More

  NUNS: POZIVAMO NADLEŽNE DA SPREČE KAMPANJU MRŽNJE PREMA N1

  • Nezavisno udruženje novinara Srbije(NUNS) zahteva od nadležnih državnih organa da istraže ko i po čijem nalogu učestalo propagira mržnju prema Televiziji N1
  • U sredu uveče u vreme emitovanja emisije u kojoj je gost bio budući premijer Kosova Aljbin Kurti, nepoznate osobe ponovo ubacile letke u dvorište televizije, na kojima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora N1 i autora emisije Pressing Jugoslava Ćosića, sa porukom „ima neka tajna veza“
  • NUNS ističe da najviši nosioci javnih funkcija nisu do sada osudili zaustavili učestalo zastrašivanje novinara i redakcije N1 i drugih malobrojnih nezavisnih medija
  • Najviši državni funkcioneri i prorežimski tabloidi svojim diskriminatornim i uvredljivim izjavama i spekulacijama protiv nezavisnih medija direktno inspirišu i ohrabruju neprijateljsku atmosferu prema kritičkom, nepristrasnom i objektivnom novinarstvu, navodi NUNS
  • Ovo novinarsko udruženje zaključuje “da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj da se novinari i urednici zastraše a uređivačka politika TV N1 upodobi sa potrebama i željama režima Aleksandra Vučića”.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije(NUNS) pozvalo je danas nadležne policijske i tužilačke organe da istraže i konačno utvrde ko i po čijem nalogu učestalo propagira mržnju prema Televiziji N1.  

  NUNS je osudio najnoviji pokušaj zastrašivanja redakcije  N1  jer su sinoć u vreme emitovanja emisije u kojoj je gost bio budući premijer Kosova Aljbin Kurti, nepoznate osobe ponovo ubacile letke u dvorište televizije, na kojima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora N1 i autora emisije Pressing Jugoslava Ćosića, sa porukom „ima neka tajna veza“.

  -Neshvatljivo je to da policija ne može da identifikuje osobe koje jednom mesečno rasturaju letke sa pretećim porukama protiv N1. Ukoliko bi se ta kampanja mržnje neometano nastavila to će samo pojačati sumnje da aktuelnoj vlasti odgovara zastrašivanje i diskreditacija medija koji objektivno informiše javnost o svim temama važnim za sve gradjane Srbije-naveo je NUNS u saopštenju.

  Najviši nosioci javnih funkcija u vlasti, dodao je NUNS, do sada nisu se oglašavali kako bi ne samo osudili već i zaustavili učestalo zastrašivanje novinara i redakcije N1 i drugih malobrojnih nezavisnih medija.

  -Naprotiv, najviši državni funkcioneri i prorežimski tabloidi svojim diskriminatornim i uvredljivim izjavama i spekulacijama protiv nezavisnih medija direktno inspirišu i ohrabruju neprijateljsku atmosferu prema kritičkom, nepristrasnom i objektivnom novinarstvu-ocenilo je ovo novinarsko udruženje.

  U dvorište N1 pre nepunih mesec dana maskirane osobe ubacile su letke na kojima je pisalo „Republika Srbija dovidjenja. Dobrodošli u Luksemburg“, a samo nekoliko dana pre toga blizu ulaza u ovu televiziju postavljena je improvizovana rampa i tabla sa natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“.

  -Iz svega navedenog proizilazi logičan zaključak da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj da se novinari i urednici zastraše a uređivačka politika TV N1 upodobi sa potrebama i željama režima Aleksandra Vučića-konstatovao je NUNS.

  Podsetimo, aprila prošle godine u emisiji “Ćirilica” na Televiziji “ Hepi” gost voditelja Milomira Marića bio je tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ali niko tada nije zastrašivao redakciju i propagirao mržnju  prema toj televiziji.


  GI SDP OSUDILA KURTIJEVU IZJAVU DA JE OLIVER IVANOVIĆ BIO RATNI ZLOČINAC

  foto: twitter Olivera Ivanovića

  Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda (GI SDP) uputila je najooštriju protesnu notu zbog izjave kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je za Olivera Ivanovića rekao da je bio ratni zločinac.

  -Istražni i pravosudni organi Euleksa i Kosova koji su vodili postupak protiv Ivanovića nisu imali skoro nikakve dokaze već su samo kreirali optužbe na osnovu izjava pojedinih nekredibilnih Albanaca. Kurtije izjava je krajnje neljudska jer je on bio dobro upoznat sa tim postupkom-navodi GI SDP.

  Ova inicijatva podseća Kurtija da je prošao 21 mesec od ubistva srpskog političara, a ubica i nalogodavaci i dalje nisu pronadjeni.

  – Inicijativa će od  Kurtija tražiti da institucionalno radi na pronalaženju ubice Ivanovića jer je dao velika obećanja i to prvenstveno da će suzbiti kriminal i korupciju na Kosovu-poručuje GI SDP.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi