učestvovali predstavnici tih grupa i najšira javnost
  • Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Jednakost
  • Inicijativu je podržalo i 45 nevladinih organizacija iz Srbije koje se bave unapređenjem i zaštitom demokratskih standarda, ljudskih prava i prava manjinskih, osetljivih i diskiminisanih grupa
  foto: Koalicija protiv diskriminacije

  Koalicija protiv diskriminacije i partnerske organizacije zahtevale su danas od Vlade Srbije da povuku iz procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije zbog toga što bi njegovim usvajanjem položaj osetljivih i diskriminisanih grupa bio „značajno pogoršan“, kao i zbog toga što o njemu nije sprovedena javna rasprava u kojoj bi učestvovali predstavnici tih grupa i najšira javnost.

  Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Jednakost. Inicijativu je podržalo i 45 nevladinih organizacija iz čitave Srbije koje se bave demokratskim standardima, ljudskim pravima, te pravima manjinskih, osetljivih i diskiminisanih grupa.

  – Tekst Predloga zakona je opterećen izuzetno velikim brojem nedostataka zbog čega je neophodno odložiti njegovo usvajanje i omogućiti svim zainteresovanim stranama da se o njemu izjasne. Nedostatak široke rasprave o novim zakonskim rešenjima neposredno je sprečio zainteresovane strane da konstruktivno utiču na kvalitet Predloga zakona, a pre svega na otklanjanje njegovih brojnih nedostataka- navodi se u njihovom saopštenju.

  U njemu se precizira da se brojni nedostaci Predloga zakona mogu svrstati u četiri grupe. Prvu grupu čine „jezički besmislene ili nemoguće konstrukcije, pa i  pravopisne greške“, drugu- nepoštovanje pravila pisanja zakona, a treću pravno-sistemske manjkavosti koje čak onemogućavaju adekvatnu primenu zakona.

  – Poslednju grupu čine nedostaci koji imaju pravno-politički karakter i dovode u sumnju stvarnu nameru autora predloženih izmena. U tu grupu spada rešenje po kojem Poverenik može da odluči da ne postupa po pritužbi ako smatra da se svrha postupaka može ostvariti upozorenjem javnosti ili pak propisivanje prekršajnih novčanih kazni u iznosu koji je desetostruko veći od trenutno propisanih iznosa i to bez obrazloženja- navode ove nevladine organizacije.

  One su predložile Vladi da Predlog zakona povuče iz postupka usvajanja „bez odlaganja“, a da zatim „omogući svim zainteresovanim stranama da učestvuju u unapređivanju ovog teksta“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi